1500 οικοδόμοι εργάζονται σε ανακαινίσεις ξενοδοχείων - Πολλές από αυτές είναι αδήλωτες

Κατερίνα Παντινάκη
Κατερίνα Παντινάκη

Γ.Γωνιανάκης: Διεκδικούμε συλλογική σύμβαση, αυξήσεις,μέτρα για την αναθέρμανση της οικοδομής και αναγνώριση και διανομή των "υπέρ αγνώστων" ενσήμων

"Πυρετός" εργασιών επικρατεί αυτό το διάστημα στις ξενοδοχειακές μονάδες που ανακαινίζονται ενόψει καλοκαιριού, ωστόσο η μαύρη κι ανασφάλιστη εργασία "ανθεί". 

Όπως είπε στο ΣΚΑΙ Κρήτης 92,1 ο πρόεδρος των Οικοδόμων ν.Ηρακλείου, Γιάννης Γωνιανάκης, στο τμήμα Οικοδομών του ΙΚΑ Αλικαρνασσού εργάζονται μόνο δύο άτομα, αρμόδια για ελέγχους σε ξενοδοχεία όπου εργάζονται 1500 οικοδόμοι, όμως όπως τόνισε "οι περισσότερες ανακαινίσεις δεν έχουν καν δηλωθεί".

Οι οικοδόμοι σήμερα απεργούσαν, διεκδικώντας: 

► Υπογραφή Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (τέρμα στα φτηνά ένσημα )
► Αυξήσεις σε μεροκάματα και μισθούς
► Μέτρα για την προστασία των ανέργων και την αναθέρμανση της οικοδομικής δραστηριότητας με επίκεντρο τις λαϊκές ανάγκες
► Αναγνώριση και διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων

"Το 2009 οι εργαζόμενοι στον κλάδο των κατασκευών πανελλαδικά ήταν 300.000, το 2018 είναι μόλις 29.000 κι αυτοί με χειρότερες συνθήκες σε ό,τι αφορά την ασφάλεια, τις αμοιβές και την ασφάλιση" - τόνισε ο Γ.Γωνιανάκης, επισημαίνοντας πάντως ότι στην ανεξέλεγκτη κατάσταση σε ότι αφορά τα εργασιακά, δεν μπορούν να βοηθήσουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί που είναι υποστελεχωμένοι. "Μόλις 4 επιθεωρητές έχουν στην ευθύνη τους ολόκληρο το νομό Ηρακλείου, όπου εργάζονται 70.000 άνθρωποι" - ανέφερε ο πρόεδρος των Οικοδόμων.

Ο ίδιος πάντως τόνισε, ότι με τη διεκδίκηση και τον αγώνα, οι οικοδόμοι έχουν σημειώσει κατακτήσεις. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα οικοδόμων στην Αθήνα, όπου με την πίεση των συνδικάτων και της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, πέτυχαν αυξήσεις ακόμη και της τάξης του 15% από μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ