Λευκορωσία: Κινητοποίηση μαθητών για... τη συγκομιδή της πατάτας

Newsroom
Newsroom

Εμφανίστηκε αγανακτισμένος σήμερα σε μια κυβερνητική συνεδρίαση επειδή στα σχολεία της Λευκορωσίας απαγορεύεται η «κινητοποίηση των μαθητών για τη συγκομιδή μήλων ή πατάτας»

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο ζήτησε σήμερα να κινητοποιηθούν μαθητές για τη συγκομιδή της πατάτας σε αυτή την πρώην σοβιετική δημοκρατία, διαβεβαιώνοντας ότι αυτό θα είναι μια «καλή σωματική άσκηση» για αυτούς και «ευτυχία» για τους γονείς τους.

Στενός σύμμαχος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Λουκασένκο, πρώην επικεφαλής σε σοβιετική φάρμα-κολεκτίβα, ο οποίος κυβερνά τη χώρα του με σιδηρά πυγμή από το 1994, είναι γνωστός για τις λεκτικές του ακροβασίες και τις ακραίες προτάσεις του.

Εμφανίστηκε αγανακτισμένος σήμερα σε μια κυβερνητική συνεδρίαση επειδή στα σχολεία της Λευκορωσίας απαγορεύεται η «κινητοποίηση των μαθητών για τη συγκομιδή μήλων ή πατάτας».

«Με ποιο παράδειγμα θα μεγαλώσουμε τότε τους μαθητές μας, τα παιδιά μας;», είπε, αναφερόμενος σε αυτή την πρακτική που ακολουθείτο την εποχή της ΕΣΣΔ.

«Λένε ότι αυτό είναι εκμετάλλευση. Αλλά τι εκμετάλλευση μπορεί να είναι αν κάποιος πάει στη δουλειά του για πέντε ή έξι ώρες; Θα είναι ευτυχία για τους γονείς και καλή σωματική άσκηση για τα παιδιά», είπε ο Λουκασένκο, πιστεύοντας ότι αυτό θα «ενώσει τους ανθρώπους».

Ο Λουκασένκο είχε συστήσει το 2020 τη σάουνα, ένα ποτήρι βότκα την ημέρα και την εργασία με τρακτέρ στα χωράφια, ως αποτελεσματικά γιατρικά κατά του κορονοϊού.

Παρότι δεν συμμετείχε άμεσα στη ρωσική εισβολή, η Λευκορωσία επέτρεψε τον Φεβρουάριο την ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων στο έδαφός της, ώστε η μεθόριος με την Ουκρανία να αποτελέσει ορμητήριο κατά την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ