Το Παρίσι εντείνει την πίεση προς το Λονδίνο για το μεταναστευτικό

Ζητεί από την κυβέρνηση Τζόνσον να ανοίξει νόμιμη οδό για όσους θέλουν να αιτηθούν άσυλο

Μία ημέρα μετά την ευρωπαϊκή σύσκεψη στο Καλαί για τη δραματική επιδείνωση του μεταναστευτικού στη Μάγχη, το Παρίσι κλιμάκωσε τις πιέσεις του προς το Ηνωμένο Βασίλειο, ζητώντας από την κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον να προσέλθει σε «σοβαρές συζητήσεις» και να ανοίξει νόμιμη οδό μετανάστευσης σε όσους επιθυμούν να ζητήσουν άσυλο. «Επειδή δεν υπάρχει νόμιμη οδός για τους μετανάστες που θέλουν να πάνε στη Βρετανία… σήμερα οι άνθρωποι που θέλουν να ζητήσουν άσυλο εκεί δεν έχουν άλλο τρόπο παρά να διασχίσουν τη Μάγχη», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμαμέν, στο δίκτυο BFM/RMC. «Είμαι απολύτως έτοιμος να συζητήσω με τους Βρετανούς, οι οποίοι, ωστόσο, πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους», προσέθεσε.

Αεροπλάνο του Frontex

Στο Καλαί, μία ημέρα νωρίτερα, πραγματοποιήθηκε συνάντηση για το μεταναστευτικό με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ολλανδίας, του Βελγίου και της Ε.Ε., στον απόηχο της τραγωδίας της περασμένης Τετάρτης, όταν 27 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να περάσουν τη Μάγχη με φουσκωτό σκάφος. Η συνάντηση δεν κατέληξε σε χειροπιαστά μέτρα, πλην της απόφασης του Frontex –της ευρωπαϊκής υπηρεσίας ελέγχου των συνόρων– να παράσχει ένα αεροπλάνο, το οποίο θα επιθεωρεί σε εικοσιτετράωρη βάση τις βόρειες ακτές της Γαλλίας. Στο κοινό ανακοινωθέν της συνόδου, οι συμμετέχοντες τονίζουν την κοινή τους βούληση να πλήξουν αποτελεσματικότερα «τα εγκληματικά δίκτυα των διακινητών» και «να βελτιώσουν την κοινή συνεργασία τους με τη Βρετανία».

Μετά το τέλος της συνόδου, η Γαλλία, διά στόματος Νταρμαμέν, επιτέθηκε για μία ακόμη φορά στην κυβέρνηση Τζόνσον, εξαπολύοντας κατηγορίες ότι «αν έρχονται οι μετανάστες στο Καλαί, στη Δουκέρνη ή στη βόρεια Γαλλία, είναι γιατί τους προσελκύει η Αγγλία, ιδίως η αγορά εργασίας εκεί, το γεγονός ότι μπορείς να εργαστείς χωρίς καμία ταυτοποίηση». Την οδύνη του για τους μετανάστες που έχασαν τη ζωή τους στη Μάγχη εξέφρασε ο Πάπας Φραγκίσκος στην κυριακάτικη ομιλία του, στην πλατεία Αγίου Πέτρου. Ο Ποντίφικας κάλεσε τις πολιτικές και στρατιωτικές αρχές όλων των εμπλεκόμενων χωρών να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα με ανθρωπιστικά κριτήρια, αποφεύγοντας την πολιτική του εργαλειοποίηση.

Πηγή: Καθημερινή

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ