Νόσησαν με Covid και οι αρχές σκότωσαν τα σκυλιά τους

Είχαν καταρρακωθεί μετά την θανάτωση των 12 σκυλιών τους, χωρίς τη συγκατάθεσή τους, ενώ εκείνοι νοσηλεύονταν με Covid

Ένα ζευγάρι στο Βιετνάμ, των οποίων τα σκυλιά θανατώθηκαν από τις αρχές λόγω φόβων για τον Covid, υιοθέτησε νέα κουτάβια, μετά από έναν καταιγισμό δωρεών και δημόσιας στήριξης.

Το ζευγάρι είχε καταρρακωθεί τον περασμένο Οκτώβριο όταν τα 12 σκυλιά τους θανατώθηκαν χωρίς τη συγκατάθεσή τους.

Η ιστορία τους, που κατέγραψαν στο TikTok, πυροδότησε οργισμένες αντιδράσεις στο Βιετνάμ σχετικά με τη μεταχείριση των ζώων. Αλλά με τη βοήθεια δωρεών, κατάφεραν να σώσουν 15 κουτάβια.

Ο Pham Minh Hung με την σύζυγό του, Nguyen Thi Chi Em, έγιναν viral όταν κυκλοφόρησαν βίντεο και φωτογραφίες τους να ταξιδεύουν με μια σχεδόν αγέλη σκυλιών πάνω στη μοτοσικλέτα τους. 

Ξεκίνησαν ένα ταξίδι 280 χιλιομέτρων από την επαρχία Long An, όπου ζουν συγγενείς τους, για να γλιτώσουν τις αυξανόμενες μολύνσεις Covid.

Αλλά το ζευγάρι και οι τρεις συγγενείς τους βρέθηκαν θετικοί στον ιό αφού έφτασαν στο Khanh Hung, όπου μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο για θεραπεία. Τα ζώα αφέθηκαν σε κέντρο καραντίνας.

Τοπικοί αξιωματούχοι θανάτωσαν τα ζώα χωρίς τη συγκατάθεση των ιδιοκτητών τους ενώ λάμβαναν ιατρική περίθαλψη, η οποία, όπως ισχυρίστηκαν, ήταν ένα «απαραίτητο προληπτικό μέτρο» για τον περιορισμό της εξάπλωσης του Covid.

Η πράξη καταδικάστηκε ευρέως ως «βάρβαρη» και «σκληρή», ενώ ένα petition που ζητούσε τερματισμό της συγκεκριμένης πρακτικής συγκέντρωσε πάνω από 150.000 υπογραφές.

Το Βιετνάμ, που μετρά σχεδόν 2,5 εκατομμύρια κρούσματα μέχρι στιγμής, έχει υιοθετήσει μια αυστηρή στρατηγική για την καταπολέμηση της πανδημίας, με σκληρά και συχνά lockdown.

Ωστόσο, τους τελευταίους μήνες, έχει χαλαρώσει τους περιορισμούς και σύντομα σκοπεύει να άρει την απαγόρευση διεθνών πτήσεων.

Ο Pham Minh Hung είπε ότι έλαβε περίπου 5.300 δολάρια από διάφορες δωρεές, με τα οποία πλήρωσε ιατρικά έξοδα, ενώ χρησιμοποίησε κάποια από τα χρήματα για να αγοράσει 145 κουτάβια, μερικά εκ των οποίων επρόκειτο να σφαγιαστούν για μαγαζιά με κρέας σκύλου. 

«Μερικά έδειχναν τόσο χάλια, ήταν φυλακισμένα για το κρέας τους, οπότε τα αγόρασα και τα μεγάλωσα», είπε ο ίδιος.

Ο 49χρονος λέει ότι τα νέα σκυλιά έφεραν παρηγοριά, αλλά ακόμη δεν μπορούν να ξεχάσουν τα σκοτωμένα ζωάκια τους.

«Όταν σκοτώθηκαν τα σκυλιά μου, ήμουν απελπισμένος και έκλαψα πολύ. Ταυτόχρονα, είχαμε Covid. Η οικογένειά μου ήταν υπό μεγάλη πίεση. Μεγαλώναμε τα σκυλιά για έξι, επτά χρόνια», εξήγησε.

Το ζευγάρι έχει αναρρώσει από τον Covid και σχεδιάζει να πάει στην Ho Chi Minh. Πρώτη προτεραιότητα του 49χρονου είναι να βρει δουλειά ως χτίστης για να εξοικονομήσει αρκετά χρήματα ώστε να γίνει πωλητής λαχείων - δουλειά που του δίνει περισσότερο χρόνο για να φροντίζει τα «παιδιά» του.

«Τα αγαπώ τόσο πολύ. Το να μεγαλώνεις 15 παιδιά είναι ακριβό, αλλά παίρνω βοήθεια και από καλούς ανθρώπους», είπε.

 

Με πληροφορίες από BBC

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ