Συνελήφθη ο σταρ της K-pop, Kris Wu, μετά από καταγγελία για βιασμό

Υπό κράτησηο γνωστός τραγουδιστής, ο οποίος έχει καταγγελθεί από νεαρές κοπέλες για αποπλάνηση και βιασμό

Ο νεαρός τραγουδιστής της K-pop συνελήφθη στην Κίνα, έπειτα από καταγγελία βιασμού μιας φοιτήτριας στο Πεκίνο. Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν κάνουν λόγο για επανειλημμένη αποπλάνηση νεαρών γυναικών, όπως ανέφερε η αστυνομία σε ανακοίνωσή της, το βράδυ του Σαββάτου (31/7).

Οι πρώτες καταγγελίες έγιναν ένα μήνα πριν, σε μια κινεζική πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, όταν η 19χρονη, Du Meizhu, ισχυρίστηκε πως δέχθηκε σεξουαλική επίθεση όταν ήταν 17 χρονών. Η αποκάλυψή της, αμέσως κέντρισε την προσοχή πολλών και το CNN επιδίωξε να έρθει σε επικοινωνία με τον νεαρό τραγουδιστή.

Ο Kris Wu, ο οποίος έχει γεννηθεί στην νότια Κίνα αλλά έχει Καναδέζικη υπηκοότητα, αρνήθηκε τους ισχυρισμούς της νεαρής κοπέλας, μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό, στο Weibo. Η εταιρεία του ανακοίνωσε πως ξεκινάει νομικές διαδικασίες κατά της κοπέλας, υποστηρίζοντας πως όσα είπε είναι "κακόβουλες φήμες".

Οι άλλοτε δημοφιλείς λογαριασμοί του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συμπεριλαμβανομένης της σελίδας του στο Weibo με περισσότερους από 51 εκατομμύρια οπαδούς, καταργήθηκαν μετά την ανακοίνωση της αστυνομίας.

Η Κεντρική Επιτροπή Πολιτικών και Νομικών Υποθέσεων της Κίνας, δημοσίευσε στο Weibo, σχετικά με την υπόθεση του: "Στην κινεζική γη, είναι απαραίτητο να τηρούμε τους κινεζικούς νόμους".

Ο τραγουδιστής έγινε γνωστός από το δημοφιλές κορεάτικο-κινέζικο συγκρότημα k-pop "EXO" στο οποίο πριν ακολουθήσει τη σόλο καριέρα, ήταν μέλος του. Ο ίδιος αποχώρησε από το συγκρότημα το 2014, ενώ έχει πρωταγωνιστήσει σε πολλές ταινίες και έχει υπάρξει και μοντέλο σε γνωστούς οίκους μόδας και εταιρείες, όπως της Burberry.

Έπειτα από την καταγγελία ωστόσο, πολλοί συνεργάτες έσπευσαν να αποστασιοποιηθούν, διότι αυξήθηκε ο αριθμός των καταγγελιών εναντίον του. Το 2018 είχε υπάρξει πρεσβευτής του γαλλικού οίκου μόδας Louis Vuitton, ο οποίος θέλησε να αναστείλει τη συνεργασία τους, έως ότου ολοκληρωθούν οι έρευνες σχετικά με τους ισχυρισμούς περί βιασμού.

Σε ανακοίνωση που δημοσίευσε στο διαδίκτυο η Louis Vuitton είπε: "Η Louis Vuitton λαμβάνει πολύ σοβαρά τις πρόσφατες κατηγορίες σχετικά με τον κ. Kris Wu και ως εκ τούτου αναστέλλει τη συνεργασία της με τον καλλιτέχνη, μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα".

Επιπλέον, μεταξύ άλλων η ιταλική εταιρεία Bulgari, η Porsche China και η εταιρεία καλλυντικών Kans, τον Ιούλιο προέβησαν σε αναστολή ή διέκοψαν οριστικά την επαγγελματική σχέση τους με τον τραγουδιστή.

Το κίνημα #MeToo της Κίνας

Παρόλο που υπήρξαν πολλοί υποστηρικτές του Wu, οι περισσότεροι εξέφρασαν την υποστήριξή τους προς την Du Meizhu, μόλις έγινε γνωστή η είδηση της σύλληψής του. Αρκετοί δήλωσαν έκπληκτοι για τη σύλληψή του τραγουδιστή, τονίζοντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν συχνά τα θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης ή/και κακοποίησης, στην Κίνα.

"Πρέπει να πω ευχαριστώ στην Du Meizhu", σχολίασε ένας χρήστης του Weibo. "Της είμαι πραγματικά ευγνώμων που μίλησε, εκφράζοντας πολλές γυναίκες".

Το κίνημα #MeToo που εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο το 2017 και το 2018, ανέδειξε τα προβλήματα της δικαίωσης από σεξουαλική επίθεση και του σύνηθες φαινομένου της έλλειψης λογοδοσίας των κατηγορουμένων υψηλού κύρους. Σε πολλές χώρες, οι γυναίκες χρησιμοποίησαν το hashtag #MeToo, για να μοιραστούν τις δικές τους εμπειρίες σεξουαλικής παρενόχλησης ή/και κακοποίησης και να απαιτήσουν αλλαγές στους νόμους.

Στην Κίνα, ακτιβιστές λένε ότι έχουν δει κάποια σημάδια προόδου, παράλληλα όμως και σημαντική πίεση για να σιωπήσουν. Όταν το νεοσύστατο κίνημα έφτασε στην Κίνα το 2018, μεγάλος αριθμός αναρτήσεων στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης μιλούσαν για περιστατικά ανάρμοστης σεξουαλικής συμπεριφοράς.

Το 2018, φοιτήτρια του Πανεπιστημίου του Πεκίνου, η Yue Xin, έλαβε ευρεία προσοχή αφού οι διαχειριστές του Πανεπιστημίου, προσπάθησαν να απορρίψουν αίτημα της ίδιας και άλλων φοιτητών για μια υπόθεση βιασμού, προκαλώντας σημαντική οργή.

Μια άλλη περίπτωση αφορούσε καταγγελία γυναίκας προς έναν παρουσιαστή της κρατικής τηλεόρασης , όπου οι αστυνομικοί της ζήτησαν να αποσύρει την καταγγελία της, επειδή ο εν λόγω άνδρας είχε "τεράστια θετική επιρροή στην κοινωνία".

Και ενώ οι έρευνες, σύμφωνα με το CNN, δείχνουν ότι η σεξουαλική επίθεση και παρενόχληση επικρατεί στην Κίνα, ο αριθμός των πραγματικών διώξεων είναι μικρός. Από τον πληθυσμό της χώρας 1,4 δισεκατομμυρίων ανθρώπων, μόνο 43.000 διώχθηκαν για "εγκλήματα παραβίασης των προσωπικών δικαιωμάτων των γυναικών" από το 2013 έως το 2017, σύμφωνα με το γραφείο του ανώτατου εισαγγελέα της Κίνας.

Αυτά τα εγκλήματα κυμαίνονται από εμπορία και εξαναγκασμένη πορνεία έως και βιασμό.

Πηγή: News 24/7

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ