Σε φυλάκιση 3 ετών καταδικάστηκε ένας 85χρονος γιατρός

Newsroom
Newsroom

Είχε πει ψέματα για την ηλικία του, για την εξ αμελείας ανθρωποκτονία μιας ασθενούς του

Ένας γιατρός που εικάζεται ότι είναι περίπου 85 ετών και είχε τεθεί σε διαθεσιμότητα επειδή είπε ψέματα για την ηλικία του, καταδικάστηκε σήμερα σε φυλάκιση τριών ετών, αφού κρίθηκε ένοχος για τον θάνατο μιας ασθενούς λόγω λανθασμένης διάγνωσης.

Ο Ισιάκα Μάμαν, που κατάγεται από τη Νιγηρία, είχε ήδη κάνει δύο παρόμοια λάθη πριν από τον θάνατο μιας ασθενούς, τον Σεπτέμβριο του 2018. Σύμφωνα με τους συναδέλφους του, θα έπρεπε να έχει συνταξιοδοτηθεί εδώ και πολλά χρόνια.

Στο δικαστήριο του Μάντσεστερ ο γιατρός παραδέχτηκε ότι σκότωσε εξ αμελείας τη Σαχίντα Παρβίν, μια γυναίκα 48 ετών, μητέρα τριών παιδιών. Ο Μάμαν χρησιμοποίησε λάθος βελόνα σε λάθος σημείο ενώ προσπαθούσε να κάνει λήψη μυελού των οστών. Η βελόνα άγγιξε την καρδιά της γυναίκας και της προκάλεσε εσωτερική αιμορραγία.

Η δικαστής Αμάντα Γιπ τον καταδίκασε σε φυλάκιση τριών ετών και χαρακτήρισε «ανησυχητική» τν υπόθεση αυτή, λόγω των λαθών που είχε κάνει στο παρελθόν ο γιατρός. «Είναι δύσκολο να καταλάβω γιατί τα συμβάντα αυτά δεν σας οδήγησαν στη συνταξιοδότηση» και «γιατί το νοσοκομείο δεν έκανε τίποτα και σας επέτρεψε να συνεχίσετε να εργάζεστε», είπε η Γιπ.

Ο Μάμαν ξεκίνησε την καριέρα του στη Νιγηρία το 1965 και εντάχθηκε στο βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) το 1991. Η πραγματική ηλικία του είναι άγνωστη, γιατί δεν διαθέτει πιστοποιητικό γέννησης. Όταν έκανε την ειδικότητά του δήλωσε ότι γεννήθηκε το 1936, όμως στο NHS είπε ότι γεννήθηκε το 1941. Το 2001, καθώς πλησίαζε στην ηλικία της υποχρεωτικής συνταξιοδότησης (τότε ήταν τα 65 έτη), έδωσε μια νέα χρονολογία γέννησης, αυτή τη φορά το 1947. Την ημερομηνία αυτή χρησιμοποίησε και στην αίτησή του για να λάβει τη βρετανική υπηκοότητα.

Το 2004 ο Ιατρικός Σύλλογος τον έθεσε σε διαθεσιμότητα για 12 μήνες επειδή είπε ψέματα για την ηλικία του: εάν είχε γεννηθεί όντως το 1947, αυτό θα σήμαινε ότι ξεκίνησε τις σπουδές του στην Ιατρική Σχολή σε ηλικία 10 ετών…

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία από bbc.com

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ