Πόλεμος στην Ουκρανία: Προβληματίζει τη δύση η αλλαγή τακτικής στη Ρωσία

Την 34η ημέρα από την έναρξη της εισβολής, το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στις ρωσο-ουκρανικές συνομιλίες - Την ίδια ώρα ωστόσο συνεχίζονταν οι επιθέσεις σε όλη τη χώρα

Δυτικοί ηγέτες εξέφρασαν έντονες επιφυλάξεις αναφορικά με τη δέσμευση της Μόσχας να περιορίσει την πολεμική της δράση στο Κίεβο και το Τσερνίχιβ, την ώρα που οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας απέδωσαν τα πρώτα θετικά σημάδια μετά από πέντε εβδομάδες πολέμου.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ακόμη και όταν πραγματοποιούνταν οι συνομιλίες, οι ρωσικές επιθέσεις συνεχίζονταν σε ολόκληρη τη χώρα.

Η σύνοψη της 34ης ημέρας από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει ως εξής:

Από το πεδίο της μάχης στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μετατοπίστηκε το ειδησεογραφικό ενδιαφέρον κατά την 34η ημέρα από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Οι συζητήσεις της Κωνσταντινούπολης είχαν ένα βέβαιο θετικό αποτέλεσμα: Τη συνέχιση τους. Διότι όλα τα άλλα τίθενται υπό συζήτηση, με τις ρωσικές υποσχέσεις να προκαλούν έντονο σκεπτικισμό σε Κίεβο και Δυτικούς.

Η ουκρανική πλευρά δέχεται το καθεστώς ουδετερότητας, αν λάβει εγγυήσεις ασφαλείας από συμμάχους της.
Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι θα αποσύρει μέρος των δυνάμεων της από το Κίεβο και το Τσερνίχιβ, στον ουκρανικό βορρά, χωρίς ωστόσο αυτό να σηματοδοτεί κατάπαυση του πυρός. Στο πεδίο παρατηρήθηκε κάποια κινητικότητα των ρωσικών δυνάμεων, με το Πεντάγωνο ωστόσο να μιλάει για «επανατοποθέτηση» και όχι «απόσυρση».

Ο Τζο Μπάιντεν, κληθείς να σχολιάσει την εξέλιξη, είπε: «Θα δούμε αν θα ακολουθήσουν αυτό που προτείνουν». Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε τηλεδιάσκεψη με Σολτς, Μακρόν, Ντράγκι και Τζόνσον. Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε νωρίτερα ότι η Ρωσία έχει κατ’ επανάληψη εκτοξεύσει υπερηχητικούς πυραύλους σε στόχους στην Ουκρανία.

Ο Ζελένσκι είπε ότι τα σήματα από τις συνομιλίες με τη Ρωσία θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν θετικά, αλλά πρόσθεσε ότι αυτά δεν «έπνιξαν» τους ρωσικούς βομβαρδισμούς. «Φυσικά, βλέπουμε όλους τους κινδύνους, δεν έχουμε λόγο να εμπιστευτούμε τα λόγια των εκπροσώπων μιας χώρας που διεξάγει πόλεμο εναντίον μας», τόνισε.

Οι μάχες συνεχίστηκαν γύρω από τα προάστια του Κιέβου το απόγευμα της Τρίτης, ειδικά στα βορειοδυτικά και βορειοανατολικά της πόλης. Αργά το βράδυ υπήρχαν αναφορές για σειρήνες στο Λβιβ.

Το Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου σημειώνει ότι είναι «σχεδόν βέβαιο ότι η Ρωσία έχει αποτύχει στον στόχο της να περικυκλώσει το Κίεβο» λόγω επαναλαμβανόμενων αποτυχιών και επιτυχημένων αντεπιθέσεων από τις ουκρανικές δυνάμεις.

Προειδοποίησε ότι είναι «πολύ πιθανό» η Ρωσία να επιδιώξει τώρα να «εκτρέψει τη μαχητική ισχύ από το βορρά στην επίθεσή της στις περιοχές του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ στα ανατολικά». 

Ο Πούτιν, σε συνομιλία με τον Μακρόν, αρνήθηκε την είσοδο ανθρωπιστικής αποστολής στη Μαριούπολη, θέτοντας ως όρο την παράδοση των όπλων από τους Ουκρανούς που αμύνονται στην πόλη. Εκεί παραμένουν περίπου 160.000 άνθρωποι και οι συνθήκες είναι κάτι παραπάνω από δύσκολες. Η πρωτοβουλία για την εν λόγω ανθρωπιστική αποστολή έχει αναληφθεί από την Γαλλία, την Ελλάδα και την Τουρκία.

Τουλάχιστον 12 άνθρωποι πέθαναν και 33 τραυματίστηκαν μετά από ρωσική αεροπορική επίθεση σε κυβερνητικό κτίριο στο Μικολάιβ. 

Ιρλανδία, Βέλγιο, Ολλανδία και Τσεχία απέλασαν Ρώσους διπλωμάτες.

Χιλιάδες πολίτες μπορεί να έχασαν τη ζωή τους στην πολιορκημένη Μαριούπολη από την έναρξη του πολέμου πριν από τέσσερις εβδομάδες, δήλωσε στο Reuters η επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ουκρανία, δίνοντας μια πρώτη εκτίμηση για τους νεκρούς μεταξύ του άμαχου πληθυσμού.
Η Ουκρανία έλαβε πρόσκληση να λάβει μέρος στη σύνοδο των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ την προσεχή εβδομάδα.

Φωτογραφία από Petros Giannakouris via AP Photos

Διαβάστε όλα όσα έγιναν την 34η ημέρα του πολέμου στο liveblog του Cretalive.gr

Πηγή: kathimerini.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ