Πυρκαγιές στη νότια Γαλλία – Σε πύρινο κλοιό χωριά, ακραίες οι καιρικές συνθήκες

Newsroom
Newsroom

Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή δυσχεραίνουν το έργο των πυροσβεστών

Πυρκαγιές σαρώνουν τις τουριστικές περιοχές της νότιας Γαλλίας, υποχρεώνοντας τους πυροσβέστες να αναπτύξουν δύναμη εκατοντάδων ανδρών και πολλά αεροπορικά μέσα.

Οι φωτιές ενισχύονται από τις «ακραίες καιρικές συνθήκες», έναν ισχυρό βόρειο-βορειοδυτικό άνεμο και εδάφη που έχουν πληγεί από πρόωρη ξηρασία.

Στην καταπράσινη οροσειρά Σεβέν, βορειοδυτικά της Μασσαλίας, μια πυρκαγιά «με πολύ δυσμενή εξέλιξη» σε πυκνή βλάστηση, προς τον απομακρυσμένο οικισμό Μπορντεζάκ, ανησύχησε τους πυροσβέστες αργά το απόγευμα της Πέμπτης.

Ήδη έχουν ήδη καεί αρκετές χιλιάδες στρέμματα, ανέφερε εκπρόσωπος της πυροσβεστικής και επισήμανε ότι «χωριά θα πληγούν από τη φωτιά τις επόμενες ώρες».

«Είναι μια εξαιρετικά δυσμενής κατάσταση και πολύ κρίσιμη για την περιοχή, γιατί ο άνεμος δεν ησυχάζει και δεν πρόκειται να ησυχάσει αύριο! Δεν βλέπουμε πώς προς το παρόν θα μπορέσουμε να σταματήσουμε αυτή τη φωτιά. Θα συνεχιστεί απόψε τη νύχτα και αρκετές ημέρες», επισήμανε και προειδοποίησε ότι «δεν είναι απίθανο να πληγούν από τη φωτιά σπίτια των κοινοτήτων που βρίσκονται στην άκρη του δάσους».

Στην ίδια περιοχή, 120 πυροσβέστες κινητοποιήθηκαν για να αντιμετωπίσουν μια πυρκαγιά που ξέσπασε στην κοινότητα Ζενεράκ, νωρίτερα το απόγευμα, η οποία στο τέλος της ημέρας είχε ήδη καταστρέψει 1.500 στρέμματα χαμηλής βλάστησης και πεύκων.

Στη νοτιοανατολική Γαλλία, όπου συρρέουν οι πρώτοι τουρίστες στην αρχή των καλοκαιρινών διακοπών, περίπου 35 πυρκαγιές χρειάστηκε να αντιμετωπιστούν κατά τη διάρκεια της ημέρας από τους πυροσβέστες του νομού Μπους-ντι-Ρον. Και συγκεκριμένα στην Αρλ, γύρω στο μεσημέρι, μια φωτιά ξεκίνησε από τα καλαμιές και θάμνους.

Οι άνεμοι έφθασαν έως τα 85 χλμ. την ώρα σήμερα στον Μπους-ντι-Ρον όπου οι αρχές έχουν απαγορεύσει την πρόσβαση στις 25 οροσειρές του νομού.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ