Ο Ερντογάν υπόσχεται να τιμωρήσει όσους "βγάζουν" δολάρια έξω από την Τουρκία

Ο Ερντογάν υπόσχεται να τιμωρήσει όσους "βγάζουν" δολάρια έξω από την Τουρκία

Τα σχόλια του Τούρκου προέδρου ήρθαν μετά τη μείωση από την BNP Paribas SA των συναλλαγών της σε τουρκική αγορά λίρας

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υποσχέθηκε να τιμωρήσει σκληρά όποιον βγάζει ξένα νομίσματα έξω από την Τουρκία με δηλώσεις του τη Δευτέρα, καθώς ορισμένες ξένες τράπεζες σταμάτησαν ή ελαχιστοποίησαν τις συναλλαγές τους στην τουρκική λίρα.

Τα σχόλια του Τούρκου προέδρου ήρθαν μετά τη μείωση από την BNP Paribas SA των συναλλαγών της σε τουρκική αγορά λίρας μετά από περιορισμούς των ρυθμιστικών αρχών, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg το οποίο επικαλείται τρία άτομα με γνώσεις επί του θέματος. Η Clearstream Banking και η Euroclear Bank ανέστειλαν τις συναλλαγές σε τουρκική λίρα μέσω μιας κοινής πλατφόρμας ηλεκτρονικών επικοινωνιών, με ισχύ από χθες Δευτέρα.

Η Τουρκία, περιορίζοντας την πρόσβαση στη ρευστότητα μετά την νομισματική κρίση το 2018, κατέστησε όλο και πιο δύσκολο στους ξένους επενδυτές να στοιχηματίζουν εναντίον της λίρας. Ο Ερντογάν τόνισε ακόμη ότι ξένοι παράγοντες επιδιώκουν να υπονομεύσουν την οικονομία της χώρας.

''Έχουμε αποτρέψει την επίθεση στη χώρα μας μέσω ξένων νομισμάτων'', ανέφερε ο πρόεδρος σε τηλεοπτικά σχόλια μετά τη τηλεδιάσκεψη του υπουργικού συμβουλίου στην Κωνσταντινούπολη που έλαβε χώρα υπό την προεδρία του. ''Δεν θα δείξουμε ποτέ έλεος σε όσους βγάζουν ξένα νομίσματα έξω από τη χώρα'', ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Η τουρκική λίρα έφτασε στο ιστορικό χαμηλό των 7,26 έναντι δολαρίου  στις 7 Μαΐου. Σήμερα το δολάριο ενισχύεται στις 6,88 λίρες ανά δολάριο.

Πηγή: capital.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ