Τσουνάμι σε Ιαπωνία και δυτικές ΗΠΑ από την έκρηξη υποθαλάσσιου ηφαιστείου

Τσουνάμι σε Ιαπωνία και δυτικές ΗΠΑ από την έκρηξη υποθαλάσσιου ηφαιστείου

Εκφράζονται φόβοι για κύματα που θα φτάσουν ακόμη και τα τρία μέτρα

Τσουνάμι που έφτασε από την Ιαπωνία μέχρι τις δυτικές ακτές των ΗΠΑ προκάλεσε το ηφαίστειο που εξερράγη στο βυθό του Ειρηνικού, στο αρχιπέλαγος των νησιών Τόνγκα, που έχουν πληγεί από τα παλιρροϊκά κύματα. Το τσουνάμι έχει φτάσει στη νότια Ιαπωνία, ενώ εκφράζονται φόβοι για κύματα ύψους τριών μέτρων. Προειδοποιήσεις για τσουνάμι έχουν εκδοθεί για τη Χαβάη, την Αλάσκα και τις δυτικές ακτές των ΗΠΑ.

Στα νησιά Τόνγκα, βίντεο που δημοσιεύτηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν τα παλιρροϊκά κύματα να χτυπούν στις ακτές, πλήττοντας πολλά σπίτια και μια εκκλησία. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν πληροφορίες για τραυματισμούς.

Πολλές περιοχές έχουν καλυφθεί από στάχτες, ενώ έχουν διακοπεί η ηλεκτροδότηση, οι τηλεφωνικές επικοινωνίες και οι υπηρεσίες διαδικτύου.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι στάχτη πέφτει πάνω από την πρωτεύουσα Νουκουαλόφα, η οποία βρίσκεται μόλις 65 χιλιόμετρα νότια από το σημείο της έκρηξης του ηφαιστείου.

Η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία της Ιαπωνίας ανέφερε ότι τσουνάμι 1,2 μέτρου έφθασε στο νότιο νησί Αμάμι Οσίμα το Σάββατο, προτού παρατηρηθούν μικρότερα κύματα σε άλλες περιοχές κατά μήκος της ιαπωνικής ακτής στον Ειρηνικό Ωκεανό. 

Πηγή: ertnews.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ