6.000 κενές θέσεις εργασίας στα ξενοδοχεία της Κρήτης

Μαρία Αγαπάκη
Μαρία Αγαπάκη

Τα κίνητρα για την κάλυψη των θέσεων.

Τεράστια είναι τα προβλήματα έλλειψης προσωπικού στον ξενοδοχειακό τομέα με μελέτη του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου να αναφέρει ότι οι κενές θέσεις εργασίας ανέρχονται σε 60.000 σε πανελλαδικό επίπεδο.

Στην Κρήτη οι κενές θέσεις εργασίας φθάνουν τις 6.000, σύμφωνα με όσα δήλωσε στο cretalive o Γιώργος Σφακιανάκης, πρόεδρος της Παγκρήτιας Ένωσης Διευθυντών Ξενοδοχείων ενώ ταυτόχρονα τόνισε ότι «πέρυσι δουλέψαμε στα ξενοδοχεία με τα 2/3 του προσωπικού, δηλαδή με κενά 2.000 θέσεων εργασίας».

Μάλιστα ο πρώην πρόεδρος της Ένωσης και έμπειρο στέλεχος του κλάδου κ. Δημήτρης Κουμπαράκης αναφέρει ότι «το πρόβλημα έλλειψης προσωπικού είναι τεράστιο. Δεν υπάρχει προσωπικό με καταρτισμένα, εκπαιδευμένα στελέχη. Αλλά και σε δεύτερο προσωπικό (λαντζέρηδες, καμαριέρες) χρειαζόμαστε εργατικά χέρια».

Σημειώνεται ότι το ζήτημα με την έλλειψη σε εργατικά χέρια παρατηρείται σε όλη την Ελλάδα αλλά ιδιαίτερα μεγαλύτερο είναι στην Κρήτη καθώς το νησί έχει περισσότερες ξενοδοχειακές μονάδες συνεπώς χρειάζεται αρκετά μεγαλύτερο αριθμό προσωπικού.

Γενναία αύξηση στους μισθούς ως κίνητρο

Με τη Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που υπογράφηκε προβλέπεται μεγάλη αύξηση των μισθών στους ξενοδοχοϋπαλλήλους ως ένα επιπλέον κίνητρο προσέλκυσης εργαζομένων.

«Η Σύμβαση προβλέπει αύξηση ύψους 5,5% για το 2023 και 5% για το 2024 ενώ οι επιχειρηματίες εξετάζουν ήδη καλύτερες παροχές προς τους εργαζόμενους σε σχέση με προηγούμενες χρονιές» αναφέρει ο κ. Σφακιανάκης.

Παράλληλα επισημαίνει ότι η Πολιτεία οφείλει να στηρίξει τους ξενοδοχοϋπαλλήλους με δύο τρόπους:

  • Ενίσχυση των εποχιακά απασχολούμενων το χειμώνα (είτε με παράταση του Ταμείου Ανεργίας από τρεις σε πέντε μήνες, το οποίο αποτελεί αίτημα και των ξενοδοχοϋπαλλήλων όπως είχαν αναφέρει σε προηγούμενο ρεπορτάζ του cretalive, είτε με επιδοτούμενη εκπαίδευση κατά τη διάρκεια του χειμώνα)
  • Ο δεύτερος τρόπος είναι η προσπάθεια επέκτασης της σεζόν καθώς και η λύση των προβλημάτων τουριστικής εκπαίδευσης και η αναβάθμιση της.

Οι Ημέρες Καριέρας και οι εργαζόμενοι από το εξωτερικό

Κατά τα δύο χρόνια της πανδημίας πολλοί εργαζόμενοι στην Ελλάδα έφυγαν από τη χώρα αναζητώντας δουλειά σε χώρες του εξωτερικού. Αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους «το υφιστάμενο δυναμικό δεν επαρκεί καθώς οι ανάγκες είναι σημαντικά μεγαλύτερες» εξηγεί ο κ. Δημήτρης Κουμπαράκης.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι δηλώσεις του νυν προέδρου της Ένωσης Διευθυντών Ξενοδόχων, Γιώργου Σφακιανάκη ο οποίος αναφέρει ότι «Είμαστε αναγκασμένοι να φέρουμε προσωπικό από το εξωτερικό για να καλύψουμε τις κενές θέσεις εργασίας. Έχει γίνει συζήτηση των Ενώσεων Ξενοδόχων με το Υπουργείο Εργασίας ώστε να έρθει προσωπικό από τρίτες χώρες μόνο για εποχική απασχόληση».

Στο πλαίσιο αυτό οργανώνεται η 2η Παγκρήτια Ημέρα Καριέρας στις Ξενοδοχειακές μονάδες της Κρήτης ώστε να διευκολύνει όποιον θέλει να ασχοληθεί με τον τουριστικό τομέα.

«Είμαστε ανοιχτοί σε νέους ανθρώπους οι οποίοι θέλουν να ασχοληθούν με τον κλάδο και με την κατάλληλη εκπαιδεύση θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις» αναφέρει ο κ. Σφακιανάκης.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν για τις θέσεις εργασίας σε κάθε ξενοδοχείο μέσα από την πλατφόρμα Cretanhotelmanagers.gr ή μπορούν να ενημερωθούν από κοντά:

Σήμερα, Τρίτη 24 Ιανουαρίου στις παρακάτω πόλεις από τις 10:00 μέχρι τις 18:00:

  • Ξενοδοχείο «Ακάλι» στα Χανιά
  • Ξενοδοχείο «Jo-An Palace» στο Ρέθυμνο
  • Ξενοδοχείο «Aquila Atlantis» στο Ηράκλειο

 

Photo by Toa Heftiba on Unsplash

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη.

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ