Τσεχία: Πέθανε λαϊκή τραγουδίστρια που μολύνθηκε επίτηδες με κορωνοϊό

Τσεχία: Πέθανε λαϊκή τραγουδίστρια που μολύνθηκε επίτηδες με κορωνοϊό

Μια δημοφιλής τραγουδίστρια από την Τσεχία πέθανε από κορωνοϊό, τον οποίο κόλλησε σκόπιμα, όταν νόσησαν ο γιος και ο σύζυγός της.

 

Η Χάνα Χόρκα πέθανε απο κορωνοϊό, έχοντας μολυνθεί εσκεμμένα, δήλωσε ο γιος της στο BBC. Η 57χρονη -μέλος του συγκροτήματος Asonance- ήταν μη εμβολιασμένη και είχε δημοσιεύσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι αναρρώνει αφού βρέθηκε θετική. Δύο ημέρες αργότερα πέθανε.

Ο γιος της, Γιαν Ρεκ, είπε ότι μολύνθηκε σκόπιμα όταν εκείνος και ο πατέρας του είχαν νοσήσει απο τον ιό, ώστε να μπορέσει να πάρει πιστοποιητικό ανάρρωσης για να έχει πρόσβαση σε συγκεκριμένους χώρους.

Η Τσεχία ανέφερε αριθμό ρεκόρ κρουσμάτων Covid-19 την Τετάρτη. Ο Ρεκ και ο πατέρας του, που είναι και οι δύο πλήρως εμβολιασμένοι, κόλλησαν και οι δύο κορωνοϊό τα Χριστούγεννα. Αλλά είπε ότι η μητέρα του αποφάσισε να μην μείνει μακριά τους, προτιμώντας αντ' αυτού να εκτεθεί στον ιό.«Θα έπρεπε να είχε απομονωθεί για μια εβδομάδα γιατί βγήκαμε θετικοί. Αλλά ήταν μαζί μας όλη την ώρα», είπε.

Στην Τσεχία απαιτείται απόδειξη εμβολιασμού ή πρόσφατης μόλυνσης από τον ιό για την είσοδο σε πολλούς κοινωνικούς και πολιτιστικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων των κινηματογράφων, των μπαρ και των καφέ. Η Χάνα Χόρκα ήταν μέλος του Asonance, ενός από τα παλαιότερα τσέχικα λαϊκά συγκροτήματα. Ήθελε να κολλήσει Covid-19, ώστε να υπάρχουν λιγότεροι περιορισμοί στην κίνησή της, εξήγησε ο κ. Ρεκ.

Δύο μέρες πριν πεθάνει έγραψε στα social media ότι αναρρώνει: «Τώρα θα υπάρχει θέατρο, σάουνα, συναυλία». Το πρωί της Κυριακής, την ημέρα που πέθανε, η Χόρκα είπε ότι αισθανόταν καλύτερα και ντύθηκε για να πάει βόλτα. Αλλά μετά άρχισε να πονάει η πλάτη της και έτσι πήγε να ξαπλώσει. «Σε περίπου 10 λεπτά τελείωσαν όλα», είπε ο γιος της. «Πνίγηκε μέχρι θανάτου».

Αν και δεν ήταν εμβολιασμένη, ο γιός της τόνισε ότι η μητέρα του δεν πίστευε σε περίεργες θεωρίες συνωμοσίας σχετικά με τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού. «Η φιλοσοφία της ήταν πως ένιωθε καλύτερα με την ιδέα να κολλήσει Covid-19, παρά να εμβολιαστεί. Όχι ότι μας βάζουν μικροτσίπ ή κάτι τέτοιο», είπε.

Δεν είχε νόημα να προσπαθήσουμε να συζητήσουμε το θέμα μαζί της καθώς θα υπήρχε μεγάλη συναισθηματική φόρτιση, πρόσθεσε. Ο Γιαν Ρεκ είπε ότι το συγκρότημα της μητέρας του Asonance ήταν «θρύλος» στη λαΐκή μουσική και τους κύκλους της κάντρι.

Ο αριθμός των κρουσμάτων Covid-19 στην Τσεχία έφτασε σε νέο ημερήσιο υψηλό την Τετάρτη, με 28.469 κρούσματα σε πληθυσμό 10,7 εκατομμυρίων ανθρώπων. Η κυβέρνηση εισήγαγε πρόσφατα νέα μέτρα για την αναχαίτιση του ιού, συμπεριλαμβανομένων υποχρεωτικών εξετάσεων για υπαλλήλους και μαθητές. Η περίοδος απομόνωσης για τα άτομα που είναι θετικά αλλά δεν έχουν συμπτώματα έχει μειωθεί από 14 ημέρες σε πέντε.

Την Τετάρτη, η τσεχική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα ακυρώσει τα σχέδια για την εισαγωγή υποχρεωτικού εμβολιασμού σε ορισμένα τμήματα της κοινωνίας. Νωρίτερα αυτό το μήνα, χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στην Πράγα και σε άλλες πόλεις κατά της πιθανής εισαγωγής του.

Περίπου το 63% του συνολικού πληθυσμού της Τσεχικής Δημοκρατίας έχει εμβολιαστεί πλήρως, σε σύγκριση με τον μέσο όρο του 69% σε ολόκληρη την ΕΕ.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ