Σαράγεβο: Εγκαίνια Ολυμπιακού Μουσείου

Παρουσία του πρίγκηπα Αλβέρτου του Μονακό τα εγκαίνια του μουσείου που επαναλειτούργησε 28 χρόνια μετά τον βομβαρδισμό του στον πόλεμο της Βοσνίας

Ένα ισχυρό σύμβολο της αναγέννησης του Σαράγεβο από τα ερείπια του πολέμου. Το Ολυμπιακό Μουσείο του Σαράγεβο, το οποίο τιμά τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες που διοργάνωσε η Βοσνιακή πρωτεύουσα το 1984, εγκαινιάστηκε παρουσία του Πρίγκιπα Άλβερτου του Μονακό, 28 χρόνια αφότου βομβαρδίστηκε στην αρχή της σύγκρουσης στη δεκαετία του 1990. «Στην αρχή της θητειας μας δεσμευτηκαμε ότι επρόκειτο να ανοικοδομήσουμε όλα τα κατεστραμμένα σύμβολα αυτής της πόλης. Το όνειρό μας γίνεται σταδιακά πραγματικότητα. Τα εγκαίνια του μουσείου είναι η απόδειξη», δήλωσε ο Αμπντάλα Σκάκα,δήμαρχος του Σαράγεβο.

Ήταν στις 27 Απριλίου 1992, τις πρώτες εβδομάδες του πολέμου της Βοσνίας που άφησε σχεδόν 100.000 νεκρούς, συμπεριλαμβανομένων 11.000 στο Σεράγεβο.

Στα χρόνια που ακολούθησαν μεγάλο μέρος του Σαράγεβο, συμπεριλαμβανομένων των χώρων όπου διεξήχθησαν οι αγώνες, καταστράφηκαν στη σύγκρουση που επηρέασε όλη την περιοχή. Ένας από τους ιδρυτές του Ολυμπιακού Μουσείου και διευθυντης του ο Βόσνιος καλλιτέχνης Εντιν Νουμανκάντιτς κατάφερε να διατηρήσει μεγάλο μέρος των συλλογών του, κρύβοντάς τους στο υπόγειο του Ολυμπιακού παγοδρομίου στη Ζέτρα. Τα αντικείμενα εκτέθηκαν ξανά το 2004 σε ένα προσωρινό μουσείο, στο ίδιο το παγοδρόμιο, αλλά ο 72χρονος έκανε αποστολή του να ανοίξει ξανά το μουσείο. Η ανακατασκευή του πραγματοποιήθηκε σε διάφορα στάδια, το τελευταίο το 2018. Κατα τον Numankadic το μουσείο διαιωνίζει «μια σπάνια ευτυχισμένη μνήμη» στην τραγική ιστορία της πόλης. Ο εικοστός αιώνας, «σημαδεύτηκε από την δολοφονία στο Σαράγεβο που σηματοδότησε την έναρξη του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, θυμόμαστε την πολιορκία, και τέλος τους Ολυμπιακούς αγώνες». Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Σεράγεβο διοργανώθηκαν λίγα χρόνια πριν από τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, στην οποία συμμετείχε η Βοσνία.

Η έκθεση περιέχει πολλά συμβολικά αντικείμενα των Ολυμπιακών Αγώνων, φωτογραφίες, αναμνηστικά της εποχής, εξοπλισμό ορισμένων αθλητών, αλλά και έργα που έχουν αφιερώσει ορισμένοι καλλιτέχνες στους Αγώνες, ιδίως εκείνοι των Άντι Γουόρχολ, Χένρι Μουρ, Μιχαήλ Άγγελου Πιστολέτο ή Τζέιμς Ρόζενκιστ.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ