Με τηλεδιάσκεψη θα γίνει η σύνοδος των ΥΠΕΞ στις 2 Απριλίου

Με τηλεδιάσκεψη θα γίνει η σύνοδος των ΥΠΕΞ στις 2 Απριλίου

Η σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών των χωρών μελών του ΝΑΤΟ, που είναι προγραμματισμένη για τις 2 Απριλίου, θα διεξαχθεί μέσω «ασφαλούς» τηλεδιάσκεψης, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στην ιστορία της Συμμαχίας, λόγω της πανδημίας του Covid-19.

«Η σύνοδος θα γίνει μέσω ασφαλούς τηλεδιάσκεψης τις 2 Απριλίου 2020 υπό την προεδρία του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε στις Βρυξέλλες.

Η Οάνα Λουνγκέσκου, η εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ, διευκρίνισε ότι η απόφαση αυτή ελήφθη κατόπιν διαβουλεύσεων με τις 29 χώρες μέλη. Ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι μίλησε με πολλούς υπουργούς και με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοσέπ Μπορέλ. Αρκετές χώρες ζητούσαν να μην γίνει η σύνοδος με φυσική παρουσία των υπουργών, καθώς είναι δύσκολο να μετακινηθούν αυτήν την περίοδο.

Στην έδρα του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες, έχουν επίσης ληφθεί μέτρα και έχει περιοριστεί η πρόσβαση για τους επισκέπτες, τους δημοσιογράφους και το μη απολύτως αναγκαίο προσωπικό, ακολουθώντας τις συστάσεις που έχει επιβάλει η βελγική κυβέρνηση από τις 18 Μαρτίου. Μεταξύ άλλων, δεν μπορούν να μπουν στο κτίριο ούτε οι διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι.

Η σύνοδος του Απριλίου, που αρχικά επρόκειτο να είναι διήμερη, θα επικεντρωθεί στις οικονομικές επιπτώσεις που θα έχει η πανδημία στον αμυντικό προϋπολογισμό των συμμάχων. Θα συζητηθούν επίσης οι τελευταίες εξελίξεις στις αποστολές του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν και το Ιράκ.

«Η πανδημία είναι μια δοκιμασία για όλον τον κόσμο και οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ θα δείξουν ότι είναι αλληλέγγυοι και συνεχίζουν να εργάζονται από κοινού για να ανταποκριθούν στην κρίση», διαβεβαίωσε ο Στόλτενμπεργκ σε ανάρτησή του στο Twitter.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ