Πώς υποδέχθηκε ο διεθνής Τύπος τη συμφωνία για το σχέδιο ανάκαμψης

Πώς υποδέχθηκε ο διεθνής Τύπος τη συμφωνία για το σχέδιο ανάκαμψης

"Οι 27 κατέληξαν σε μια ιστορική συμφωνία", σχολιάζει στον τίτλο του ρεπορτάζ της η γαλλική εφημερίδα Le Figaro αναφερόμενη στην συμφωνία που επετεύχθη στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών για την ευρωπαϊκή οικονομική ανάκαμψη μετά την κρίση της COVID-19 (Δείτε ΕΔΩ).

"Οι Ευρωπαίοι συμφώνησαν στο αστρονομικό πακέτο που έχει στόχο την επανεκκίνηση των οικονομιών της ΕΕ. Αυτό θα χρηματοδοτηθεί με από κοινού δανεισμό. Επιστροφές, κράτος δικαίου, κλίμα, πολλές παραχωρήσεις συμφωνήθηκαν για να επιτευχθεί συμβιβασμός", σημειώνει η γαλλική εφημερίδα.

"Οι Ευρωπαίοι συμφώνησαν σε ένα τεράστιο σχέδιο ανάκαμψης, με δανεισμό 750 δισεκατομμυρίων ευρώ", είναι ο τίτλος του άρθρου της "Le Monde" όπου σημειώνει ότι "το γαλλο-γερμανικό σχέδιο για από κοινού δανεισμό υιοθετήθηκε". Πρόκειται για "μια μικρή επανάσταση" που θα επιτρέψει να βοηθηθούν τα κράτη που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση που συνδέεται με την επιδημία του νέου κορονοϊού, σχολιάζει.

"Ευρωπαϊκή Ανάκαμψη: συμφωνία επετεύχθη την πέμπτη ημέρα της συνόδου κορυφής", επισημαίνει στον τίτλο της η Liberation, η οποία προσθέτει: "η μαραθώνια σύνοδος κορυφής επιτέλους τελείωσε".

"Νωρίς το πρωί της πέμπτης ημέρας της συνόδου κορυφής, οι 27 κατέληξαν σε συμφωνία που αφορά σχέδιο ανάκαμψης 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί για πρώτη φορά με την έκδοση κοινού ευρωπαϊκού χρέους.

"Το αντικείμενο αυτό σκληρής μάχης" μεταξύ των "φειδωλών" χωρών και του γαλλο-γερμανικού ζεύγους, "το ιστορικό αυτό σχέδιο ανάκαμψης" μετά τον κορονοϊό εγγράφεται σε ένα Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της ΕΕ (2021-2027) ύψους 1.074 δισεκατομμυρίων ευρώ, προσθέτει.

"Ιστορική ημέρα για την Ευρώπη", σχολίασε στο Twitter ο Εμανουέλ Μακρόν λίγο μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας, ενώ η Άγγελα Μέρκελ δήλωσε "ανακουφισμένη" καθώς έπειτα από δύσκολες διαπραγματεύσεις η Ευρώπη έδειξε ότι "μπορεί ακόμη να δράσει από κοινού", επισημαίνει επίσης η γαλλική εφημερίδα.

"Η ΕΕ κλείνει 'ιστορική' συμφωνία ανάκαμψης σε μαραθώνια σύνοδο κορυφής", σημειώνει παράλληλα στον τίτλο της η βρετανική εφημερίδα The Times και προσθέτει ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έδειχναν πανευτυχείς μετά την επίτευξη της συμφωνίας.

Το ευρώ ανέβηκε καθώς οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ κατέληξαν τελικά σε συμφωνία κατά την πέμπτη ημέρα της συνόδου κορυφής, επισημαίνει παράλληλα η βρετανική Guardian.

"Οι 27 εξαντλημένοι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων" ενέκριναν εν τέλει ένα σχέδιο η ΕΕ να εκδώσει κοινό χρέος" απέναντι σε μια πρωτόγνωρη οικονομική ύφεση μετά την Μεγάλη Ύφεση, σημειώνει.

"Το τέλος της βασανιστικής διαδικασίας ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο οποίος προήδρευε των μακρών συζητήσεων των ηγετών, με μία μόνο λέξη στο Twitter:“ Deal!”", επισημαίνει η Guardian.

Οι ηγέτες της ΕΕ κατέληξαν σε συμφωνία για την ανάκαμψη έπειτα από μια μαραθώνια σύνοδο κορυφής, σχολιάζει το BBC, σημειώνοντας ότι η συμφωνία επετεύχθη "για ένα τεράστιο πακέτο ανάκαμψης μετά τον κορονοϊό έπειτα από μια τέταρτη νύχτα συνομιλιών".

Πρόκειται για "τον μεγαλύτερο από κοινού δανεισμό που συμφωνήθηκε ποτέ από την ΕΕ", σύμφωνα με το BBC, το οποίο επικαλείται τις δηλώσεις του Σαρλ Μισέλ ότι ήταν "μια καθοριστική στιγμή" για την Ευρώπη.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ