Μαδρίτη: Το χιόνι πάγωσε 1.000.000 δέντρα

Μαδρίτη: Το χιόνι πάγωσε 1.000.000 δέντρα

Περίπου 1000.0000 δέντρα έχουν καταστραφεί από τις έντονες χιονοπτώσεις που έπληξαν την Μαδρίτη. Το 20% εξ αυτών βρίσκεται στο οδικό δίκτυο, ενώ σημαντική ζημιά έχουν υποστεί φυτά και δέντρα στα πάρκα του κέντρου της ισπανικής πρωτεύουσας.

Πολλά από τα δέντρα κυριολεκτικά πάγωσαν, ενώ αρκετά κατέρρευσαν από το βάρος του χιονιού. Καλύτερη η εικόνα στον Βασιλικό Βοτανικό Κήπο της Μαδρίτης, όπου κηπουροί και συντηρητές έσπευσαν να προστατέψουν φυτά και λουλούδια. Η διεύθυνση του κήπου έχει επιστρατεύσει 1100 κηπουρούς και εργάτες για να φροντίσουν τα δέντρα.

«Έχουμε 17 δέντρα που έχουν πληγεί σοβαρά. Μέχρι στιγμής κανένα δεν έχει πέσει, όμως δεν ξέρω για πόσο θα αντέξουν. Έχουμε ακόμη 20 δέντρα που έχουν πληγεί λιγότερο σοβαρά. Για εμάς είναι πολύ δύσκολο. Είναι λυπηρό να βλέπεις να καταστρέφονται δέντρα που έχεις φροντίσει, που έχεις κλαδέψει με μεγάλη προσοχή. Μέσα σε ένα απόγευμα χάθηκε όλη η δουλειά που είχα κάνει με τα πεύκα και τον κέδρο. Ειλικρινά τα είχα φροντίσει με μεγάλη αγάπη» δήλωσε ο Μαριάνο Σάντσεθ, συντηρητής του Βασιλικού Κήπου της Μαδρίτης.

Η ισπανική Μετεωρολογική Υπηρεσία εκτιμά πως το περασμένο Σαββατοκύριακο στη Μαδρίτη έπεσαν περισσότεροι από 1250 τόνοι χιονιού. Η σφοδρή κακοκαιρία παρέλυσε την πόλη. Τα συνεργεία καθαρισμού δεν μπορούσαν να βγουν στους δρόμους, ενώ για κάποιες ημέρες σταμάτησε και η αποκομιδή των απορριμμάτων.


Ο Δήμος της Μαδρίτης εκτιμά πως απαιτούνται 1,4 εκατομμύρια ευρώ για την αποκατάσταση των ζημιών. Ο επιχειρηματίες ζητούν από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε φοροαπαλλαγές, εκπτώσεις ενοικίου και οικονομική ενίσχυση. Όπως υποστηρίζουν, εν μέσω πανδημίας το κύμα κακοκαιρίας τους έδωσε την χαριστική βολή.

 

Πηγή: gr.euronews.com

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ