ΝΑΤΟ: «Σιγήν ιχθύος» Ερντογάν για τα ελληνοτουρκικά στη Σύνοδο Κορυφής

Newsroom
Newsroom

Με την πρωθυπουργό της Σουηδίας θα συναντηθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Απολύτως τίποτα δεν ανέφερε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερτνογάν στην τοποθέτησή του στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που διεξάγεται στη Μαδρίτη. Ο Τούρκος πρόεδρος μίλησε ελάχιστα και επικεντρώθηκε στην ατζέντα της Συνόδου.

Μέχρι στιγμής όλοι οι ομιλητές αναφέρονται στην ρωσική εισβολή εκφράζοντας την αμέριστη συμπαράσταση τους στην Ουκρανία και την ανάγκη ενίσχυσης της υποστήριξης.

Σε κάθε περίπτωση η ελληνική πλευρά είναι έτοιμη και προετοιμασμένη να δώσει απαντήσεις όταν και αν ο Τούρκος πρόεδρος θέσει θέματα που την αφορούν. Υπενθυμίζεται ότι ο Ερντογάν έχει προγραμματισμένη συνάντηση το απόγευμα στις 6.45 μμ με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπάιντεν.

Μητσοτάκης: Τελικά πρυτάνευσε η λογική

Θετικά κρίνει η Αθήνα την άρση του βέτο από την Τουρκία για την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, ύστερα από τις χθεσινές εξελίξεις στη Σύνοδο Κορυφής της συμμαχίας στη Μαδρίτη.

Ο πρωθυπουργός, προσερχόμενος στη Σύνοδο, εξέφρασε την ικανοποίησή του, αφήνοντας, παράλληλα, αιχμές για τη στάση της Τουρκία.

«Τελικά πρυτάνευσε η κοινή λογική και το καλό της Συμμαχίας και ξεπεράστηκαν οι όποιες καιροσκοπικές και ωφελιμιστικές συμπεριφορές», τόνισε, ενώ είναι χαρακτηριστικό αυτό που ανέφεραν κυβερνητικές πηγές.

«Εκφράζουμε την ικανοποίηση μας για τη θετική εξέλιξη. Είναι ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι το παζάρι του κ. Ερντογάν δεν κράτησε πολύ. Η υποχώρηση της Τουρκίας δεν μας ακουμπά, αφού δεν προκύπτουν ζητήματα που να θιγούν τα συμφέροντα της Ελλάδας ή δε διαφοροποιούν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στις σχέσεις της Άγκυρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Άλλωστε, η προσθήκη δυο ακόμη χωρών μελών της Ένωσης ενισχύει την ευρωπαϊκή πτυχή της Συμμαχίας».

Τα βλέμματα πλέον στρέφονται στις σημερινές εργασίες της συνόδου και στο κατά πόσο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα επιχειρήσει να στήσει ένα ακόμα…σόου ρητορικής έξαρσης, με ισχυρισμούς που παραπέμπουν στους γνωστούς αναθεωρητικούς βερμπαλισμούς της ηγεσίας της γείτονος.

Βέβαια, το κλίμα μετά τη χθεσινή εξέλιξη δε δικαιολογεί παραφωνίες και υπάρχουν εκτιμήσεις σύμφωνα με τις οποίες ο πρόεδρος Ερντογάν θα εμφανιστεί σήμερα με το…ένδυμα του διαλλακτικού…

Πάντως, η ελληνική αποστολή προετοιμάζεται για κάθε ενδεχόμενο. Όπως σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη, η Αθήνα κινείται με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο, τις ισχυρές θέσεις της και το αναβαθμισμένο των συμμαχιών της και δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσει αναπάντητη οποιαδήποτε πρόκληση από την τουρκική πλευρά, εάν η Άγκυρα επιλέξει να θέσει θέματα που αφορούν στα ελληνικά δίκαια.

Ο πρωθυπουργός, στη δήλωσή του, πάντως, έσπευσε να εκπέμψει μηνύματα:

«Ως πυλώνας σταθερότητας, λοιπόν, στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι αυτή τη στιγμή η προσήλωση της Συμμαχίας θα πρέπει να είναι στην πρόκληση που αντιμετωπίζει στο μέτωπο της Ουκρανίας. Δεν χρειαζόμαστε καμία άλλη πηγή αστάθειας εντός της Συμμαχίας και πιστεύω ότι αυτό είναι κάτι το οποίο αντιλαμβάνονται όλοι οι εταίροι μας».

Στα του χθεσινού δείπνου που παρέθεσε στους ηγέτες ο βασιλιάς της Ισπανίας, Φίλιππος, πρέπει να σταθούμε στο νέο τετ α τετ του κ. Μητσοτάκη με τον πρόεδρο Μπάιντεν.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για την επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στην Αμερική, εκφράζοντας την ικανοποίησή τους για την επιτυχία της και για το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων των δυο χωρών.

Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε, επίσης, με τον Βρετανό ομόλογό του, Μπόρις Τζόνσον, με τον οποίο θα έχει και διμερή συνάντηση σήμερα, τον πρόεδρο Μακρόν και τους πρωθυπουργούς της Αυστραλίας, της Νέας Ζηλανδίας και της Ιαπωνίας…

Οι εργασίες και τα μέτρα ασφαλείας στη Μαδρίτη

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στη Μαδρίτη, Δώρα Μακρή, η Μαδρίτη είναι φρουρούμενη πόλη όλες αυτές τις μέρες, ενώ ισχυρές είναι οι δυνάμεις ασφαλείας. Οι ηγέτες του κόσμου που βρίσκονται στη Μαδρίτη θα αφιερώσουν το πρωινό στο ζήτημα της Ουκρανίας και θα γίνει παρέμβαση με τηλεδιάσκεψη του Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Θα ακολουθήσουν ενημερώσεις από τον ΓΓ. του ΝΑΤΟ και στην απογευματινή συνεδρίαση θα πάρουν μέρος για πρώτη φορά και η Φινλανδία, η Σουηδία, η Γεωργία, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη αλλά και η Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Ιαπωνία και Νότια Κορέα.

Πώς το «όχι» Ερντογάν έγινε «ναι»

Το χθεσινό τηλεφώνημα Μπάιντεν Ερντογάν και το ραντεβού που κλείστηκε για σήμερα (Τετάρτη 29/6) φαίνεται πως ξεκλείδωσε την ενταξιακή διαδικασία των δυο σκανδιναβικών χωρών και οδήγησε στην υπογραφή αυτού του τριμερούς μνημονίου, που ικανοποιεί σε μεγάλο βαθμό τα ζητήματα κυρίως για την τρομοκρατία και την άρση του εμπάργκο όπλων που είχε θέσει ο κ. Ερντογάν στις δυο χώρες.

Βεβαίως ούτε η οργάνωση του φετουλάχ Γκιουλέν, ούτε η οργάνωση των Κούρδων της Συρίας χαρακτηρίστηκαν τρομοκρατικές και το επόμενο διάστημα φαίνεται πως η εφαρμογή αυτού του μνημονίου επειδή αφορά και το δικανικό σύστημα των δυο χωρών θα προκαλέσει πολλές αντιπαραθέσεις.

Εξάλλου με την επίσημη πρόσκληση για ένταξη των δυο χωρών ξεκινά μια διαδικασία η οποία θα περάσει από ορισμένες φάσεις που τελικά είναι και η έγκριση του πρωτοκόλλου προχώρησης από τα κράτη μέλη και για ορισμένα από αυτά απαιτείται και έγκριση του κοινοβουλίου.

Το μεγάλο ερώτημα τώρα είναι βεβαίως τι θα γίνει στην συνάντηση Μπάιντεν-Ερντογάν το απόγευμα.

Τουρκικός Τύπος για συμφωνία στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ: Ο Ερντογάν γυρίζει νικητής πήρε ό,τι ήθελε

Γίνεται σε καλύτερο κλίμα καθώς δεν υπάρχει το βάρος του πιθανού αδιέξοδου στο θέμα της ένταξης των δυο χωρών που θα πλήγωνε την εικόνα του ΝΑΤΟ στην πιο κρίσιμη στιγμή. Μείνει να δούμε εάν η αναφορά χθες του κ. Ερντογάν στα F16 θα αποτυπωθεί και στην σημερνή συνάντηση, όπου ένα θετικό σήμα εκ μέρους του Αμερικανού προσέδρου θα είναι κάτι που ικανοποιεί τον Ερντογάν, αν και η απόφαση θα πρέπει να περάσει από τις συμπληγάδες του Κογκρέσου

Επίσης αναμένεται να δούμε εάν στην συζήτηση των περιφερειακών θεμάτων θα τεθεί όπως παγίως γίνεται από αμερικανικής πλευράς και η νοτιοανατολική Μεσόγειος, που σταθερή αμερικανική θέση είναι η αποφυγή εντάσεων, ο σεβασμός του διεθνούς δίκαιου και της ακεραιότητας των χωρών και η επίλυση των προβλημάτων μέσω διαλόγου.

Και φυσικά και συνάντηση Ερντογάν με Μακρόν έχει ενδιαφέρον καθώς στην ατζέντα τους αναμένεται να βρεθεί όχι μόνο η Ουκρανία αλλά και η σταθερότητα στην νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ.

 

Με την πρωθυπουργό της Σουηδίας θα συναντηθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Διμερή συνάντηση με την ομόλογό της Σουηδίας Μαγκνταλένα Άντερσον θα έχει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη.

Αντίστοιχη συνάντηση θα έχουν και οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών.

Πηγή: Ertnews

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ