Νέα Ζηλανδία: Το κόμμα των Μαορί ξεκίνησε εκστρατεία για τη μετονομασία της χώρας - «Σε Aotearoa»

Νέα Ζηλανδία: Το κόμμα των Μαορί ξεκίνησε εκστρατεία για τη μετονομασία της χώρας - «Σε Aotearoa»

«Είναι πια η ώρα να αποκατασταθεί η Te Reo Māori στη σωστή της θέση, ως πρώτη και επίσημη γλώσσα αυτής της χώρας»

Το κόμμα των Māori ξεκίνησε εκστρατεία για τη μετονομασία της Νέας Ζηλανδίας σε Aotearoa - όπως αποκαλείται η χώρα στην Te Reo Māori, τη γλώσσα των ιθαγενών. 

«Είναι πια η ώρα να αποκατασταθεί η (γλώσσα) Te Reo Māori στη σωστή της θέση, ως πρώτη και επίσημη γλώσσα αυτής της χώρας. Είμαστε μια πολυνησιακή χώρα - είμαστε η Aotearoa», ανέφεραν οι επικεφαλής του Te Pāti Māori, Rawiri Waititi και Debbie Ngarewa-Packer σε ανακοίνωσή τους, γνωστοποιώντας πως ξεκινούν τη συλλογή υπογραφών για την αλλαγή. 

«Το Aotearoa είναι το όνομα που θα ενώσει τη χώρα μας αντί να τη διχάσει. Άλλοι προσπαθούν να το χρησιμοποιήσουν ως εργαλείο διχόνοιας. Όμως, αυτό είναι ένα εργαλείο κατά των αποκλεισμών που κληροδότησαν οι πρόγονοί μας σε όλους εμάς που ζούμε πάνω σ'αυτή τη whenua (γη) μαζί». 

«Η Νέα Ζηλανδία είναι ολλανδικό όνομα. Ακόμη και οι Ολλανδοί άλλαξαν την ονομασία της χώρας τους - από Holland σε Netherlands, για όνομα του θεού!» αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση. 

Μέσω της εκστρατείας καλείται η κυβέρνηση «να αναγνωρίσει και να αποκαταστήσει επισήμως στην Te Reo Māori τα ονόματα όλων των χωριών, πόλεων, περιοχών στη χώρα» τα επόμενα πέντε χρόνια, ολοκληρώνοντας τη διαδικασία έως το 2026. 

«Οι Tangata whenua απηύδησαν να ακούν τα πατρογονικά ονόματα να κατακρεουργούνται, να αλλοιώνονται και να αγνοούνται.. Είμαστε στον 21ο αιώνα, αυτό πρέπει να αλλάξει» προσθέτουν οι ιθύνοντες νόες της εκστρατείας. 

Το κόμμα των Μαορί ανέφερε πως οι διαδοχικές κυβερνήσεις και η «επιβολή αποικιοκρατικής ατζέντας στο εκπαιδευτικό σύστημα» έχουν καταλήξει σε εκτεταμμένη απώλεια της γλώσσας μεταξύ των Μαορί, με τη γλωσσική ευχέρεια να συρρικνώνεται από 90 στο 20% τα τελευταία 90 χρόνια. 

Πηγή: Lifo

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ