Τελικά πόσο ψηλοί είναι οι Έλληνες;

Σύμφωνα με έρευνες, το μέσο ύψος για τους νέους άνδρες είναι λίγο χαμηλότερο του 1,80.

Παγκόσμια έρευνα με δείγμα 65 εκατομμύρια παιδιά και εφήβους, δείχνει πως η κακή διατροφή μπορεί να κοστίσει έως και 20 εκατοστά από το ύψος των παιδιών.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε από το Lancet, που συσχετίζει την διατροφή με την σχολική ηλικία, βλέπουμε πως η κακή διατροφή μπορεί να κοστίσει στα παιδιά έως και 20 εκατοστά από το ύψος τους.

Στο παραπάνω αποτέλεσμα κατέληξαν μετά από δεδομένα τουλάχιστον από 2.000 έρευνες που διεξήχθησαν στα έτη από το 1985 έως το 2019, με δείγμα παιδιών και εφήβων πάνω από 65 εκατομμύρια, ηλικίας 5 έως και 19. ετών.

Οι ερευνητές παρατήρησαν το ύψος και τα κιλά των παιδιών παγκοσμίως και με τον καιρό κατέληξαν πως η ποιότητα της διατροφής και το περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνουν οι άνθρωποι έχει τεράστια σημασία για την ανάπτυξή τους.

Εν συντομία, για το 2019, ο μέσος όρος στα παιδιά και στους εφήβους στη Βόρεια και κεντρική Ευρώπη (π.χ. Ολλανδία, Μαυροβούνιο) είναι ο μεγαλύτερος σε ύψος.

Οι υψηλότεροι 19χρονοι βρίσκονται στην Ολλανδία (1,83 μέτρα) ενώ οι πιο μικρόσωμοι στη νήσο Τιμόρ (1,60). Ο μέσος όρος των 19χρονων στο Λάος είναι αρκετά κοντά σε εκείνο των 13χρονων στην Ολλανδία, 1,62.

Στην Ελλάδα, ο μέσος όρος για τα αγόρια βρίσκεται λίγο χαμηλότερα από το 1,80, ενώ για τα κορίτσια στο 1,65. 

Η μεγαλύτερη ανάπτυξη, αναφορικά με το ύψος, τα τελευταία 35 έτη, καταγράφηκε στα παιδιά από την Κίνα και τη Νότια Κορέα, σε αντίθεση με την Υποσαχάρια Αφρική, όπου έχει παραμείνει ίδιος από το 1985.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ