Μόσχα: Μαύρη αγορά πλαστών πιστοποιητικών μετά την ανακοίνωση υποχρεωτικού εμβολιασμού

Οι σχετικοί λογαριασμοί στα social media άρχισαν να ξεπηδούν σαν τα μανιτάρια

Λίγες μέρες πριν, ο δήμαρχος της Μόσχας ανακοίνωσε πως ο εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού είναι υποχρεωτικός για τους περισσότερους υπαλλήλους του τομέα εστίασης της πόλης.

Οι απατεώνες δεν χρειάστηκαν παρά μερικές ώρες για να βρουν την απάντηση.
Ξαφνικά, στα κοινωνικά δίκτυα εμφανίστηκαν λογαριασμοί που διαφήμιζαν πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού και άρχισαν να… κάνουν follow τους Ρώσους που είχαν δηλώσει ότι εργάζονται σε εστιατόρια ή μπαρ.

Μια νέα μαύρη αγορά είχε γεννηθεί – και η πιθανή πελατεία της δεν ήταν καθόλου ευκαταφρόνητη, καθώς πολλοί Ρώσοι εξακολουθούν να φοβούνται το εμβόλιο, παρά την έξαρση που σημειώνει η πανδημία στη χώρα.

Ένας μπάρμαν μίλησε στη Washington Post, στην οποία και απέστειλε αντίγραφο των προσωπικών του μηνυμάτων στο Instagram με ένα λογαριασμό στον οποίο είχε στείλει για να μάθει το κόστος ενός πλαστού πιστοποιητικού εμβολιασμού.

Η απάντηση ήταν άμεση: Η τιμή που του ανακοίνωσε αντιστοιχούσε σε περίπου $25 και ο μπάρμαν χρειαζόταν απλώς να παραχωρήσει τα προσωπικά του στοιχεία.
Η αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που πουλούν τέτοιου είδους πλαστά πιστοποιητικά έφτασε τη στιγμή που η Μόσχα απαίτησε από το 60% των εργαζόμενων σε θέσεις με άμεση επαφή με τον κόσμο, όπως οι εκπαιδευτικοί, οι οδηγοί ταξί, οι πωλητές και άλλοι, να εμβολιαστούν – ή να αλλάξουν δουλειά. Οι εργοδότες τους κινδυνεύουν με τσουχτερά πρόστιμα αν δεν συμμορφωθούν σε αυτή την απαίτηση.

Οι νέοι κανονισμοί που ισχύουν από σήμερα, απαιτούν επίσης τα εστιατόρια και τα μπαρ να δέχονται αποκλειστικά τα άτομα που διαθέτουν QR code που επιβεβαιώνει ότι έχουν εμβολιαστεί ή αποδεικνύει ότι διαθέτουν αρνητικό μοριακό τεστ (PCR) στο διάστημα των τριών τελευταίων ημερών. Επιπλέον, οι αρχές της Μόσχας έχουν προειδοποιήσει ότι τα νοσοκομεία θα αρνούνται ιατρικές διαδικασίες ρουτίνας στους ανεμβολίαστους.

Τα εξαιρετικά αυστηρά μέτρα που υιοθέτησε η Μόσχα, και τα οποία είναι από τα αυστηρότερα σε όλο τον κόσμο, οφείλονται στην αδυναμία της Ρωσίας να ελέγξει την πανδημία παρά το γεγονός ότι παράγει δυο δικά της εμβόλια, που διατίθενται δωρεάν και σε μεγάλες ποσότητες.

Το τελευταίο κύμα κορωνοϊού στη χώρα επιπλέον δείχνει τον τρόπο με τον οποίο η δυσπιστία απέναντι στα εμβόλια απειλεί να παρατείνει την πανδημία σε όλο τον κόσμο.
Μόλις το 15% των κατοίκων της Μόσχας έχουν εμβολιαστεί, όπως δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης, Σεργκέι Σομπιάνιν, στις 16 Ιουνίου. Το ποσοστό εμβολιασμού για το σύνολο της Ρωσίας είναι ακόμη μικρότερο, στα 11,5% – χαμηλότερο από κάθε χώρα της Ευρώπης πλην της Βόρειας Μακεδονίας, σύμφωνα με το Our World in Data.

Όμως η προσπάθεια της Μόσχας να επισπεύσει τα πράγματα ενδέχεται να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα.

Ορισμένοι δηλώνουν ότι φοβούνται περισσότερο το εμβόλιο παρά τον κορωνοϊό. Κι έτσι, τα πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού αποκτούν ένα ιδιαιτέρως πρόθυμο κοινό.
«Είμαι συνέχεια σε πάρτι από πέρσι το καλοκαίρι κι έχω αλληλεπιδράσει με πολλούς ανθρώπους, ορισμένοι εκ των οποίων είχαν και κορωνοϊό», υποστηρίζει μιλώντας στην Post η Άννα, μια 23χρονη φοιτήτρια που μίλησε με τον όρο της χρήσης αποκλειστικά του μικρού της ονόματος. Είχε σκεφτεί να εκδώσει πλαστό πιστοποιητικό, αλλά το μετάνιωσε.

«Δεν αρρώστησα. Επομένως δεν έχω αντισώματα. Επομένως, συμπέρανα ότι μάλλον απλώς δεν κολλάω. Γιατί να εμβολιαστώ αν το σώμα μου δουλεύει καλά και χωρίς αυτό;», πρόσθεσε. «Απλώς δεν το εμπιστεύομαι και τόσο πολύ».

Όχι εμβόλιο, όχι διακοπές
Ο Σομπιάνιν υποστηρίζει ότι το 90% των νέων κρουσμάτων στη Μόσχα ανήκουν στη μετάλλαξη Δέλτα. Οι λοιμώξεις στην πόλη των 12 εκατ. κατοίκων αγγίζουν πια τις 8.500 την ημέρα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ενώ την Κυριακή η Μόσχα κατέγραψε 114 θανάτους από κοροναϊό, σημειώνοντας το θλιβερό ρεκόρ της από την αρχή της πανδημίας.

Η «εκρηκτική αύξηση», όπως την περιέγραψε ο Σομπιάνιν, οδήγησε σε αυστηρούς νέους περιορισμούς που ουσιαστικά δεν επιτρέπουν στους ανεμβολίαστους να εργαστούν στα περισσότερα μέρη – αλλά και να φάνε στα περισσότερα εστιατόρια.
Πάνω από δέκα περιοχές σε όλη τη χώρα έχουν ακολουθήσει το παράδειγμα της Μόσχας ορίζοντας περιπτώσεις κατά τις οποίες ο εμβολιασμός θα είναι υποχρεωτικός. Θέρετρα στο Σότσι, έναν δημοφιλή θερινό προορισμό στη Μαύρη Θάλασσα, θα παραμείνουν κλειστά για τους ανεμβολίαστους παραθεριστές από την 1η Αυγούστου και έπειτα.

Μέχρι τα μέσα Ιουνίου υπήρχαν σχεδόν 500 νέα domain που πουλούσαν πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού, σύμφωνα με το Forbes. Επιπλέον, τέτοιου είδους πλαστά έγγραφα πωλούνται και μέσω της εφαρμογής Telegram, αλλά και σε forum του dark web.

Ορισμένοι λογαριασμοί που υποστήριζαν ότι πωλούσαν πιστοποιητικά διαγράφηκαν όταν οι αρχές ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να τις πατάξουν.
Η Μόσχα προσπάθησε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με τη λύση των QR codes, όμως με το κατάλληλο αντίτιμο, ακόμη και ένα παράνομο πιστοποιητικό μπορεί να εγγραφεί κανονικά στο επίσημο σύστημα.

Πώς γίνεται αυτό;
Ο πωλητής του πλαστού πιστοποιητικού έρχεται σε επαφή με έναν επαγγελματία υγείας που έχει πρόσβαση σε δόσεις εμβολίων, σύμφωνα με μια αεροσυνοδό που αυτή τη στιγμή ετοιμάζεται να εκδώσει πλαστό διαβατήριο και που μίλησε ανώνυμα στην Washington Post.

Στη συνέχεια, ο γιατρός αδειάζει την πρώτη δόση από τη φιάλη του εμβολίου και συνδέει το όνομα του πελάτη με τον σειριακό αριθμό της φιάλης στο επίσημο σύστημα. Τρεις εβδομάδες αργότερα, κάνει το ίδιο και για τη δεύτερη δόση. Το πιστοποιητικό είναι έτοιμο και – τουλάχιστον στα μάτια του Νόμου – αληθινό.

Η ρυθμιστική υπηρεσία του internet στη Ρωσία, η Roskomnadzor, ανακοίνωσε πως έκλεισε 150 ιστοσελίδες και λογαριασμούς που πωλούσαν πλαστά έγγραφα.

Το ρωσικό υπουργείο εσωτερικών ανέφερε ότι η μέση τιμή των πλαστών πιστοποιητικών κινούνταν στα $66.

Σε έρευνα του Μαΐου, το 55% των Ρώσων είχε δηλώσει πως δεν φοβάται να κολλήσει τον ιό, ενώ διάσημοι ηθοποιοί και προσωπικότητες έχουν ταχθεί κατά του εμβολιασμού.
Εκτός από τα fake news, σημαντικό ρόλο στην απροθυμία τους να εμβολιαστούν έχει διαδραματίσει και η σχεδόν πλήρης άρση των μέτρων στη διάρκεια του τελευταίου διαστήματος, που έκανε τους Ρώσους να θεωρήσουν ότι είχαν νικήσει τον κορωνοϊό.

Πηγή: in.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ