Πάπας Φραγκίσκος: Ηχογραφήθηκε κρυφά μιλώντας με καρδινάλιο που δικάζεται για υπεξαίρεση χρημάτων

Newsroom
Newsroom

Μιλούσαν σχετικά για την απαγωγή μιας καλόγριας από ισλαμιστές

Ο πάπας Φραγκίσκος ηχογραφήθηκε κρυφά από ένα τρίτο άτομο, τη στιγμή που μιλούσε με έναν καρδινάλιο, ο οποίος διώκεται για υπεξαίρεση χρημάτων από το Βατικανό, με τη σχετική δίκη να είναι σε εξέλιξη.

Όπως αναφέρει το CNN, το δικαστήριο του Βατικανού άκουσε την ηχογράφηση μεταξύ του πάπα Φραγκίσκου και του καρδινάλιου Άντζελο Μπέκιου, κατηγορούμενου στη δίκη, στην οποία ο καρδινάλιος ζητά από τον πάπα να επιβεβαιώσει ότι είχε εγκρίνει πληρωμές για να βοηθήσει στην απελευθέρωση μιας μοναχής που απήχθη στην Αφρική.

Δεν επετράπη στους δημοσιογράφους να ακούσουν την ηχογράφηση, αλλά στη συνέχεια το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Adnkronos δημοσίευσε ένα αντίγραφο από την Ιταλική Οικονομική Αστυνομία. Επίσης, τρεις δικηγόροι υπεράσπισης στη δίκη επιβεβαίωσαν αργότερα το περιεχόμενο της συνομιλίας σε δημοσιογράφους του Βατικανού που ήταν παρόντες.

Η ηχογράφηση έγινε από τρίτο πρόσωπο και έλαβε χώρα στις 24 Ιουλίου 2021. Η κλήση έγινε τρεις ημέρες πριν από την έναρξη της δίκης στο Βατικανό, στην οποία ο Μπέκιου κατηγορείται για υπεξαίρεση και κατάχρηση του γραφείου και μόλις 10 ημέρες μετά την έξοδο του πάπα Φραγκίσκου από το νοσοκομείο για χειρουργική επέμβαση στο έντερο.

Στην κλήση, ο Μπέκιου ζητά από τον πάπα να επιβεβαιώσει ότι είχε εξουσιοδοτήσει τις πληρωμές που έκανε ο καρδινάλιος σε μια αυτοαποκαλούμενη σύμβουλο ασφαλείας ονόματι Cecilia Marogna -η οποία επίσης κατηγορείται για υπεξαίρεση στη δίκη- για να πληρώσει με τη σειρά της τη βρετανική εταιρεία Inkerman, με στόχο την απελευθέρωση της μοναχής που είχε απαχθεί από ισλαμιστές μαχητές στο Μάλι το 2017, αναφέρει το αντίγραφο.

Τα ποσά που καταβλήθηκαν, σύμφωνα με τον καρδινάλιο Μπέκιου, ο οποίος ήταν εκείνη την εποχή το νούμερο δύο στη γραμματεία του Βατικανού, ήταν 350.000 ευρώ στη βρετανική εταιρεία και 500.000 ευρώ ως λύτρα για την μοναχή.

«Μου δώσατε ή όχι την εξουσιοδότηση να ξεκινήσω τις επιχειρήσεις για την απελευθέρωση της καλόγριας;» Ρωτάει ο Μπέκιου στην κλήση, σύμφωνα με την απομαγνητοφώνηση που δημοσιεύουν τα ιταλικά μέσα. Σύμφωνα με το CNN, ο πάπας είπε στο τηλεφώνημα ότι δεν θυμόταν το περιστατικό και ζήτησε από τον καρδινάλιο να υποβάλει γραπτώς το αίτημά του.

Η καλόγρια, η οποία είχε συλληφθεί όμηρος το 2017 από τζιχαντιστές που συνδέονται με την Αλ Κάιντα, αφέθηκε ελεύθερη στο Μάλι τον Οκτώβριο του 2021.

Πηγή: newsbeast.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ