ΚΟΣΜΟΣ
Live video: Ο Τραμπ υποδέχθηκε τον Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο - «Πρόοδος στο θέμα του πολέμου»
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι έφτασε στο Λευκό Οίκο, όπου τον υποδέχθηκε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, υποδέχθηκε στο Λευκό Οίκο τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και στη συνέχεια τους Ευρωπαίους ηγέτες, για να συζητήσουν την πρότασή του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για την ειρήνη στην Ουκρανία.
Όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν φτάσει για τη σημερινή συνάντηση στο Λευκό Οίκο με τον Αμερικανό πρόεδρο.
Οι εγγυήσεις ασφαλείας και κυρίως το εδαφικό είναι τα δύο «καυτά» θέματα που θα κυριαρχήσουν στις συνομιλίες, στο πλαίσιο μιας ειρηνευτικής συμφωνίας. Ο Ουκρανός πρόεδρος αναμένεται να βρεθεί υπό πίεση, όπως μαρτυρά και η τελευταία ανάρτηση Τραμπ, πως η Ουκρανία δεν θα ανακτήσει την Κριμαία, ούτε θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.
«Πρόοδος καταγράφεται στο θέμα του πολέμου στην Ουκρανία»
"Τιμή μας που έχουμε τον Ζελένσκι στις ΗΠΑ, νομίζω πως καταγράφεται πρόοδος για την επίλυση του πολέμου στην Ουκρανία", δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ έχοντας στο πλευρό του τον Ζελένσκι. Είναι πιθανόν πως κάτι θα μπορούσε να προέλθει από την πρόσφατη συνάντηση με τον Πούτιν, συμπλήρωσε ο ίδιος.
Εάν όλα πάνε καλά θα μπορούσε να υπάρξει μια τριμερής, πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος.
Δεν θα έλεγα ότι βρισκόμαστε στο τέλος του δρόμου, είπε επίσης ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους, ενώ υπογράμμισε πως πιστεύει πως κι ο Πούτιν θέλει να τελειώσει ο πόλεμος.
Ο Ντόναλντ Τραμπ είπε επιπλέον πως θα εργαστεί με την Ουκρανία και όλους προκειμένου να επιβεβαιώσει ότι η ειρήνη θα παραμείνει σε ισχύ. Ανέφερε πως θα εργαστεί με τη Ρωσία και την Ουκρανία. Έκρινε επίσης ότι μια κατάπαυση του πυρός δεν είναι αναγκαία.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ υπογράμμισε πως θα υπάρξει πολλή βοήθεια στο θέμα της ασφάλειας.
Σας ευχαριστούμε πρόεδρε Τραμπ για τις προσπάθειές σας, είπε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ενώ τόνισε ότι πρέπει να τερματιστεί ο πόλεμος.
Επισήμανε ότι είναι έτοιμος για τριμερή συνάντηση και δήλωσε ανοικτός στο ενδεχόμενο εκλογών.
