ΚΟΣΜΟΣ

Σε συναγερμό η Europol: «Εάν οι Ιρανοί φτάσουν σε σημείο απόγνωσης, ενδέχεται να καταφύγουν σε χαοτική τρομοκρατία»

«Το επίπεδο τρομοκρατικής απειλής στο έδαφος της ΕΕ εκτιμάται ότι είναι αυξημένο. Αυτό μπορεί να εκδηλωθεί μέσω εγχώριας ριζοσπαστικοποίησης από μεμονωμένους δρώντες ή μικρούς, αυτοσχέδιους πυρήνες»,

europol4

Η απειλή τρομοκρατικών επιθέσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αυξηθεί λόγω της σύγκρουσης στο Ιράν, σύμφωνα με δήλωση της Europol στο Euractiv, προσθέτοντας ότι οι πληρεξούσιοι του Ιράν ενδέχεται επίσης να εμπλακούν σε δραστηριότητες αποσταθεροποίησης στην ΕΕ.

«Το επίπεδο της τρομοκρατικής και βίαιης εξτρεμιστικής απειλής στο έδαφος της ΕΕ εκτιμάται ότι έχει αυξηθεί. Αυτό μπορεί να εκδηλωθεί μέσω της εγχώριας ριζοσπαστικοποίησης από μεμονωμένους δράστες ή μικρές, αυτοσχέδιες ομάδες», δήλωσε ο Jan Op Gen Oorth, εκπρόσωπος της Europol.

Η ταχεία διάδοση περιεχομένου στο διαδίκτυο μπορεί να επιταχύνει τη βραχυπρόθεσμη ριζοσπαστικοποίηση της διασποράς που ζει στην ΕΕ και άλλων ατόμων, πρόσθεσε.

Το Κολλέγιο Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποφάσισε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα να εντείνει τη συνεργασία με την Europol εν μέσω φόβων για αντίποινα από το Ιράν μετά τη δολοφονία του Αλί Χαμενεΐ,.

«Εάν οι Ιρανοί φτάσουν σε σημείο απόγνωσης, ενδέχεται να καταφύγουν σε χαοτική τρομοκρατία, κατά την οποία ανεξάρτητες ομάδες, θα λάβουν εντολή να δράσουν ελεύθερα», είχαν δηλώσει πηγές των περιφερειακών υπηρεσιών πληροφοριών στο Euractiv στις 3 Μαρτίου.

Ανησυχία και για τους «αντιπροσώπους»

Η Europol δήλωσε ότι ανησυχεί επίσης για την ενεργοποίηση των αντιπροσώπων που καθοδηγούνται από το Ιράν.

«Αυτοί οι φορείς συγκαταλέγονται στον λεγόμενο «Άξονα της Αντίστασης» και σε εγκληματικά δίκτυα που εκτιμάται ότι ενεργούν υπό την καθοδήγηση των ιρανικών υπηρεσιών ασφαλείας», σημείωσε ο εκπρόσωπος της Europol.

Οι δραστηριότητές τους μπορεί να περιλαμβάνουν τρομοκρατικές επιθέσεις, εκστρατείες εκφοβισμού και χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, καθώς και κυβερνοεπιθέσεις, παραπληροφόρηση ή διαδικτυακές απάτες.

Ο κίνδυνος κυβερνοεπιθέσεων που στοχεύουν δυτικές υποδομές και επιχειρήσεις ενδέχεται να αυξηθεί περαιτέρω σε περίπτωση που η σύγκρουση συνεχιστεί, εκτιμά η Europol.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση