ΚΟΣΜΟΣ
Στην αντεπίθεση το Χάρβαρντ, μηνύει την κυβέρνηση Τραμπ
Για να σταματήσει την ομοσπονδιακή απαγόρευση εγγραφής αλλοδαπών φοιτητών - «Είναι η τελευταία ενέργεια της κυβέρνησης σε σαφή αντίποινα για την άσκηση από το Χάρβαρντ του δικαιώματός του στην ελευθερία του λόγου, απορρίπτοντας τις απαιτήσεις της κυβέρνησης να ελέγξει τη διοίκηση, το πρόγραμμα σπουδών και την “ιδεολογία” των φοιτητών και καθηγητών του», αναφέρεται στην αγωγή

Το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ ανοίγει ένα νέο μέτωπο στη νομική του διαμάχη με την κυβέρνηση Τραμπ, καταθέτοντας αγωγή σε ομοσπονδιακό δικαστήριο την Παρασκευή, ως απάντηση στην απόφαση της κυβέρνησης να ανακαλέσει την ικανότητα του ιδρύματος να εγγράφει διεθνείς φοιτητές, όπως αναφέρει το CNN.
Η αγωγή του παλαιότερου και πλουσιότερου εκπαιδευτικού ιδρύματος της χώρας υποστηρίζει ότι η απόφαση της Πέμπτης, να αποκλειστεί το Χάρβαρντ από το Πρόγραμμα Φοιτητών και Ανταλλαγών του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας (DHS), παραβιάζει το νόμο.
«Είναι η τελευταία ενέργεια της κυβέρνησης σε σαφή αντίποινα για την άσκηση από το Χάρβαρντ του δικαιώματός του στην ελευθερία του λόγου, απορρίπτοντας τις απαιτήσεις της κυβέρνησης να ελέγξει τη διοίκηση, το πρόγραμμα σπουδών και την “ιδεολογία” των φοιτητών και καθηγητών του», αναφέρεται στην αγωγή.
Το Χάρβαρντ ζητά από δικαστή να μπλοκάρει άμεσα την εντολή της υπουργού Εσωτερικής Ασφάλειας, Kristi Noem. Η ανάκληση από την κυβέρνηση Τραμπ της δυνατότητας εγγραφής διεθνών φοιτητών στο Χάρβαρντ ήρθε ως αυστηρή τιμωρία προς το ελίτ ίδρυμα για την άρνησή του να υπακούσει στις πολιτικές απαιτήσεις της κυβέρνησης. Οι απαιτήσεις –όπως η παράδοση πειθαρχικών φακέλων φοιτητών και η κατάργηση πρωτοβουλιών για την ισότητα– επιβλήθηκαν και σε άλλα πανεπιστήμια των ΗΠΑ.
«Το Χάρβαρντ δεν μπορεί πλέον να εγγράφει ξένους φοιτητές και οι ήδη υπάρχοντες πρέπει να μεταφερθούν ή να χάσουν τη νόμιμη ιδιότητά τους», ανέφερε σε ανακοίνωση το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας.
Το Χάρβαρντ ήδη μάχεται κατά του Λευκού Οίκου στο δικαστήριο για το πάγωμα επιχορηγήσεων και συμβολαίων ύψους 2,65 δισ. δολαρίων, ενώ η Εφορία σχεδιάζει να ανακαλέσει το φορολογικό καθεστώς μη κερδοσκοπικού ιδρύματος του πανεπιστημίου.
Το πλήγμα για τους ξένους φοιτητές έρχεται καθώς χιλιάδες από όλο τον κόσμο προετοιμάζονταν να φοιτήσουν σε ένα από τα πιο φημισμένα πανεπιστήμια της χώρας. Ένας πρωτοετής από τη Νέα Ζηλανδία περιέγραψε την είδηση ως «μια στιγμή που σου πέφτει η καρδιά».
Η Noem ανέφερε ότι διέταξε την ανάκληση της πιστοποίησης SEVP του Χάρβαρντ επειδή το πανεπιστήμιο αρνήθηκε να παραδώσει αρχεία πειθαρχικών παραβάσεων ξένων φοιτητών που είχε ζητήσει το DHS τον προηγούμενο μήνα.
Το Χάρβαρντ μπορεί να ανακτήσει την ικανότητα εγγραφής διεθνών φοιτητών μόνο αν παραδώσει πενταετή αρχεία εντός 72 ωρών, σύμφωνα με επιστολή της Noem.
Η απόφαση μπορεί να επηρεάσει πάνω από το 25% του φοιτητικού σώματος του Χάρβαρντ, που αποτελείται σε μεγάλο ποσοστό από διεθνείς φοιτητές. Καθηγητές προειδοποιούν ότι μια μαζική αποχώρηση θα πλήξει την ακαδημαϊκή ισχύ του πανεπιστημίου.
Ο Λευκός Οίκος κατηγόρησε το Χάρβαρντ ότι έχει μετατραπεί σε «θερμοκήπιο αντιαμερικανικών, αντισημιτικών και υπέρ της τρομοκρατίας υποκινητών», προσθέτοντας: «Η εγγραφή ξένων φοιτητών είναι προνόμιο, όχι δικαίωμα.»
Η κυβέρνηση Τραμπ συγκρούεται με το Χάρβαρντ εδώ και μήνες, απαιτώντας αλλαγές σε πολιτικές, προσλήψεις, διαδικασίες εισαγωγής και δράσεις κατά του αντισημιτισμού. Ο Λευκός Οίκος εστιάζει σε ξένους φοιτητές και προσωπικό που συμμετείχαν σε διαδηλώσεις για τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς.
Το Χάρβαρντ παραδέχτηκε ότι υπήρξε αντισημιτισμός, κυρίως την περασμένη ακαδημαϊκή χρονιά, και ανέφερε ότι έχει ξεκινήσει μέτρα αντιμετώπισης.
Η διοίκηση του πανεπιστημίου ισχυρίζεται ότι πολλές απαιτήσεις της κυβέρνησης –όπως ένας «έλεγχος απόψεων» φοιτητών και προσωπικού– υπερβαίνουν τον ρόλο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και ενδέχεται να παραβιάζουν το Σύνταγμα.
Το DHS ζητά όλα τα αρχεία ξένων φοιτητών που συμμετείχαν σε «παράνομες», «επικίνδυνες ή βίαιες» ενέργειες, με έμφαση σε ηχητικό/οπτικό υλικό από διαδηλώσεις.
Το Χάρβαρντ, μεταξύ δεκάδων άλλων πανεπιστημίων, αντιμετωπίζει τις ίδιες απαιτήσεις, όμως έχει αναδειχθεί ως ο σκληρότερος υπερασπιστής της ακαδημαϊκής του ανεξαρτησίας.
Το πανεπιστήμιο καταδίκασε άμεσα την ανάκληση της SEVP ως «παράνομη», επισημαίνοντας ότι «παραμένει πλήρως αφοσιωμένο στο να διατηρήσει τη δυνατότητα φιλοξενίας διεθνών φοιτητών και ερευνητών από πάνω από 140 χώρες».
«Αυτή η πράξη αντιποίνων απειλεί με σοβαρή βλάβη την κοινότητα του Χάρβαρντ και τη χώρα μας, και υπονομεύει την αποστολή του πανεπιστημίου στην έρευνα και την εκπαίδευση», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου Jason Newton.
Το Χάρβαρντ έχει 9.970 άτομα στη διεθνή ακαδημαϊκή του κοινότητα, με 6.793 διεθνείς φοιτητές να αποτελούν το 27,2% της εγγραφής για το 2024-25.
Το πανεπιστήμιο επικρίθηκε έντονα για τον τρόπο που χειρίστηκε τις φιλοπαλαιστινιακές διαμαρτυρίες μετά την έναρξη του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς. Δύο εκθέσεις task force τον περασμένο μήνα κατέληξαν στο ότι Εβραίοι και Μουσουλμάνοι φοιτητές φοβούνταν για την ασφάλειά τους και ένιωθαν αποξένωση και λογοκρισία.
Το Χάρβαρντ έχει εφαρμόσει κάποιες αλλαγές, όπως τη μετονομασία του Γραφείου Ισότητας, Διαφορετικότητας και Συμπερίληψης σε «Κοινότητα και Πανεπιστημιακή Ζωή».
Ωστόσο, η Noem κατηγόρησε το πανεπιστήμιο ότι «προωθεί ένα εχθρικό προς τους Εβραίους περιβάλλον, υποστηρίζει φιλο-Χαμάς απόψεις και εφαρμόζει ρατσιστικές πρακτικές DEI». Δεν έκανε καμία αναφορά σε Μουσουλμάνους ή Άραβες φοιτητές.
Η κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη να χρησιμοποιήσει το Χάρβαρντ ως παράδειγμα για άλλα ιδρύματα.
«Αυτό είναι προειδοποίηση για κάθε πανεπιστήμιο: βάλτε τάξη», είπε η Noem στο Fox News.