Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ απαιτεί να σταματήσει η ροή όπλων στις συμμορίες στην Αϊτή

Newsroom
Newsroom

Η βία στην Αϊτή δεν σταματά να κλιμακώνεται, έναν χρόνο μετά τη δολοφονία του προέδρου Ζοβενέλ Μοΐζ.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησε ομόφωνα χθες Παρασκευή απόφαση η οποία καταρτίστηκε από τις ΗΠΑ και το Μεξικό και αξιώνει τα κράτη-μέλη να σταματήσουν κάθε προμήθεια ελαφρών όπλων στις συμμορίες που λυμαίνονται στην Αϊτή, χωρίς πάντως να φθάσει στο σημείο να επιβάλει εμπάργκο, όπως απαιτούσε επιμόνως αυτή την εβδομάδα η Κίνα.

Το κείμενο καλεί «τα κράτη μέλη να απαγορεύσουν τη μεταφορά ελαφρών όπλων, (όπλων) μικρού διαμετρήματος και πυρομαχικών σε μη κρατικούς παράγοντες που εμπλέκονται ή παρέχουν υποστήριξη στη βία συμμοριών, σε εγκληματικές δραστηριότητες ή σε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Αϊτή».

Το Πεκίνο, που αξίωνε εδώ και μέρες να επιβληθεί εμπάργκο στα ελαφρά όπλα που έχουν προορισμό τις αϊτινές συμμορίες, έκρινε ότι «η απόφαση αυτή αποτελεί προειδοποίηση» προς τις εγκληματικές οργανώσεις.

Μπορεί να επιβληθούν κυρώσεις σε ηγέτες τους εντός 90 ημερών δυνάμει της απόφασης, τόνισε μετά την ψηφοφορία ο κινέζος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη, ο Τζανγκ Τζουν.

Το κείμενο θα μπορούσε «να είναι καλύτερο», πρόσθεσε, εκτιμώντας πάντως πως πρόκειται για «σωστό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση».


Όλη την εβδομάδα, η Κίνα επιδόθηκε σε διπλωματική επίθεση για να σκληρύνει το κείμενο που υπέβαλαν αρχικά η Ουάσινγκτον και το Μεξικό, υποστηρίζοντας πως ήταν πολύ άτονο καθώς η κρίση στην Αϊτή επιδεινώνεται.

Έκρινε την Πέμπτη ότι «το εμπάργκο όπλων» για να σταματήσει ο εξοπλισμός των συμμοριών ήταν «το ελάχιστο που θα όφειλε να κάνει το Συμβούλιο (Ασφαλείας) σε αντίδραση σε αυτή την αξιοθρήνητη κατάσταση».

Ο κινέζος πρεσβευτής στηλίτευσε εξάλλου για μια ακόμη φορά το «κενό εξουσίας» στην Αϊτή, την «επιδεινούμενη ανθρωπιστική κατάσταση» και τη «βία των συμμοριών».

Κατάσχεση όπλων

Το Πεκίνο έχει μετατραπεί σε παράγοντα-κλειδί στα Ηνωμένα Έθνη σε ό,τι αφορά τον αϊτινό φάκελο τα τελευταία χρόνια, κάτι που δυτικοί διπλωμάτες κρίνουν πως οφείλεται στο ότι το Πορτ-ο-Πρενς αναγνώρισε την Ταϊβάν, κάτι απαράδεκτο για την Κίνα, και είτε θέλει αντίποινα ή ελπίζει πως στην πολιτική διαδικασία στην Αϊτή θα της παρουσιαστεί η ευκαιρία να ανατρέψει αυτή την απόφαση.

Η κινεζική διπλωματία διαψεύδει ότι υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στα δύο ζητήματα.

Συμπτωματικά ή όχι, εν μέσω κοπιωδών διαπραγματεύσεων για την ανανέωση της εντολής της πολιτικής αποστολής των Ηνωμένων Εθνών (BINUH), οι αϊτινές αρχές προχώρησαν σε -σπάνια- κατάσχεση όπλων στην πρωτεύουσα Πορτ-ο-Πρενς.

Η υπηρεσία τελωνείων ανακοίνωσε το βράδυ της Πέμπτης ότι προχώρησε στην κατάσχεση, στο πρώτο εμπορευματοκιβώτιο από τα τρία που είχε στο στόχαστρο, «18 πολεμικών όπλων, 4 πιστολιών διαμετρήματος 9 χιλιοστών, 14.646 βλημάτων, 140 γεμιστήρων, μιας διόπτρας και 50.000 πλαστών δολαρίων».

Εκδόθηκαν αρκετά εντάλματα σύλληψης για πρόσωπα που βαρύνουν υποψίες πως συνδέονται με αυτό το φορτίο στην Αϊτή.

Πέρα από το εμπάργκο όπλων, η Κίνα δεν κατάφερε να επιβληθεί ούτε η έναρξη διαβουλεύσεων για την αποστολή στην Αϊτή αστυνομικής δύναμης κρατών της περιοχής για να τεθεί υπό έλεγχο η κατάσταση.

Το κείμενο που ψηφίστηκε περιορίστηκε να ζητήσει από τον Γενικό Γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες να συζητήσει με χώρες της περιοχής «τις πιθανές επιλογές» για την αποκατάσταση της ασφάλειας στη χώρα της Καραϊβικής. Καλείται να παρουσιάσει έκθεση για τα αποτελέσματα τω επαφών του τη 15η Οκτωβρίου.

Τουλάχιστον 89 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μέσα σε μια εβδομάδα εξαιτίας των συγκρούσεων μεταξύ συμμοριών στο Πορτ-ο-Πρενς, την πρωτεύουσα της Αϊτής, όπου οι τιμές έχουν απογειωθεί και οι ελλείψεις καυσίμων επιδεινώνονται, απειλώντας τη διανομή της απόλυτα κρίσιμης ανθρωπιστικής βοήθειας σε πολλούς κατοίκους.

Η απόφαση που εγκρίθηκε χθες «αξιώνει τον άμεσο τερματισμό της βίας των συμμοριών και των εγκληματικών δραστηριοτήτων» στην Αϊτή. Ανανεώνει την εντολή της BINUH ως τη 15η Ιουλίου 2023.

Στην πρωτεύουσα της Αϊτής, κάτοικοι αντιμετώπιζαν με απαισιοδοξία χθες τις πιθανότητες ο ΟΗΕ να μπορέσει να βελτιώσει την κατάσταση. Φοιτητής νομικής έκρινε πως η BINUH«έχει αποτύχει στην αποστολή της», τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την αύξηση της ανασφάλειας. Η αποστολή των Ηνωμένων Εθνών «δεν μας χρησιμεύει σε τίποτα. Επαφίεται σε εμάς, τον λαό, να πάρουμε την τύχη μας στα χέρια μας», πρόσθεσε ο φοιτητής, ο Φλεράν Ντουσέπ.

Η βία στην Αϊτή δεν σταματά να κλιμακώνεται, έναν χρόνο μετά τη δολοφονία του προέδρου Ζοβενέλ Μοΐζ.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ