Μέρκελ για Ταμείο Ανάκαμψης: «Η βοήθεια πρέπει να συνδυάζεται με μεταρρυθμίσεις»

Συνάντηση με τον Μαρκ Ρούτε

Οι προσπάθειες επανεκκίνησης της ευρωπαϊκής οικονομίας θα πρέπει να συνοδεύονται από μεταρρυθμίσεις, δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ στη χθεσινή συνάντησή της με τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε, που απέβλεπε στη γεφύρωση των διαφορών για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Όπως δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος «τα μέτρα στήριξης δεν θα βοηθήσουν αν δεν συνδέονται με μεταρρυθμίσεις, αλλαγές κι έναν προσανατολισμό προς το μέλλον», δηλώσεις που εκλήφθηκαν ως ένδειξη πιθανών παραχωρήσεων σε μια από τις βασικές αξιώσεις του Ρούτε, σφοδρότερου ίσως επικριτή του σχεδίου της Κομισιόν για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας με ένα πακέτο 750 δις ευρώ, που θα αντληθούν από κοινό δανεισμό.

Η Ολλανδία είναι μία από τις λεγόμενες “frugal four” τις τέσσερις δημοσιονομικά «φειδωλές» χώρες της ΕΕ – Αυστρία, Σουηδία, Δανία οι άλλες τρεις – που αντιτίθενται στη χορήγηση 500 δισ. ευρώ με μορφή επιχορηγήσεων στα κράτη που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία του κορωνοϊού και οι οποίες θα προτιμούσαν το ποσό αυτό να διατεθεί με τη μορφή δανείων που θα συνδέονται με οικονομικές μεταρρυθμίσεις. «Είναι σημαντικό ένα τέτοιο Ταμείο να συνδυάζεται με μεταρρυθμίσεις ώστε να είναι ισχυρά όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ», τόνισε ο Ολλανδός πρωθυπουργός.

Αναμένεται σκληρό μπρα ντε φερ για το Ταμείο Ανάκαμψης
H Μέρκελ, που ανέλαβε προ ημερών την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, προσβλέπει σε μια συμφωνία ενόψει της συνόδου Κορυφής της ερχόμενης εβδομάδας, ενώ προχθές (Τετάρτη) τόνισε στο ευρωκοινοβουλίου την ανάγκη ενότητας και αλληλεγγύης για την αντιμετώπιση της μεγαλύτερης πρόκλησης στην ιστορία της ΕΕ και την προετοιμασία της για τις μελλοντικές προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής και της ψηφιακής οικονομίας. Την ίδια μέρα κι από το ίδιο βήμα, ωστόσο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ τόνισε ότι «πρέπει να γίνει πολλή δουλειά» για μια θετική έκβαση στις διαπραγματεύσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν προέβλεψε ότι το μπρα ντε φερ θα κρατήσει όλο το καλοκαίρι.

Συνεχίζοντας τον γύρο των επαφών η Μέρκελ αναμένεται να συναντηθεί τη Δευτέρα στο Μέζεμπεργκ κοντά στο Βερολίνο με τον Τζουζέπε Κόντε, πρωθυπουργό της Ιταλίας που έχει πληγεί σφοδρά από την πανδημία κι ετοιμάζεται για πιθανές κοινωνικές εντάσεις το φθινόπωρο λόγω των οικονομικών επιπτώσεων και της βαθιάς ύφεσης από τα περιοριστικά μέτρα.
 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ