Οι Ταλιμπάν πραγματοποίησαν την πρώτη δημόσια εκτέλεση από τότε που επανήλθαν στην εξουσία

Newsroom
Newsroom

Μετά τις ουκ ολίγες δημόσιες μαστιγώσεις πολιτών, οι Ταλιμπάν προχώρησαν στην πρώτη δημόσια εκτέλεση, μετά την επιστροφή τους στην ηγεσία του Αφγανιστάν

Την πρώτη τους δημόσια εκτέλεση, μετά την επιστροφή τους στην εξουσία του Αφγανιστάν, πραγματοποίησαν οι Ταλιμπάν και η παραδοχή ήρθε από εκπρόσωπο της κυβέρνησης. 

Συγκεκριμένα, ο εν λόγω εκπρόσωπος δήλωσε ότι ένας άνδρας σκοτώθηκε σε ένα κατάμεστο αθλητικό στάδιο στη νοτιοδυτική επαρχία Φάρα, αφού -σύμφωνα με τους Ταλιμπάν- ομολόγησε ότι μαχαίρωσε θανάσιμα έναν άλλο άνδρα το 2017. 

Πριν από την εκτέλεση, εκδόθηκε και δημόσια προκήρυξη με την οποία δημοσιοποιήθηκε το αναχρονιστικό αυτό συμβάν και... "καλούσε όλους τους πολίτες να συμμετάσχουν μαζί μας στον αγωνιστικό χώρο". 

Δεκάδες ηγέτες, συμπεριλαμβανομένων των περισσότερων κορυφαίων υπουργών της κυβέρνησης των Ταλιμπάν, παρευρέθηκαν στην εκτέλεσή του. 

Μια εκτέλεση που, όπως μεταδίδει το BBC, έρχεται μερικές εβδομάδες αφότου δόθηκε εντολή στους δικαστές να εφαρμόσουν πλήρως τον νόμο της Σαρία. 

Ο ανώτατος ηγέτης των Ταλιμπάν, Χαϊμπατουλάχ Αχουντζάντα εξέδωσε το διάταγμα τον περασμένο μήνα, διατάσσοντας τους δικαστές να επιβάλουν ποινές που μπορεί να περιλαμβάνουν δημόσιες εκτελέσεις, δημόσιους ακρωτηριασμούς και λιθοβολισμούς. Ωστόσο, τα ακριβή εγκλήματα και οι αντίστοιχες τιμωρίες δεν έχουν καθοριστεί επίσημα από τους Ταλιμπάν.

Ενώ πολλές δημόσιες μαστιγώσεις έχουν πραγματοποιηθεί πρόσφατα-συμπεριλαμβανομένου του μαστιγώματος δώδεκα ατόμων σε ένα γεμάτο γήπεδο ποδοσφαίρου στην επαρχία Λογκάρ τον περασμένο μήνα- είναι η πρώτη φορά που οι Ταλιμπάν παραδέχονται δημόσια ότι διεξήγαγαν μια εκτέλεση.

Η μητέρα του άνδρα που δολοφονήθηκε το 2017 -όπως ομολόγησε ο άνδρας που εκτελέστηκε- είπε στο BBC ότι οι ηγέτες των Ταλιμπάν την είχαν παρακαλέσει να τον συγχωρήσει για τον θανάσιμο τραυματισμό που προκάλεσε στον γιο της, αλλά εκείνη επέμενε στην εκτέλεσή του. 

"Οι Ταλιμπάν ήρθαν σε μένα και με παρακάλεσαν να συγχωρήσω αυτόν τον άπιστο. Επέμεναν να συγχωρήσω αυτόν τον άνθρωπο για χάρη του Θεού, αλλά τους είπα ότι πρέπει να εκτελεστεί και να ταφεί όπως έκανε στον γιο μου", ανέφερε μεταξύ άλλων, ενώ πρόσθεσε: "Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα μάθημα για άλλους ανθρώπους. Αν δεν τον εκτελέσετε, θα διαπράξει άλλα εγκλήματα στο μέλλον".

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ