Μετά τα 40 η ιδανική ηλικία για επιτυχία στο επιχειρείν

Παραδείγματα επιχειρηματιών που αναδείχθηκαν σε ώριμη ηλικία

Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ και ο Μπιλ Γκέιτς κέρδισαν μια θέση στο πάνθεον των δισεκατομμυριούχων του κόσμου καταφέρνοντας στα εφηβικά τους χρόνια να συμπήξουν εταιρείες οι οποίες μετεξελίχθηκαν σε κολοσσούς – κι όμως, τα δεδομένα δείχνουν πως δεν είναι ο κανόνας αλλά η εξαίρεσή του. Ο πανεπιστημιακός του ΜΙΤ Πιέρ Αζουλέ διαπίστωσε πως ανάμεσα σε 2,7 εκατομμύρια ανθρώπους που ίδρυσαν εταιρείες την περίοδο από το 2007 έως το 2014, οι περισσότεροι ήταν κατά μέσον όρο γύρω στα 40 τους. Συν τοις άλλοις διαπίστωσε ότι οι 50χρονοι ιδρυτές εταιρειών είχαν δύο φορές περισσότερες πιθανότητες να τις πουλήσουν ή να τις εισαγάγουν στο χρηματιστήριο από τους 30άρηδες. Κι έτσι η Ιστορία βρίθει ανθρώπων που έκαναν επιτυχία ωριμάζοντας. Η γνωστή σχεδιάστρια μόδας Βέρα Γουάνγκ ήταν αθλήτρια καλλιτεχνικού πατινάζ και δημοσιογράφος προτού εισέλθει στον χώρο της υψηλής ραπτικής στα 40 της – μέχρι τότε δεν είχε σχεδιάσει ούτε ένα φόρεμα. Ο Ντόναλντ Φίσερ σε αυτή την ηλικία άνοιξε μαζί με τη σύζυγό του Ντόρις το πρώτο κατάστημα Gap με νεανικά ρούχα στο Σαν Φρανσίσκο. Ηταν το 1969 και έκτοτε η πρωτοβουλία τους εξελίχθηκε σε μια διεθνή εταιρεία ένδυσης. Ο Σαμ Γουόλτον είχε αρκετή επιτυχία στη διοίκηση καταστημάτων λιανικής. Η εκτίναξη της σταδιοδρομίας του ήρθε στα 44 του ιδρυτή της μεγαλύτερης αλυσίδας σούπερ μάρκετ διεθνώς, της Walmart, το 1962 στο Αρκανσο, όπως αναφέρει το Business Insider και το moneyreview.gr.

Από μικρός στα… βάσανα

Ο μέγας και πολύς Χένρι Φορντ, ιδρυτής της φερώνυμης αυτοκινητοβιομηχανίας, ήταν 45 ετών όταν δημιούργησε το –για την εποχή του– επαναστατικό μοντέλο Τ της Ford, το 1908. Στην Ιαπωνία, ο Ταϊκιτσίρο Μόρι ακολούθησε πορεία πανεπιστημιακού, αλλά στα 51 του άρχισε να επενδύει σε ακίνητα. Μέσω της κατασκευαστικής εταιρείας του, Mori Building Company, αναδείχθηκε στον πλουσιότερο επιχειρηματία του κόσμου το 1992, κατέχοντας πλούτο 13 δισ. δολαρίων. Αν και ο Ρέι Κροκ πέρασε μεγάλο μέρος της ζωής του πουλώντας μηχανές για μιλκσέικ, στα 52 του αγόρασε το πρώτο εστιατόριο McDonald’s. Αυτό συνέβη το 1954 και έκτοτε «έκτισε» τη μεγαλύτερη αλυσίδα ταχυφαγείων στον κόσμο. Η συγγραφέας Λόρα Ινγκαλς Γουάιλντερ στα 65 της χρόνια, το 1932 συγκεκριμένα, κυκλοφόρησε το πρώτο βιβλίο της σειράς «Little House», που έμελλε να γίνει κλασικό, όπως και τα υπόλοιπα στα οποία βασίστηκε η τηλεοπτική σειρά «Το μικρό σπίτι στο λιβάδι». (Αυτό ίσως μας παραπέμπει και στη «δική μας» Μαρία Ιορδανίδου, τη συγγραφέα της «Λωξάντρας», η οποία την έγραψε στα 65 της χρόνια, για να συνεχίσει και με άλλα έργα μετά.)

Το 1952 ο Χάρολντ Σάντερς, γνωστός και ως Συνταγματάρχης Σάντερς, ήταν 62 ετών όταν εκχώρησε το δικαίωμα δικαιοχρησίας των εστιατορίων Kentucky Fried Chicken. Το 1964 πούλησε την επιχείρηση αντί 2 εκατ. δολαρίων. Τέλος, η ελληνικής καταγωγής Αριάννα Χάφινγκτον συνίδρυσε την ψηφιακή εφημερίδα Huffington Post σε ηλικία 55 ετών, το 2005. Παρότι εργαζόταν και στο παρελθόν στην ενημέρωση και στα ΜΜΕ, η επιτυχία ήρθε όψιμα και την έκανε διάσημη. Αργότερα, το 2011, πούλησε την εταιρεία της στον όμιλο AOL αντί 315 εκατ. δολαρίων.

Πηγή: kathimerini.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ