Με λουκέτο απειλούνται οι καταλανικές λέσχες κάνναβης

Λειτουργούν περί τα 200 κλαμπ αγοράς και κατανάλωσης μαριχουάνας στην ισπανική μεγαλούπολη

Προ άμεσου κινδύνου κλεισίματος βρίσκονται οι 200 λέσχες κάνναβης στη Βαρκελώνη, καθώς το ανώτατο δικαστήριο της Ισπανίας έκλεισε το… νομικό παραθυράκι μέσω του οποίου η καταλανική μητρόπολη είχε καταστεί η ισπανική πρωτεύουσα της μαριχουάνας.

Πρόκειται για το τελευταία από τα πλήγματα που έχει δεχθεί η κουλτούρα των «ασοθιαθιόνες», όπως αποκαλούνται στα καστιγιάνικα τα κλαμπ της Βαρκελώνης. Η λειτουργία τους με την ελεύθερη κατανάλωση χασίς βασιζόταν σε τοπικό νόμο που είχε περάσει απο το καταλανικό κοινοβούλιο και προέβλεπε πως «η ιδιωτική κατανάλωση κάνναβης από ενηλίκους αποτελεί άσκηση του θεμελιώδους δικαιώματος της ελεύθερης προσωπικής ανάπτυξης και της ελευθερίας συνείδησης».

Το ανώτατο ισπανικό δικαστήριο είχε αναιρέσει αυτόν τον νόμο το 2017, αλλά απτόητα τα χασισοκλαμπ της Βαρκελώνης εξακολούθησαν να λειτουργούν βασισμένα σε έναν κανονισμό του Δήμου της Βαρκελώνης.

Ωστόσο πλέον και ο κανονισμός αυτός αναιρείται από το ανώτατο δικαστήριο, καθώς οι δικαστές έκριναν ότι δεν είναι αρμοδιότητα των δημοτικών αρχών να νομοθετούν για θέματα που ορίζει το κράτος.

Πλέον «η πλειονότητα των ασοθιαθιόνες καταλαβαίνουν ότι αργά ή γρήγορα θα πρέπει να κλείσουν», δήλωσε ο Έρικ Ασένσιο, εκπρόσωπος της ομοσπονδίας των κλαμπ κάνναβης της Καταλωνίας.

Εκτιμάται ότι περίπου 70% των ισπανικών κλαμπ κάνναβης βρίσκονται στην Καταλωνία, και στη συντριπτική τους πλειονότητα στη Βαρκελώνη.

Μολονότι πρόκειται για ιδιωτικά κλαμπ για μέλη, οι ασοθιαθιόνες έχουν καταστεί το κύριο σημείο πώλησης κάνναβης σε τουρίστες με κόστος εγγραφής στα 10 ευρώ, που συνήθως καλύπτει το κόστος της πρώτης αγοράς χασίς εκεί.

Αρχικά τα κλαμπ αυτά είχαν ξεκινήσει ως κλειστές λέσχες εντός των οποίων τα μέλη μπορούσαν να αγοράζουν και να καπνίζουν χασίς. Τα τελευταία χρόνια όμως πολλά τέτοια κλαμπ είχαν ξεφύγει από αυτό το μοντέλο και είχαν γίνει πρατήρια τεράστιων ποσοτήτων της ποικιλίας γνωστής ως Καταλόνια, συχνά υπό τον έλεγχο εγκληματικών οργανώσεων με καταγωγή από την ανατολική Ευρώπη.

Από την άλλη πλευρά, τόσο οι ασοθιαθιόνες όσο και οι δημοτική αρχή και η τοπική αστυνομία συμφωνούν ότι τα κλαμπ αυτά ελαττώνουν το έγκλημα στους δρόμους και την κατανάλωση ναρκωτικών, γι’ αυτό και η αστυνομία δεν είναι κατά των λεσχών αυτών.

Πηγή: Καθημερινή

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ