Τι προκαλεί τα ακραία καιρικά φαινόμενα

Συνδέονται με την κλιματική αλλαγή ή εμπλέκονται κι άλλοι παράγοντες;

Η κλιματική αλλαγή, όμως, καθιστά τα ακραία φαινόμενα πιο συχνά και έντονα. «Ο συσχετισμός αυτός έχει αποδειχθεί. Τα επιστημονικά δεδομένα, όμως, γίνονται πιο περίπλοκα όταν εξετάσουμε ξεχωριστά κάθε φαινόμενο και αναρωτηθούμε εάν οφείλεται κυρίως στην κλιματική αλλαγή και πώς η μεταβολή του κλίματος επηρέασε την εμφάνιση ή την έντασή του», λέει ο Πίτερ Στοτ, ειδικός του γήινου κλίματος στη μετεωρολογική υπηρεσία της Βρετανίας.

«Δεν μας είναι δυνατό να αποδώσουμε τα πρόσφατα ακραία καιρικά φαινόμενα στην κλιματική αλλαγή, καθώς τα μαθηματικά μοντέλα μας δεν είναι ικανά να τα υπολογίσουν. Τα όργανα στη διάθεσή μας δεν είναι επαρκή. Την ίδια ώρα, θα ήταν σφάλμα να πω ότι η κλιματική αλλαγή δεν σχετίζεται με τα ακραία φαινόμενα», λέει ο καθηγητής Φυσικής της Οξφόρδης, Τιμ Πάλμερ. 

Η δημιουργία τέτοιων μαθηματικών προτύπων καθίσταται, όμως, επιτακτική. «Χρειαζόμαστε μεγάλες επενδύσεις στις κλιματικές έρευνες. Η ικανότητά μας να κατανοούμε και να προβλέπουμε την κλιματική αλλαγή και τα ακραία καιρικά φαινόμενα που τη συνοδεύουν περιορίζεται μόνο από την αδυναμία των σύγχρονων υπολογιστών να προβούν σε τόσο περίπλοκους υπολογισμούς», λέει ο καθηγητής Φλάβιο Λένερ στο Πανεπιστήμιο Κορνέλ.
Στην εκτίμησή της για τον καύσωνα στις ΒΔ ΗΠΑ, η επιστημονική ομάδα WWA ανέφερε ότι οι θερμοκρασίες υπήρξαν τόσο ακραίες και απροσδόκητες, που θα μπορούσαν να αποτελούν επίπτωση «μη γραμμικής» κλιματικής αλλαγής, όπου ακραία φαινόμενα δεν εκδηλώνονται στον ίδιο χρόνο με την αύξηση της θερμοκρασίας, έχοντας –αντίθετα– αιφνιδιαστικό και ακόμη πιο ακραίο χαρακτήρα. Η συμβουλευτική ομάδα της βρετανικής κυβέρνησης για την κλιματική αλλαγή ανέφερε ότι ο καύσωνας στη βόρεια Αμερική και οι πλημμύρες στην Ευρώπη δεν μπορούν να ερμηνευθούν με την άνοδο της μέσης θερμοκρασίας. «Η κλιματική αλλαγή συμβαίνει ταχύτερα από ό,τι περιμέναμε. Η ταχεία θέρμανση και η τήξη των πάγων μπορεί να προκάλεσαν νέα δεδομένα στην εξέλιξη του φαινομένου, επιταχύνοντας την κλιματική αλλαγή», λέει ο επικεφαλής των επιστημονικών συμβούλων της βρετανικής κυβέρνησης, σερ Ντέιβιντ Κινγκ.

Πηγή: Καθημερινή

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ