Ρεκόρ καθημερινών εγκλημάτων στο Μεξικό, σύμφωνα με έκθεση ΜΚΟ

Newsroom
Newsroom

Τα τελευταία χρόνια, το Μεξικό καταβάλλει προσπάθειες για να αναδιαρθρώσει τις δυνάμεις της τάξης

Κατά μέσο όρο 17 πράξεις ιδιαίτερης ωμότητας καταγράφονταν από τα μέσα ενημέρωσης του Μεξικού κάθε ημέρα τους έξι πρώτους μήνες του 2022, αύξηση κατά 18% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με έκθεση της μη κυβερνητικής οργάνωσης Causa en Comun.

Στο Μεξικό, όπου κάποιες εφημερίδες και τηλεοπτικά δίκτυα διαθέτουν ειδικό αστυνομικό δελτίο που καλύπτει αυτού του είδους τα εγκλήματα, έπειτα από δεκαετίες βίας περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι θεωρούνται αγνοούμενοι. Τελευταία η χώρα καταβάλλει προσπάθειες για να αναδιαρθρώσει τις δυνάμεις της τάξης.

Η ΜΚΟ, που ορίζει τις ωμότητες ως τη σκόπιμη χρήση βίας για να την κακοποίηση, τον ακρωτηριασμό, τον φόνο ή τον εκφοβισμό, καταμέτρησε 5.463 θύματα σε 3.123 περιστατικά για τα οποία αφιερώθηκαν 2.657 άρθρα.

«Το έργο αυτό δείχνει μια συσσώρευση ιστοριών που παρουσιάζουν ένα μωσαϊκό πόνου και σκληρότητας πίσω από τις στατιστικές για τα εγκλήματα», σχολίασε σε ανακοίνωσή της. «Στόχος της έκθεσής μας είναι να διασώσουμε την ικανότητά μας να συγκινούμαστε από τη συσσώρευση της φρίκης», τόνισε.

Αν και η έκθεση δεν είναι εξαντλητική, υπογραμμίζει τη σοβαρότητα και τον αριθμό των ωμοτήτων που καταγράφονται καθημερινά στο Μεξικό.

Το πρώτο μισό του 2022 ο αριθμός των καταγγελιών για βασανιστήρια διπλασιάστηκε, φτάνοντας τις 856, ενώ οι φόνοι γυναικών με τη χρήση «ακραίας βίας» αυξήθηκαν κατά 87%, στους 410, σύμφωνα με την έκθεση.

Οι αναφορές του τύπου στη βία εγκληματικών οργανώσεων εναντίον των αρχών ή μεγάλου πλήθους ανθρώπων παρουσίασε αύξηση κατά 756%, περνώντας από 25 πέρυσι σε 214 το 2022.

Αν και το πρόβλημα του οργανωμένου εγκλήματος κυριαρχεί στη δημόσια συζήτηση, η έκθεση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι πολλές από τις ωμότητες διαπράχθηκαν από άτομα, οικογένειες και κοινότητες.

Η ΜΚΟ δημοσίευσε την έκθεσή της την ημέρα κατά την οποία η κάτω βουλή του Μεξικού συζητούσε ένα αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο το οποίο προβλέπει να περάσει η Εθνοφρουρά, η οποία αντικατέστησε την ομοσπονδιακή αστυνομία, στον έλεγχο του στρατού, κάτι που οι επικριτές του εκτιμούν ότι θα στρατιωτικοποιήσει την επιβολή της τάξης.

Τα περιστατικά βίας αυξήθηκαν σε όλες τις πολιτείες του Μεξικού, αλλά κυρίως στη Μπάχα Καλιφόρνια, όπου σχεδόν τριπλασιάστηκαν, και στις πολιτείες Γκουαναχουάτο και Μιτσοακάν.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ