Οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να βρεθούν υπό δεξιά δικτατορία μέχρι το 2030, προειδοποιεί Καναδός καθηγητής

Οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να βρεθούν υπό δεξιά δικτατορία μέχρι το 2030, προειδοποιεί Καναδός καθηγητής

Το χειρότερο σενάριο είναι ο Τραμπ «να είναι απλώς μια προθέρμανση», αναφέρει ο Thomas Homer-Dixon

Οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να βρεθούν υπό μια δεξιά δικτατορία μέχρι το 2030, προειδοποίησε ένας Καναδός καθηγητής πολιτικών επιστημών, καλώντας τη χώρα του να προστατευθεί από την «κατάρρευση της αμερικανικής δημοκρατίας».

«Δεν πρέπει να απορρίψουμε αυτή την πιθανότητα μόνο και μόνο επειδή φαίνεται γελοία ή πολύ κακή για να τη φανταστεί κανείς», έγραψε στην Globe and Mail ο Thomas Homer-Dixon, ιδρυτής και διευθυντής του Ινστιτούτου Cascade στο Πανεπιστήμιο Royal Roads στη Βρετανική Κολομβία του Καναδά.

«Το 2014, η πρόταση ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα γινόταν πρόεδρος, ηχούσε σχεδόν σε όλους παράλογη. Αλλά σήμερα ζούμε σε έναν κόσμο όπου το παράλογο γίνεται τακτικά ρεαλισμός και το φρικτό, κοινότοπο».

Το μήνυμα του Homer-Dixon ήταν ωμό: «Μέχρι το 2025, η αμερικανική δημοκρατία θα μπορούσε να καταρρεύσει, προκαλώντας ακραία εσωτερική πολιτική αστάθεια, συμπεριλαμβανομένης της εκτεταμένης πολιτικής βίας. Μέχρι το 2030, αν όχι νωρίτερα, η χώρα θα μπορούσε να κυβερνηθεί από μια δεξιά δικτατορία».

Ο συγγραφέας ανέφερε διάφορα ενδεχόμενα με επίκεντρο την επιστροφή του Τραμπ στον Λευκό Οίκο το 2024.

Ο Τραμπ, όπως προειδοποίησε ο καθηγητής, «θα έχει μόνο δύο στόχους, τη δικαίωση και την εκδίκηση» για το ψέμα ότι η ήττα του το 2020 από τον Τζο Μπάιντεν ήταν αποτέλεσμα εκλογικής νοθείας.

Ως ο «λόγος των βίαιων συγκρούσεων» προτείνεται από τον καθηγητή η «εκτυλισσόμενη κρίση».

«Μια τρομερή καταιγίδα έρχεται από το νότο και ο Καναδάς είναι θλιβερά απροετοίμαστος. Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους στρέψαμε την προσοχή μας προς το εσωτερικό, αποσπασμένοι από τις προκλήσεις του Covid-19 και τις επιταχυνόμενες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

»Αλλά τώρα πρέπει να επικεντρωθούμε στο επείγον πρόβλημα του τι να κάνουμε σε μία πιθανή διάλυση της δημοκρατίας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Πρέπει να ξεκινήσουμε αναγνωρίζοντας πλήρως το μέγεθος του κινδύνου. Εάν ο κ. Τραμπ επανεκλεγεί, ακόμη και κάτω από τα πιο αισιόδοξα σενάρια, οι οικονομικοί και πολιτικοί κίνδυνοι για τη χώρα μας θα είναι αμέτρητοι» αναφέρει.

Ο Homer-Dixon είπε ότι βλέπει ακόμα και το ενδεχόμενο ενός σεναρίου να βλάψει σκόπιμα τον Καναδά ο Τραμπ.

«Υπό τα λιγότερο αισιόδοξα σενάρια, οι κίνδυνοι για τη χώρα μας θα μπορούσαν εύκολα να είναι υπαρξιστικοί, πολύ μεγαλύτεροι από οποιονδήποτε άλλο κίνδυνο στην ιστορία της ομοσπονδίας μας.

»Τι συμβαίνει, για παράδειγμα, εάν πολιτικοί πρόσφυγες υψηλού προφίλ που θέλουν να διαφύγουν από τη δίωξη, φτάσουν στη χώρα μας και το αμερικανικό καθεστώς τους ζητήσει πίσω; Συμμορφωνόμαστε;»

Ο Τραμπ, όπως είπε χαρακτηριστικά, «και ένας πλήθος ακαδημαϊκών και άλλων απρόβλεπτων ατόμων, όπως ο Τάκερ Κάρλσον του Fox (News) και η εκπρόσωπος της Τζόρτζια, Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν», είχαν μετατρέψει το Ρεπουμπλικανικό κόμμα «σε μια σχεδόν φασιστική προσωπολατρεία, κάτι που αποτελεί ένα τέλειο όργανο για να καταστραφεί η Δημοκρατία».

Το χειρότερο, δε, όπως ανέφερε είναι ο Τραμπ «να είναι απλώς για προθέρμανση».

«Επιστρέφοντας στο αξίωμα, θα γίνει η μπάλα εκείνη που θα παρασύρει και θα συντρίψει τη δημοκρατία, αλλά η διαδικασία θα οδηγήσει σε πολιτικό και κοινωνικό χάος», είπε ο Homer-Dixon.

«Παρόλα αυτά, μέσω στοχευμένης διαδικασίας, θα είναι σε θέση να μειώσει τις τάξεις των αντιπάλων του κινήματός του, εντός του κράτους, των γραφειοκρατών, των αξιωματούχων και των τεχνοκρατών που επιβλέπουν την ακομματική λειτουργία των βασικών θεσμών και τηρούν το κράτος δικαίου.

»Τότε θα δημιουργηθεί το σκηνικό για έναν πιο ικανό διοικητικά κυβερνήτη - μετά τον κ. Τραμπ- προκειμένου να βάλει τάξη στο χάος που εκείνος δημιούργησε».

 

Με πληροφορίες του Guardian

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ