Υεμένη: Πολύνεκρες μάχες – Συνεχίζεται η προέλαση των ανταρτών Χούθι

Τουλάχιστον 65 μαχητές σκοτώθηκαν τις τελευταίες 48 ώρες γύρω από τη Μάριμπ

Τουλάχιστον 65 μαχητές έχουν σκοτωθεί τις τελευταίες 48 ώρες στη μάχη της Μάριμπ στην Υεμένη, όπου οι αντάρτες Χούθι εξακολουθούν να σημειώνουν προόδους προς το τελευταίο προπύργιο της κυβέρνησης στο βόρειο τμήμα της εμπόλεμης χώρας, όπως δήλωσαν κυβερνητικές πηγές σήμερα.

Οι Χούθι, που θέλουν να καταλάβουν την περιοχή αυτή που είναι πλούσια σε πετρέλαιο, βρίσκονται πλέον μερικά χιλιόμετρα από την πόλη Μάριμπ, την πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας, παρά τις αεροπορικές επιδρομές που εξαπολύει ότι ο συνασπισμός υπό τη Σαουδική Αραβία που στηρίζει τα κυβερνητικά στρατεύματα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Τουλάχιστον 65 μαχητές σκοτώθηκαν τις προηγούμενες 48 ώρες, ανάμεσά τους 26 μέλη των κυβερνητικών δυνάμεων ασφαλείας, περιλαμβανομένων τεσσάρων αξιωματικών, δήλωσαν οι πηγές αυτές.

Οι αντάρτες σπάνια ανακοινώνουν τις απώλειες στις τάξεις τους.

Οι Χούθι έχουν θέσει πλήρως υπό τον έλεγχό τους το μέτωπο στην Κασάρα, στο βορειοδυτικό τμήμα της επαρχίας, και πλησιάζουν στην πρωτεύουσα.

Πολλοί βαριοί απολογισμοί έχουν ανακοινωθεί μετά την επανάληψη τον Φεβρουάριο της επιχείρησης των Χούτι να εκδιώξουν τις κυβερνητικές δυνάμεις από τη Μάριμπ. Οι αντάρτες συνεχίζουν την προέλασή τους παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός.

Η απώλεια της Μάριμπ θα αποτελέσει σκληρό πλήγμα για την κυβέρνηση της Υεμένης και τους Σαουδάραβες συμμάχους της και θα προσφέρει μεγαλύτερη διαπραγματευτική ισχύ στους Χούθι σε περίπτωση διεξαγωγής πολιτικών συνομιλιών, τις οποίες ΟΗΕ και ΗΠΑ προσπαθούν να ενθαρρύνουν.

Άρση του εμπάργκο

Στα μέσα Μαΐου ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για την Υεμένη Μάρτιν Γκίφιθς κάλεσε όλες τις πλευρές να δεχθούν το ειρηνευτικό του σχέδιο, διαβεβαιώνοντας ότι έχει λάβει την διαβεβαίωση της διεθνούς κοινότητας ότι θα το στηρίξει.

Ο ΟΗΕ προτείνει από τον Φεβρουάριο ένα σχέδιο διευθέτησης της κρίσης το οποίο προβλέπει κατάπαυση του πυρός σε όλη την Υεμένη, άνοιγμα των δρόμων που ενώνουν το βόρειο με το νότιο τμήμα της χώρας προκειμένου να διασφαλιστεί η ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών, της ανθρωπιστικής βοήθειας και των εμπορευμάτων, και την έναρξη πολιτικής διαδικασίας ειρήνευσης.

Τον Μάρτιο το Ριάντ, που προσπαθεί να απεμπλακεί από την Υεμένη, πρότεινε πλήρη κατάπαυση του πυρός, μια πρόταση την οποία δέχθηκαν ψυχρά οι Χούθι οι οποίοι ζητούν την πλήρη άρση του αεροπορικού και ναυτικού αποκλεισμού που έχουν επιβάλει οι Σαουδάραβες.

Τους τελευταίους μήνες οι αντάρτες έχουν επίσης αυξήσει τις επιθέσεις τους με πυραύλους και drones εναντίον της Σαουδικής Αραβίας στοχοθετώντας κυρίως τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της.

Από το προπύργιό τους στη βόρεια Υεμένη οι Χούθι, που στηρίζονται από το Ιράν, αν και η Τεχεράνη αρνείται ότι τους προσφέρει όπλα, κατέλαβαν το 2014 την πρωτεύουσα Σανάα, 120 χιλιόμετρα δυτικά της Μάριμπ, καθώς και μεγάλο μέρος του βόρειου τμήματος της χώρας.

Από τις συγκρούσεις έχουν σκοτωθεί δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, σύμφωνα με μη κυβερνητικές οργανώσεις, και έχει προκληθεί η χειρότερη ανθρωπιστική κρίση παγκοσμίως, όπως αναφέρει ο ΟΗΕ, με χιλιάδες εκτοπισμένους και έναν πληθυσμό στα πρόθυρα του λιμού.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ