Το νόμο του Τέξας για τις αμβλώσεις θα εξετάσει την 1η Νοεμβρίου το Ανώτατο Δικαστήριο

Το νόμο του Τέξας για τις αμβλώσεις θα εξετάσει την 1η Νοεμβρίου το Ανώτατο Δικαστήριο

Η νομολογία του Ανώτατου Δικαστηρίου εγγυάται το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση, εφόσον το έμβρυο δεν είναι βιώσιμο, ήτοι γύρω στις 22 εβδομάδες της κύησης

Tον νόμο του Τέξας για τις αμβλώσεις ανακοίνωσε ότι θα εξετάσει το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ την 1η Νοεμβρίου, αρνούμενο, την ίδια στιγμή, να αναστείλει την εφαρμογή του κειμένου.

Η διοίκηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν προσέφυγε τη Δευτέρα στο Ανώτατο Δικαστήριο με στόχο να μπλοκάρει αυτόν τον νόμο, ο οποίος απαγορεύει κάθε άμβλωση, από τη στιγμή που είναι ανιχνεύσιμοι οι παλμοί της καρδιάς του εμβρύου, ήτοι γύρω στις 6 εβδομάδες κύησης, όταν οι περισσότερες γυναίκες αγνοούν ακόμη κι ότι εγκυμονούν.

Η νομολογία του Ανώτατου Δικαστηρίου εγγυάται το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση, εφόσον το έμβρυο δεν είναι βιώσιμο, ήτοι γύρω στις 22 εβδομάδες της κύησης.

Όμως, ο νόμος του Τέξας περιλαμβάνει μια μοναδική διάταξη. Εναποθέτει «αποκλειστικά» στους πολίτες τη φροντίδα να γίνει σεβαστό το μέτρο παροτρύνοντάς τους να προσφύγουν στη δικαιοσύνη εναντίον οργανισμών ή προσώπων που βοηθούν τις γυναίκες να προχωρούν σε παράνομες αμβλώσεις.

Το Ανώτατο Δικαστήριο, όπου επικρατούν οι συντηρητικοί δικαστές, είχε ήδη κληθεί μία πρώτη φορά να αποφανθεί επί του θέματος και είχε επικαλεστεί «νέα διαδικαστικά ζητήματα» προκειμένου να αρνηθεί, την 1η Σεπτεμβρίου, να μπλοκάρει την εφαρμογή του νόμου. Δεν είχε αποφανθεί επί της ουσίας.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είχε τότε εισέλθει στη δικαστική αρένα, υποβάλλοντας μήνυση εξ ονόματός της σε βάρος του Τέξας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ