Ο πρόεδρος της Κολομβίας Πέτρο ζητεί έρευνα για την αγορά του λογισμικού Pegasus
Το εν λόγω λογισμικό, εκτιμάται ότι χρησιμοποιήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση της χώρας για να κατασκοπεύονται πολιτικοί της αντίπαλοι.
Ο κολομβιανός σοσιαλδημοκράτης πρόεδρος Γουστάβο Πέτρο ζήτησε χθες Τετάρτη να διενεργηθεί εισαγγελική έρευνα για την αγορά του λογισμικού υποκλοπής τηλεπικοινωνιών Pegasus έναντι 11 εκατομμυρίων δολαρίων, εκτιμώντας πως πιθανόν χρησιμοποιήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση για να κατασκοπεύονται πολιτικοί της αντίπαλοι.
Τεχνολογικά εργαλεία κατασκοπείας, ιδίως λογισμικό υποκλοπής (spyware) όπως το προηγμένο σύστημα Pegasus (της ισραηλινής NSO) έχει αποκαλυφθεί επανειλημμένα την τελευταία δεκαετία πως χρησιμοποιήθηκε για την παρακολούθηση αντιπολιτευόμενων, δημοσιογράφων, παραγόντων της κοινωνίας των πολιτών και άλλων, στην Κολομβία και σε παγκόσμια κλίμακα.
- Βομβαρδισμός της Ρωσίας σε κοινότητα της ανατολικής Ουκρανίας - Ενας νεκρός
- ΠΟΥ: Αλματώδης αύξηση κρουσμάτων και θανάτων χολέρας παγκοσμίως το 2023
- Σεισμός 6,2 βαθμών ανοικτά της Παπούας Νέας Γουινέας
