"Ο χρόνος εξαντλείται για να αποτραπεί η γενοκτονία στη Γάζα" - Πάνω από 9.000 νεκροί

Newsroom
Newsroom

Οι φόβοι του ΟΗΕ για τους αμάχους και το προσωπικό του

Οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ δηλώνουν ότι ο χρόνος εξαντλείται για να «αποτραπεί η γενοκτονία και η ανθρωπιστική καταστροφή» στη Γάζα, επικρίνοντας το Ισραήλ για την άρνησή του να «σταματήσει τα σχέδια αποδεκατισμού» του βομβαρδισμένου παλαιστινιακού θύλακα, καθώς οι νεκροί ξεπέρασαν τους 9.000 – ανάμεσά τους 3.760 παιδιά και 2.326 γυναίκες.

«Παραμένουμε πεπεισμένοι ότι ο παλαιστινιακός λαός διατρέχει σοβαρό κίνδυνο γενοκτονίας», δήλωσαν οι εμπειρογνώμονες, μεταξύ των οποίων και αρκετοί ειδικοί εισηγητές του ΟΗΕ για τα δικαιώματα στην τροφή, το ασφαλές πόσιμο νερό και την κατάσταση στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

Η δήλωσή τους απηχεί επίσης το Γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, λέγοντας ότι οι πρόσφατοι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπάλια -τον μεγαλύτερο της Λωρίδας της Γάζας – αποτελούν «θρασύτατη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και έγκλημα πολέμου».

Η πόλη της Γάζας και το βόρειο κομμάτι του παλαιστινιακού θύλακα «έχουν αποκοπεί σε μεγάλο βαθμό» από την υπόλοιπη Λωρίδα της Γάζας, ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης χερσαίας εισβολής του ισραηλινού στρατού και των συγκρούσεων με παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες, σύμφωνα με το Γραφείο Ανθρωπιστικού Συντονισμού του ΟΗΕ. Αυτό σημαίνει ότι η παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας έχει σταματήσει, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

«Η κατάσταση στη Γάζα έχει φθάσει σε ένα καταστροφικό σημείο καμπής» ανέφεραν οι εμπειρογνώμονες των Ηνωμένων Εθνών, επισημαίνοντας την απόλυτη ανάγκη για τρόφιμα, νερό, φάρμακα, καύσιμα και βασικές προμήθειες.

«Η απουσία καυσίμων και η διακοπή των υποδομών ύδρευσης λόγω των συνεχών βομβαρδισμών επί τρεις εβδομάδες κατέστρεψαν την πρόσβαση του πληθυσμού της Γάζας σε ασφαλές πόσιμο νερό. Το νερό είναι απαραίτητο για την ανθρώπινη ζωή και σήμερα, πάνω από δύο εκατομμύρια κάτοικοι της Γάζας αγωνίζονται να βρουν πόσιμο νερό», τόνισαν.

Ζήτησαν επίσης την άμεση απελευθέρωση όλων των αμάχων που κρατούνται αιχμάλωτοι από τη Χαμάς. «Όλα τα μέρη πρέπει να συμμορφωθούν με τις υποχρεώσεις τους βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και του δικαίου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Απαιτούμε ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός για να διασφαλίσουμε ότι η βοήθεια θα φτάσει σε αυτούς που την έχουν περισσότερο ανάγκη. Μια κατάπαυση του πυρός σημαίνει επίσης ότι μπορούν να ανοίξουν δίαυλοι επικοινωνίας για να εξασφαλιστεί η απελευθέρωση των ομήρων. Ο πόλεμος έχει κανόνες», δήλωσαν οι εμπειρογνώμονες.

Εξέφρασαν σοβαρή ανησυχία για την ασφάλεια των εργαζομένων του ΟΗΕ και των ανθρωπιστικών οργανώσεων και των νοσοκομείων και των σχολείων που παρέχουν καταφύγιο και σωτήριες ιατρικές υπηρεσίες στο λαό της Γάζας.

Σήμαναν επίσης συναγερμό για την ασφάλεια των δημοσιογράφων, των εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης και των μελών των οικογενειών τους, ενώ σημείωσαν ότι το διαδίκτυο και οι επικοινωνίες έχουν διακοπεί, συνεπώε και η ενημέρωση για την κατάσταση στη Γάζα.

«Θέλουμε να υπενθυμίσουμε σε όλα τα μέρη ότι το ανθρωπιστικό και ιατρικό προσωπικό και οι εγκαταστάσεις προστατεύονται από το διεθνές δίκαιο. Τα κράτη έχουν την υποχρέωση να διασφαλίζουν την ασφάλεια και την προστασία τους σε περιόδους πολέμου», ανέφεραν οι εμπειρογνώμονες.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ