Σε δύο στρατόπεδα οι Ευρωπαίοι για την ουκρανική κρίση

Σε δύο στρατόπεδα οι Ευρωπαίοι για την ουκρανική κρίση

Δεν απειλεί μόνο η Ρωσία ευρωπαϊκό έδαφος, τονίζει η Αθήνα

Σε δυο στρατόπεδα είναι ξανά διαιρεμένοι οι Ευρωπαίοι υπό τον φόβο ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Τη Δευτέρα θα συναντηθούν οι Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ στις Βρυξέλλες για να καθορίσουν την ευρωπαϊκή στάση με τη συμμετοχή μάλιστα του Αμερικάνου ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν.

Η κατάσταση έχει κλιμακώσει πολύ και οι Ευρωπαίοι ψάχνουν να βρουν μια μέση λύση.

Οι χώρες της Βαλτικής και της Ανατολικής Ευρώπης πιέζουν για σκληρή ευρωπαϊκή απάντηση στις κινήσεις της Μόσχας, ενώ χώρες όπως Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία και Ελλάδα είναι οι «μετριοπαθείς» λέγοντας ότι πρέπει να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια διαλόγου με τη Ρωσία.

Ευρωπαίος διπλωμάτης είπε στο MEGA ότι δεν είναι καθόλου τυχαία η επιλογή Πούτιν να προκαλέσει κρίση τώρα, καθώς η Ευρώπη πασχίζει να βγει από την πανδημία και να σταθεί στα πόδια της οικονομικά.

Επίσης, οι Ευρωπαίοι φοβούνται ότι εάν επιβάλουν κυρώσεις στη Μόσχα, αυτή θα απαντήσει με αντίμετρα στον τομέα του φυσικού αερίου, γεγονός που θα «γονατίσει» μια ήδη ευάλωτη αγορά ενέργειας.

Η Αθήνα ανήκει στην κατηγορία των μετριοπαθών, αλλά θα αφήσει υπαινιγμούς για την Τουρκία.

Φαίνεται ότι οι Έλληνες θα «υπενθυμίσουν» στους εταίρους ότι η Ρωσία δεν είναι η μόνη τρίτη χώρα που απειλεί ευρωπαϊκό έδαφος.

Σε συναγερμό οι ένοπλες δυνάμεις της Ρουμανίας

Την τεταμένη κατάσταση επιβεβαιώνει υπουργική απόφαση της Ρουμανίας που αναφέρει ότι όλες οι ένοπλες δυνάμεις και η αστυνομία θα πρέπει να είναι σε συναγερμό για κατάσταση πολέμου σε περίπτωση που κλιμακωθεί η κρίση.

Ήδη έχουν κινητοποιηθεί πολεμικά πλοία και αεροπλάνα της Ισπανίας και της Γαλλίας στη Μαύρη Θάλασσα.

 

 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ