Ο Πάπας Φραγκίσκος τελεί λειτουργία στο στάδιο Βελοντρόμ της Μασσαλίας

Newsroom
Newsroom

Ο ποντίφικας είχε προηγουμένως συνάντηση που διήρκησε μισή ώρα με τον Γάλλο πρόεδρο, η οποία επικεντρώθηκε πρωτίστως στη διεθνή κατάσταση, κυρίως στην Ουκρανία, την Αφρική, το Ναγκόρνο Καραμπάχ, ακόμη και σε περιβαλλοντικά θέματα, σύμφωνα με το Ελιζέ.

"Καλημέρα Μασσαλία, καλημέρα Γαλλία": με αυτές τις λέξεις, στα γαλλικά, ο Πάπας Φραγκίσκος άρχισε τη μεγάλη λειτουργία σήμερα στο στάδιο Βελοντρόμ της Μασσαλίας, ενώπιον δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων, ανάμεσά τους ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Ο ποντίφικας είχε προηγουμένως συνάντηση που διήρκησε μισή ώρα με τον Γάλλο πρόεδρο, η οποία επικεντρώθηκε πρωτίστως στη διεθνή κατάσταση, κυρίως στην Ουκρανία, την Αφρική, το Ναγκόρνο Καραμπάχ, ακόμη και σε περιβαλλοντικά θέματα, σύμφωνα με το Ελιζέ.

Ο Εμανουέλ Μακρόν μίλησε για το μεταναστευτικό. Ενώ ο επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας κατήγγειλε την "αδιαφορία" των Ευρωπαίων πολιτικών αξιωματούχων προς τους μετανάστες, "η Γαλλία δεν έχει να ντρέπεται, είναι μια χώρα υποδοχής και ολοκλήρωσης", δήλωσε η γαλλική προεδρία.

Ο Πάπας Φραγκίσκος έφτασε στο στάδιο Βελοντρόμ, το σπίτι των ποδοσφαιριστών της Ολιμπίκ Μαρσέιγ, αφού ανέβηκε τη λεωφόρο Πραντό επιβαίνοντας στο παπικό όχημα κάτω από έναν λαμπερό ήλιο και με το πλήθος να τον υποδέχεται θερμά κρατώντας σημαίες της Γαλλίας, της Μασσαλίας και του Βατικανού, ενώ μερικοί φώναζαν "Ζήτω ο Πάπας, καλωσόρισες στη Μασσαλία!"

Κατά την άφιξή του, ένα τεράστιο "κορεό" ξεδιπλώθηκε από τους οπαδούς της Ολιμπίκ Μαρσέιγ, που απεικόνιζε την προτομή του ποντίφικα δίπλα στην "Καλή Μητέρα" όπως αποκαλείται η Βασιλική Νοτρ-Νταμ-Ντε-Λα-Γκαρντ, η εκκλησία της Παναγίας προστάτιδας της πόλης. Πίσω από αυτό το πανό, που ξεδιπλωνόταν από την οροφή της νότιας πλευράς, οι χιλιάδες θεατές σχεδίασαν με χαρτόνια πρώτα έναν μπλε σταυρό σε λευκό φόντο, τη σημαία της Μασσαλίας, προτού γράψουν εκεί ένα τεράστιο "Ευχαριστώ" με κίτρινα γράμματα που σχηματίζονταν από χρυσά χαρτιά.

Μεταξύ των προσκεκλημένων ήταν η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ.

Η παρουσία του Εμανουέλ Μακρόν επικρίθηκε από αιρετούς της αριστεράς στο όνομα του σεβασμού του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους, ενώ ορισμένοι αιρετοί της άκρας δεξιάς προτίμησαν να μποϊκοτάρουν τη λειτουργία λόγω της ομιλίας του Πάπα για τους μετανάστες.

Γι αυτήν τη μεγάλη λειτουργία, όπου σχεδόν 60.000 άνθρωποι είχαν κατακλύσει τις εξέδρες, αναπτύχθηκε ένας "ιδιαίτερα ασυνήθιστος" μηχανισμός ασφαλείας, με την κινητοποίηση 6.000 αστυνομικών και χιλίων ιδιωτικών φρουρών ασφάλειας.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ