Πέθανε στα 41 του από καρκίνο ο Μπρούνου Κόβας, ως χθες δήμαρχος στο Σαν Πάουλου

Η είδηση προκάλεσε κύμα εκδηλώσεων θλίψης από πλευράς βραζιλιάνων χρηστών ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης, καθώς και πολιτικών

Ο Μπρούνου Κόβας, ο κεντροδεξιός δήμαρχος της βραζιλιάνικης μητρόπολης Σαν Πάουλου, πέθανε χθες Κυριακή το πρωί στα 41 του χρόνια, εξαιτίας του καρκίνου από τον οποίο είχε διαγνωστεί πως έπασχε το 2019, ανακοίνωσε το Hospital Sírio-Libanês της βραζιλιάνικης οικονομικής πρωτεύουσας, όπου νοσηλευόταν.

«Ο δήμαρχος Μπρούνου Κόβας πέθανε σήμερα (σ.σ. χθες Κυριακή) στις 08:20 εξαιτίας των επιπλοκών μεταστατικού καρκίνου (...) έπειτα από μακρά περίοδο νοσηλείας», ανέφερε σε ενημερωτικό του δελτίο το νοσοκομείο.

Η είδηση προκάλεσε κύμα εκδηλώσεων θλίψης από πλευράς βραζιλιάνων χρηστών ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης, καθώς και πολιτικών, που εξέφρασαν τα συλλυπητήρια και τη συμπαράστασή τους στην οικογένεια του εκλιπόντος, ειδικά στον γιο του Τομάς, 15 ετών.

«Ευχαριστώ τον Μπρούνου Κόβας που μας πρόσφερε τόση στοργή και αφοσίωση», ανέφερε σε μήνυμά του ο κυβερνήτης της πολιτείας Σαν Πάουλου, ο Ζουάου Ντόρια.

Την Παρασκευή, η ομάδα των θεραπόντων ιατρών του αιρετού προειδοποίησε πως βρισκόταν πλέον σε κατάσταση που δεν ήταν «αντιστρέψιμη».

Εισήχθη στο νοσοκομείο τη 2η Μαΐου, μετά τον εντοπισμό στομαχικής αιμορραγίας στη διάρκεια των απαραίτητων εξετάσεων στις οποίες υποβαλλόταν προκειμένου να συνεχίσει τη χημειοθεραπεία και την ανοσοθεραπεία.

Αντιμέτωπος με την επιδείνωση της κατάστασής του, ο δήμαρχος, που ανήκε στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Βραζιλίας (PSDB, κεντροδεξιά) πήρε άδεια 30 ημερών για να «αφοσιωθεί πλήρως» στη θεραπεία του. «Το σώμα μου απαιτεί να αφιερώσω περισσότερο χρόνο στη θεραπεία, που εισέρχεται σε πιο σκληρή φάση», είχε εξηγήσει σε ανακοίνωση που μεταφόρτωσε στη ροή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Εγγονός του πρώην κυβερνήτη Μάριου Κόβας (1930-2001), ιδρυτικού στελέχους του PSDB μαζί με τον πρώην πρόεδρο Φερνάντου Ενρίκε Καρντόζου, ο νεαρός δικηγόρος άρχισε την πολιτική του καριέρα στα 26 του χρόνια, όταν εξελέγη στην πολιτειακή Βουλή. Υπηρέτησε στο αξίωμα του υπουργού Περιβάλλοντος της τοπικής κυβέρνησης στο Σαν Πάουλου (2011-2015), προτού εκλεγεί ομοσπονδιακός βουλευτής (2015-2017).

Αντίθετα με τον Ζουάου Ντόρια, προκάτοχό του που εξελέγη κυβερνήτης της πολιτείας αφού καβάλησε τα τελευταία χρόνια το «αντισυστημικό» κύμα στη Βραζιλία, ο Μπρούνου Κόβας παρέμεινε πιο πειθαρχημένη μορφή στο παραδοσιακό κόμμα της βραζιλιάνικης κεντροδεξιάς. Προσπαθούσε να δίνει εικόνα μετριοπαθούς διαχειριστή, που πολύ απείχε από τη μεγάλη πόλωση στη βραζιλιάνικη πολιτική των τελευταίων ετών.

Παρά την ασθένειά του, συνέχισε σχεδόν ως το τέλος να ασκεί τα καθήκοντα του δημάρχου της πολυπληθέστερης μητρόπολης της Βραζιλίας (12,3 εκατ. κάτοικοι), να πασχίζει να αντιμετωπίσει την κρίση που προκαλεί η πανδημία του νέου κορονοϊού. Στο Σαν Πάουλου καταμετρώνται κάπου 29.000 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19.

Προσβλήθηκε από τον νέο κορονοϊό τον Αύγουστο του 2020. Αφού ξεπέρασε την COVID-19, επανεξελέγη τον Νοέμβριο στον δεύτερο γύρο με σχεδόν το 60% των ψήφων, επικρατώντας του υποψηφίου της αριστεράς Γκιλέρμε Μπούλους.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ