Τουρκία: Παρατείνεται η κράτηση του Οσμάν Καβαλά

4 χρόνια στη φυλακή, χωρίς δίκη

Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης αποφάσισε την παράταση της κράτησης του Τούρκου επιχειρηματία και ανθρωπιστή Οσμάν Καβαλά, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται στη φυλακή χωρίς δικαστική απόφαση τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου, οι δικαστές εκτίμησαν πως υπάρχει έλλειψη «νέων στοιχείων» για να διατάξει την απελευθέρωση του.

Ο αντιφρονών, σημαντική προσωπικότητα της κοινωνίας των πολιτών, που κατηγορείται από το 2013 από το καθεστώς του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι επιδίωξε να αποσταθεροποιήσει την Τουρκία, θα παρουσιαστεί εκ νέου ενώπιον της δικαιοσύνης στις 26 Νοεμβρίου.
 

Για «αδικαιολόγητη και πράνομη κατάσταση» κάνει λόγο το Ευρωκοινοβούλιο

H απόφαση των τουρκικών αρχών σχετικά με τον Οσμάν Καβαλά «αντιπροσωπεύει μια χαμένη ευκαιρία και μια οδυνηρή συνέχεια σε αυτή την αυθαίρετη απόφαση», αναφέρει ο εισηγητής για την Τουρκία της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νάτσο Σάντσες Αμόρ.

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δηλώνει την απογοήτευσή του για την άρνηση των τουρκικών αρχών να τηρήσουν τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και τα αιτήματα της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης και να προβούν στην άμεση αποφυλάκιση του κ. Καβαλά», σημειώνει, και προσθέτει:

«Η σημερινή απόφαση αντιπροσωπεύει μια χαμένη ευκαιρία και μια οδυνηρή συνέχεια σε αυτή την αυθαίρετη υπόθεση. Απαιτούμε με σεβασμό από τις τουρκικές αρχές να συμμορφωθούν με τις υποχρεώσεις τις οποίες οικειοθελώς ανέλαβαν ως μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης, με σεβασμό στο κράτος δικαίου».

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν θα σταματήσει να εργάζεται για αυτήν και άλλες σχετικές υποθέσεις και θα συνεχίσει να θέτει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία στον πυρήνα της ατζέντας των σχέσεων Ε.Ε.-Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένης κάθε θετικής ατζέντας έναντι της Τουρκίας. Απαιτούνται πραγματικά γεγονότα για να αποδειχθεί η ειλικρίνεια των τελευταίων δηλώσεων των τουρκικών αρχών που εκφράζουν την προθυμία τους να έρθουν πιο κοντά στην Ε.Ε.. Αυτό ξεκινά με τον σεβασμό αυτής και άλλων αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, και θέτοντας τέλος στις κατασκευασμένες για πολιτικούς λόγους υποθέσεις», υπογράμμισε ακόμη ο Νάτσο Σάντσες Αμόρ.

Τέλος, εξέφρασε την αλληλεγγύη του «προσωπικά και θεσμικά εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στον Οσμάν Καβαλά, στην οικογένεια και τους συναδέλφους του, έναντι της αδικαιολόγητης και παράνομης κατάστασης που συνεχίζει να αντιμετωπίζει».

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ