Νιγηρία: Όταν ένας φοιτητής Ιατρικής αντίκρισε φίλο του νεκρό, σε μάθημα Ανατομίας

Είδε ξαφνικά τη σορό του, στο μάθημα της Ανατομίας

Η ιστορία ενός φοιτητή της Ιατρικής στη Νιγηρία, που είδε ξαφνικά φίλο του νεκρό, σε μάθημα Ανατομίας, αναδεικνύει την ανατριχιαστική πραγματικότητα πίσω από κάποιες «αζήτητες» σορούς, που καταλήγουν στις ιατρικές σχολές της χώρας. 

Έχουν περάσει επτά χρόνια, αλλά ο Ένια Έγκμπε θυμάται ακόμη τη στιγμή που μαζί τους συμφοιτητές του συγκεντρώθηκαν γύρω από τρία τραπέζια, σε κάθε ένα από τα οποία υπήρχε μία σορός. Ξαφνικά, αντίκρισε μπροστά του τον Ντιβάιν νεκρό, κάποιον με τον οποίο ήταν φίλοι επί επτά χρόνια. Ο 26χρονος ούρλιαξε και έφυγε τρέχοντας, κλαίγοντας, από το μάθημα Ανατομίας. 

«Πηγαίναμε σε κλαμπ μαζί. Είχε δύο τρύπες από σφαίρες στη δεξιά πλευρά του στήθους του», περιέγραψε στη Νιγηριανή δημοσιογράφο και συγγραφέα, Ανταόμπι Τρίσια Νουαουμπάνι. 

Η Ουίφο Άνα ήταν μία από τους πολλούς φοιτητές που ακολούθησαν τον Έγκμπε, τον οποίο βρήκαν να κλαίει. «Πολλά από τα πτώματα που χρησιμοποιούσαμε στη σχολή είχαν τραύματα από σφαίρες. Ένιωσα τόσο άσχημα όταν συνειδητοποίησα ότι κάποιοι από αυτούς τους ανθρώπους ίσως δεν ήταν πραγματικοί εγκληματίες», δήλωσε η Άνα. 

Έπειτα από αυτό, ο Έγκμπε έστειλε μήνυμα στην οικογένεια του φίλου του. Όπως αποδείχθηκε, οι συγγενείς του πήγαιναν από το ένα αστυνομικό τμήμα στο άλλο, για να τον εντοπίσουν, επειδή είχε συλληφθεί μαζί με άλλους τρεις φίλους του, επιστρέφοντας από νυχτερινή έξοδο. Τελικά, η οικογένεια μπόρεσε να παραλάβει τη σορό του. 

Στη Νιγηρία η νομοθεσία προβλέπει ότι οι σοροί που δεν τις ζητά κανείς καταλήγουν από τα κρατικά νεκροτομεία στις ιατρικές σχολές. Επίσης, το κράτος μπορεί να διαθέσει τις σορούς εκτελεσμένων εγκληματιών, αν και η τελευταία εκτέλεση στη χώρα έγινε το 2007. 

Πάνω από το 90% των πτωμάτων που χρησιμοποιούνται στις ιατρικές σχολές της Νιγηρίας είναι «εγκληματίες που σκοτώνονται από πυροβολισμό», σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2011 στο Clinical Anatomy. «Δέκα χρόνια αργότερα, τίποτα δεν έχει αλλάξει», δήλωσε ο Εμέκα Ανιάνου, καθηγητής Ανατομίας στο University of Nigeria, που συνέγραψε τη συγκεκριμένη έρευνα. 

Όμως, στη Νιγηρία η κυβέρνηση πέρυσι ξεκίνησε έρευνες σε διάφορες πολιτείες της χώρας, για τη διερεύνηση καταγγελιών για αστυνομική βία. Πολλοί από αυτούς που καταθέτουν στις σχετικές επιτροπές αναφέρονται σε συγγενείς που συνελήφθησαν από αστυνομικούς και δεν τους ξαναείδαν ποτέ. 

Η αστυνομία υποστηρίζει ότι στις περισσότερες περιπτώσεις οι εξαφανισμένοι ήταν ένοπλοι ληστές, που σκοτώθηκαν σε ανταλλαγή πυρών. Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας, Φρανκ Μπα, δήλωσε στο BBC ότι δεν είχε γνώση για οποιαδήποτε περίπτωση στην οποία η αστυνομία άφησε σορούς σε εργαστήρια Ανατομίας ή σε νεκροτομεία. 

Όμως, σε γραπτή κατάθεση σε μία από τις ερευνητικές επιτροπές ο Τσέτα Ναμάνι, ένας 36χρονος έμπορος, ανέφερε ότι βοήθησε αστυνομικούς να ξεφορτωθούν τις σορούς εκείνων που είχαν βασανιστεί ή εκτελεστεί, τους τέσσερις μήνες που ήταν ο ίδιος υπό κράτηση, το 2009. 

Κατέθεσε ότι μία νύχτα του είπαν να φορτώσει τρία πτώματα σε ένα βαν. Στη συνέχεια η αστυνομία τον έβαλε με χειροπέδες στο όχημα, που πήγε σε πανεπιστημιακή ιατρική σχολή, όπου ο ίδιος ξεφόρτωσε τις σορούς. Ο 36χρονος δήλωσε στο BBC ότι τον απείλησαν αργότερα πως θα έχει την ίδια τύχη. 

Τώρα, η ένωση ανατόμων της Νιγηρίας ασκεί πιέσεις προκειμένου να αλλάξει η νομοθεσία, έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι τα νεκροτομεία θα έχουν πλήρες ιστορικό των σορών που καταλήγουν σε ιατρικές σχολές, αλλά και τη συγκατάθεση της οικογένειας. 

Όσο για τον Έγκμπε, λέει πως η εικόνα του νεκρού φίλου του τον σημάδεψε τόσο, που εγκατέλειψε τις σπουδές του για εβδομάδες. Κάθε φορά που προσπαθούσε να μπει στην αίθουσα Ανατομίας, φανταζόταν τον Ντιβάιν να στέκεται δίπλα στην πόρτα. Τελικά, πήρε πτυχίο έναν χρόνο μετά τους συμφοιτητές του και τώρα εργάζεται σε εργαστήριο νοσοκομείου. Επίσης, η οικογένεια του Ντιβάιν κατάφερε να «καρατομηθούν» κάποιοι από τους αστυνομικούς που εμπλέκονταν στον θάνατό του. 

Πηγή: Lifo

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ