"Στοπ" από την Δανία στα μονοδοσικά εμβόλια της Johnson & Johnson

"Στοπ" από την Δανία στα μονοδοσικά εμβόλια της Johnson & Johnson

Η συγκεκριμένη χώρα, που έχει πολύ αυστηρά κριτήρια χορήγησης αδειών, έχει αποσύρει και το εμβόλιο της AstraZeneca

Η Δανία αποφάσισε να αποσύρει από το εμβολιαστικό της πρόγραμμα το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson λόγω αναφορών για πρόκληση σπάνιων περιπτώσεων θρομβώσεων,

Για τον ίδιο λόγο η συγκεκριμένη χώρα, που έχει πολύ αυστηρά κριτήρια χορήγησης αδειών, έχει αποσύρει και το εμβόλιο της AstraZeneca, το οποίο έχει παρόμοια τεχνολογία. Το εμβόλιο της J&J δεν είχε ακόμα χορηγηθεί σε κανένα άτομο στην Δανία, ωστόσο η χώρα είχε παραγγείλει επτά εκατομμύρια δόσεις του.

Την ίδια στιγμή οι επιστήμονες του ΠΟΥ υποστηρίζουν ότι σε όσες χώρες έχει ήδη επιτευχθεί εμβολιασμός άνω του 50% του πληθυσμού, παρατηρείται ήδη σημαντική μείωση στα νέα κρούσματα κορωνοϊού.

Επισημαίνεται ωστόσο ότι υπάρχουν αρκετές, κυρίως πιο φτωχές χώρες, στις οποίες δεν υπάρχουν επαρκείς προμήθειες για να προχωρήσει το εμβολιαστικό πρόγραμμα.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τεντρος Αντανομ Γκεμπρεγεσους ανέφερε: «Η πρόσβαση στα εργαλεία αντιμετώπισης της Covid-19 αντιμετωπίζει αυτήν την στιγμή ένα χάσμα χρηματοδότησης ύψους 19 δισ. αμερικανικών δολαρίων. Και εκτιμούμε ότι θα χρειαστούμε επιπλέον 35 με 45 δισ. δολάρια του χρόνου για να εμβολιάσουμε περισσότερους ενήλικες στον κόσμο και που οι χώρες της ομάδας των G7 θα μπορούσαν να καλύψουν από μόνες τους ένα μεγάλο ποσοστό από αυτές τις χρηματοδοτήσεις».

Στο ιδιος μήκος κύματος ο πρώην πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Γκόρντον Μπράουν υποστήριξε κατά την ενημέρωση του ΠΟΥ ότι οι 7 ισχυροί πρέπει να δημιουργήσουν ένα ταμείο ύψους 60 δισ. δολαρίων για να βοηθήσουν τις φτωχές χώρες στην αντιμετώπιση της Covid.

Κάλεσε επίσης τις συγκεκριμένες χώρες να δημιουργήσουν μηχανισμούς για να ξεπεραστούν τα γραφειοκρατικά προβλήματα που περιορίζουν την τάχιστη διανομή των εμβολίων.

 

 

 

 

Πηγή: euronews.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ