Qatargate: Τι αποκαλύπτει η έκθεση «007» – Τα νευρικά τηλεφωνήματα και η φράση «Το Βέλγιο είναι στο Κατάρ»

Newsroom
Newsroom

Σύμφωνα με την εφημερίδα Il Fatto Quotidiano, η κα. Καϊλή φαίνεται να είπε, για τα 600.000 ευρώ που ήταν κρυμμένα στη βαλίτσα με την οποία εντοπίστηκε ο πατέρας της, πως δεν ήταν δικά της ούτε του συντρόφου της.

Νέες πληροφορίες από όσα φέρεται να έχει πει στις δικαστικές αρχές του Βελγίου η Εύα Καϊλή δημοσιεύονται στον Ιταλικό Τύπο. Πρόκειται για καταθέσεις που έχει δώσει τις προηγούμενες μέρες και όχι την Πέμπτη, οπότε και αποφασίστηκε η παράταση της κράτησής της κατά έναν μήνα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Il Fatto Quotidiano, η κα. Καϊλή φαίνεται να είπε, για τα 600.000 ευρώ που ήταν κρυμμένα στη βαλίτσα με την οποία εντοπίστηκε ο πατέρας της, πως δεν ήταν δικά της ούτε του συντρόφου της. Η ευρωβουλευτής «έδειξε» τον Αντόνιο Παντσέρι, ο οποίος φαίνεται να έφερνε μετρητά στο σπίτι των Εύα Καϊλή και Φραντσέσκο Τζιόρτζι πριν ξεκινήσει η πανδημία.
«Και μετά ερχόταν για να τα πάρει. Εμπιστευόταν περισσότερο τον Φραντσέσκο παρά το δικό του διαμέρισμα», «πιστεύω λόγω της ασυλίας μου» φέρεται να ανέφερε.

Όσον αφορά στο άλλο χρηματικό ποσό των 150.000 ευρώ, η ίδια ισχυρίζεται πως ήταν χρήματα που είχε δανειστεί ο σύντροφός της, ως συνεισφορά για τα έξοδα αγοράς του σπιτιού τους, έξοδα που η Εύα Καϊλή ισχυρίστηκε ότι ο Τζιόρτζι δυσκολευόταν να καλύψει. Επίσης η κα. Καϊλή φαίνεται να υπογράμμισε στους ανακριτές πως ο Τζιόρτζι «κρατούσε κάτι για τον Παντσέρι»  και «ίσως και για το σημερινό του αφεντικό, τον Κοτσολίνο».

Μάλιστα η Il Fatto Quotidiano τονίζει πως ο Παντσέρι «ζητούσε συνεχώς τη βοήθεια του Τζιόρτζι», ο οποίος ενήργησε ως διερμηνέας του (μιλούσε μόνο ιταλικά) επειδή αισθανόταν «ηθική υποχρέωση» απέναντί του, όπως και απέναντι στον ευρωβουλευτή, Αντρέα Κοτσολίνο για τον οποίο και εργαζόταν ως βοηθός. Επίσης, ένα άλλο στοιχείο της ανάκρισης που αποκαλύφθηκε είναι ότι η κα. Καϊλή φαίνεται να δήλωσε πως δεν «εμπιστευόταν» τις δραστηριότητες που ο σύντροφός της πραγματοποιούσε με τους Παντσέρι και Κοτσολίνο.

Σε αυτό το σημείο, η ιταλική εφημερίδα, όπως έγραψε και χθες το enikos, υπογραμμίζει πως η Ελληνίδα πολιτικός έκανε αναφορά σε πολλά ονόματα κατά τη διάρκεια των ανακρίσεων. Ξεκινώντας από εκείνους που κάλεσε αμέσως μετά την επιχείρηση στο σπίτι της, δηλαδή τους Παντσέρι, Ταραμπέλα και Αρένα, στη συνέχεια επικαλέστηκε άλλους 3 Ιταλούς ευρωβουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος – Κοτσολίνο, Μορέττι και Μπενιφέι – και μάλιστα κατονόμασε 5 επιπλέον βοηθούς ευρωβουλευτών. Και όλα αυτά, ενώ η κα. Καϊλή τόνισε ότι το σύστημα του Παντσέρι με τους ανωτέρω ήταν αλληλοβοήθειας, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «το ένα χέρι νίβει το άλλο».

Tο πακέτο της «συμφωνίας»

Όπως αναφέρει η ίδια εφημερίδα, η ομάδα που κατηγορείται για την υπόθεση διαφθοράς εργάστηκε επίσης για να «εγγυηθεί ψήφους». Αυτό υποστηρίζουν οι αναλυτές του Vsse, των βελγικών μυστικών υπηρεσιών που ξεκίνησαν την έρευνα για τις δωροδοκίες από το Κατάρ και το Μαρόκο για να επηρεάσουν τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. «Η ομάδα εργάζεται με αντάλλαγμα την υποστήριξη που έχει ενορχηστρωθεί από τις μαροκινές αρχές και σημαντικά χρηματικά ποσά (συνολικά πολλά εκατομμύρια ευρώ) καταβάλλονται παράνομα, σε μετρητά, από το Μαρόκο και το Κατάρ”, αναφέρει η έκθεση «007» των μυστικών υπηρεσιών.

Όπως προκύπτει από τηλεφωνικές υποκλοπές, στις 14:51 στις 3 Οκτωβρίου, o Παντσέρι μιλά στο τηλέφωνο με τον Τζιόρτζι και πρώτα απ’ όλα λέει ότι καταλαβαίνει γιατί ο ευρωβουλευτής Μαρκ Ταραμπέλα δυσκολεύεται να πάει στο Κατάρ για το Παγκόσμιο Κύπελλο. «Έμαθα ότι ο Paul Magnette απαγόρευσε σε όλους τους βουλευτές να πάνε εκεί κατά τη διάρκεια της περιόδου του Παγκοσμίου Κυπέλλου», λέει. Ο Magnette δεν είναι ένας οποιοσδήποτε πολιτικός: είναι δήμαρχος του Σαρλερουά και πρόεδρος των Σοσιαλιστών του Βελγίου, επομένως ηγέτης του κόμματος του Ταραμπέλα. Την παραμονή του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ο Magnette είπε ότι κανένας πολιτικός, δεν έπρεπε να πάει στα γήπεδα της Ντόχα.

Στο Βέλγιο το θέμα είχε προκαλέσει μεγάλη πολιτική συζήτηση, καθώς υπήρχε ο φόβος να νομιμοποιηθεί μια χώρα που εξακολουθεί να παρουσιάζει σοβαρές ελλείψεις από την άποψη της διασφάλισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και των εργασιακών. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η δήλωση του αρχηγού των Βέλγων σοσιαλιστών θέτει σε δύσκολη θέση τον Ταραμπέλα και επίσης δημιουργεί προβλήματα στην ομάδα του Πάντσερι. Στην συνομιλία αυτή, μάλιστα, ο πρώην βουλευτής είναι νευρικός. Το λέει στο τηλέφωνο στον συνεργάτη του: «Κατάλαβες;». Ο Tζιόρτζι, γράφουν τα στελέχη των μυστικών υπηρεσιών, ξεσπά στα γέλια: «Απίστευτο». Μια απαγόρευση, αυτή που συνδέεται με τα ταξίδια στη Ντόχα για πολιτικούς, η οποία κινδυνεύει να καταστρέψει τα σχέδια του δικτύου.

Τόσο πολύ που ο Παντσέρι, συνήθως πολύ προσεκτικός όταν πρόκειται για τέτοιου είδους συνομιλίες, μίλησε λίγο αργότερα και στην Μαρία Αρένα. Πάντα στο τηλέφωνο. Η ώρα είναι 18:31 και ο ευρωβουλευτής ‘πετάει’ το τελεσίγραφο του Magnette: «Τώρα θέλω να δω τι κάνει ο Μαρκ», λέει. Στη συνέχεια επεμβαίνει με μια φράση που θα μπορούσε να ακουστεί ως προειδοποίηση: «Ο Μαρκ θα πρέπει να παραμείνει από την πλευρά των οπαδών, εάν θέλετε τις ψήφους”. «Ναι;», απαντά η Αρένα. «Επειδή το Βέλγιο είναι στο Κατάρ», αποκρίνεται ο Παντσέρι.

Μια κωδικοποιημένη φράση, την οποία όμως η Βελγίδα ευρωβουλευτής φαίνεται να καταλαβαίνει αμέσως: «Ναι, ξέρω, ξέρω», λέει. Τι εννοεί όμως ο Παντσέρι όταν αναφέρει πως «Το Βέλγιο είναι στο Κατάρ»; Είναι ένα από τα ερωτήματα στο επίκεντρο της έρευνας του δικαστή Michel Claise.

Οι ανακριτές υποστηρίζουν ότι ο Παντσέρι δωροδοκήθηκε από το Κατάρ με μετρητά, ενώ η «εκλογική υποστήριξη» ενορχηστρώθηκε «από τις μαροκινές αρχές». Και μάλιστα, 556.000 Μαροκινοί ζουν στο Βέλγιο: περισσότεροι από τους μισούς (333.000) βρίσκονται στην εκλογική περιφέρεια του Ταραμπέλα, ευρωβουλευτή από το 2004.

Από την έρευνα, ο Βέλγος προκύπτει ως ένας από τους πιο κοντινούς πολιτικούς στον Πάντσερι. Κατά τη διάρκεια των ανακρίσεών του, πάντως, ο πρώην Ιταλός ευρωβουλευτής επέρριψε ορισμένες ευθύνες στον Ταραμπέλα. «Πήγε στο Κατάρ», ισχυρίστηκε. Εν τω μεταξύ, η «μάχη» έχει ξεκινήσει στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές: η ομάδα, στην πραγματικότητα, ανέστειλε έναν από τους ανώτερους αξιωματούχους της για «βαρεία αμέλεια» αναφέροντάς το στους ανακριτές. Από ό,τι αποδεικνύεται πρόκειται για τον Έλνταρ Μαμέντοφ, τον Λετονό που θεωρείται «κοντά στο Ιράν» και είναι μεταξύ των υπευθύνων για τον φάκελο της Ντόχα.

 

Δείτε επίσης

Εύα Καϊλή: Θα καταθέσει νέο αίτημα αποφυλάκισης σε έναν μήνα

Πηγή: enikos.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ