Παρίσι: «Πνίγεται» στα σκουπίδια λόγω της πολυήμερης απεργίας στις υπηρεσίες αποδομιδής

Newsroom
Newsroom

Οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες αποκομιδής απεργούν από τις 6 Μαρτίου

Σέλφι μπροστά στα βουνά των σκουπιδιών, σωροί απορριμμάτων κοντά σε εμβληματικά μνημεία του Παρισιού. Η πόλη με την μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στον κόσμο έχει βυθιστεί στη βρώμα και τη δυσωδία από την παρατεταμένη απεργία των υπηρεσιών αποκομιδής, που ξεκίνησε από τις 6 Μαρτίου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος που δρομολογεί η κυβέρνηση. 

Στις όχθες του Σηκουάνα, στην σκιά της Νοτρ Νταμ, οι σωροί των σκουπιδιών εμποδίζουν την θέα. Για να φτάσει κανείς στον επιβλητικό καθεδρικό ναό στην καρδιά της γαλλικής πρωτεύουσας πρέπει πρώτα να δώσει μάχη με τα σκουπίδια. 

Οι επισκέπτες που θέλουν να θαυμάσουν τον Πύργο του Άιφελ μέσα από την εσπλανάντ του Τροκαντερό βγαίνοντας από το μετρό πέφτουν επάνω σε έναν τοίχο από μαύρες σακούλες. Στο κέντρο της πόλης, τα άλλοτε ρομαντικά δρομάκια είναι σπαρμένα με κούτες, καφάσια, αποφάγια...

«Αυτό δεν το έχω δει ποτέ στον Καναδά», λέει η Ομερα, μία Καναδή με ροζ μαλλιά, που έχει μόλις φωτογραφίσει ένα βουνό σκουπιδιών στο Σεν Μισέλ, στην καρδιά του Καρτιέ Λατέν. Και κάνει μια πρόβλεψη: «Αυτό θα διώξει τους τουρίστες. Δεν θα ξανάρθουν!».

Ο Μάρτιν Ρούις, 18χρονος Τεξανός, δυσανασχετεί για την μυρωδιά: «Είναι αηδιαστικό». Στην Οπερα, ο Ανχελες Μοσκέντα δηλώνει πολύ ενοχλημένος από την αποφορά, ενώ η Γερμανίδα Κλάουντια Χάρμαντ επιχειρεί ένα σλάλομ ανάμεσα στους σωρούς των σκουπιδιών που «χαλάει κάπως την γοητεία» της πόλης. «Δεν είναι και καταπληκτικό».

Η πόλη του φωτός, με 34,5 εκατομμύρια τουρίστες το 2022, είναι θύμα του κινήματος διαμαρτυρίας για την μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος που επιχειρεί η κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν και περιλαμβάνει την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια, από τα 62 στα 64 χρόνια από το 2030. 

Ειδικά για την περίπτωση των εργαζομένων στον κλάδο της αποκομιδής σκουπιδιών, οι οποίοι υπό το τωρινό καθεστώς μπορούν να "βγουν" σε πρόωρη συνταξιοδότηση έστω και με μειωμένες απολαβές, οι αλλαγές θα ανεβάσουν το όριο συνταξιοδότησης από τα 57 στα 59 χρόνια. 

Για τον Μαρκ, τουρίστα από το Κάνσας, που σπρώχνει το καροτσάκι του μωρού του δίπλα στα σκουπίδια, «οι απεργίες δεν αλλάζουν τίποτε. Αν πρέπει να συνταξιοδοτηθείς αργότερα, ας γίνει».

Η Βρετανίδα Ολίβια Στίβενσον λέει αντίθετα ότι «πρέπει να υποστηριχθούν οι απεργίες παντού», στην Γαλλία όπως και στην Αγγλία.

«Προφανώς, δεν είναι το καλύτερο για τους ξένους επισκέπτες», παραδέχεται ο Ζαν-Φρανσουά Ριάλ, πρόεδρος του Οργανισμού Τουρισμού και Συνεδρίων του Παρισιού.

Αλλά «ακόμη και δύο εβδομάδες χωρίς αποκομιδή των σκουπιδιών δεν έβλαψαν την εικόνα της Νάπολης». «Το επεισόδιο αυτό δεν θα έχει επιπτώσεις την τουριστική κίνηση στο Παρίσι».

Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ