Λιζ Τρας: Εξετάζει τη μεταφορά της βρετανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ

Newsroom
Newsroom

Σε συνάντηση που είχαν στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, η πρωθυπουργός της Βρετανίας ενημέρωσε τον Ισραηλινό ομόλογό της, Γιαίρ Λαπίντ, πως εξετάζει το ενδεχόμενο της μετεγκατάστασης της βρετανικής πρεσβείας

Τη μεταφορά της βρετανικής πρεσβείας στο Ισραήλ από Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ δήλωσε πως σκέφτεται η Λιζ Τρας.

Σύμφωνα με την Ντάουνινγκ Στριτ, σε συνάντηση που είχαν στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, η πρωθυπουργός της Βρετανίας ενημέρωσε τον Ισραηλινό ομόλογό της, Γιαίρ Λαπίντ, πως εξετάζει το ενδεχόμενο της μετεγκατάστασης της βρετανικής πρεσβείας.

Το καθεστώς της Ιερουσαλήμ, την οποία Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι διεκδικούν ως πρωτεύουσά τους, είναι ένα από τα πιο ευαίσθητα ζητήματα και βρίσκεται στο επίκεντρο μιας μακροχρόνιας διαμάχης.

Μέχρι στιγμής η θέση της συντριπτικής πλειοψηφίας της διεθνούς κοινότητας, όπως και του Ηνωμένου Βασιλείου, είναι ότι η πόλη  πρέπει να φιλοξενεί προξενεία, αντί για πρεσβείες, μέχρι να επιτευχθεί μια ειρηνευτική συμφωνία.

Η απόφαση του Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις διεθνώς και οδήγησε σε διαδηλώσεις και συγκρούσεις στις οποίες οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν δεκάδες Παλαιστίνιους. Η τότε πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι είχε επικρίνει την κίνηση του Τραμπ.

Την Πέμπτη, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ευχαρίστησε μέσω Twitter την Τρας. «Θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε τη συνεργασία μεταξύ των χωρών», έγραψε.

Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που ανακινείται το εν λόγω ζήτημα, καθώς και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής της εκστρατείας για την ηγεσία των Τόρις, η Λιζ Τρας, είχε αναφερεθεί στη σημασία της τοποθεσίας της βρετανικής πρεσβείας στο Ισραήλ, σε επιστολή της προς φιλοϊσραηλινούς κύκλους στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Πηγή: Guardian

Πηγή: kathimerini.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ