Αεροδρόμιο Ηρακλείου: Αύξηση 3,5%, αν και έχει φτάσει στα όριά του

Newsroom
Newsroom

Με 3,5% αύξηση έκλεισε σε σχέση με το 2019 η κίνηση στο Αεροδρόμιο Ηρακλείου - 6,8 εκατομμύρια αφίξεις και αναχωρήσεις εξωτερικού

Με αύξηση που έφτασε το 3,5% σε σύγκριση με το 2019, σε ό,τι αφορά την κίνηση του Αεροδρομίου Ηρακλείου, έκλεισε το 2022, αποδεικνύοντας με μετρήσιμα στοιχεία την επαναφορά στην προ covid εποχή για τον τουρισμό στην Κρήτη. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Αεροδρομίου Ηρακλείου οι αφίξεις και αναχωρήσεις εξωτερικού έφτασαν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους τα 6 εκατομμύρια 830 χιλιάδες και του εσωτερικού 1 εκατομμύριο 236 χιλιάδες, πλησιάζοντας τα νούμερα που είχαν καταγραφεί τη χρονιά «ρεκόρ» για τον τουρισμό στην Κρήτη που ήταν το 2018.

«Αν και οι εκτιμήσεις μας εν μέσω πανδημίας ήταν ότι θα επανέλθουμε στα προ covid ποσοστά, το 2024 ή το 2025 τελικά αυτό ήρθε από το 2022» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αερολιμενάρχης του Αεροδρομίου «Νίκος Καζαντζάκης» του Ηρακλείου Γιώργος Πλιάκας, ο οποίος πρόσθεσε ότι σε απόλυτο αριθμό επιβατών, μέσω του αεροδρομίου μετακινήθηκαν περίπου 3,5 εκατομμύρια επιβάτες του εξωτερικού και 600-700 χιλιάδες επιβάτες του εσωτερικού.

Σε ό,τι αφορά την κίνηση του Αεροδρομίου Ηρακλείου από το εξωτερικό, κορυφαίος μήνας-σύμφωνα με τα στοιχεία- αποδείχθηκε όπως ήταν αναμενόμενο, ο Αύγουστος με 1.406. 988 αφίξεις / αναχωρήσεις, με την ίδια δυναμική να έχει και ο Ιούλιος που καταγράφηκαν 1.338.712 αφίξεις /αναχωρήσεις. Ιούνιος και Σεπτέμβριος επίσης κινήθηκαν πολύ δυναμικά καθώς κατέγραψαν σε ό,τι αφορά αφίξεις και αναχωρήσεις 1.048.207 και 1.122.107 αντίστοιχα. Μεγάλη αύξηση σε σχέση με το 2021 είχαν και οι αφίξεις και αναχωρήσεις από πτήσεις του εσωτερικού. Ενώ ο Αύγουστος και για τις πτήσεις εσωτερικού ήταν πρώτος με 131.596 αφίξεις/αναχωρήσεις, εξίσου πολύ δυναμικά κινήθηκε ο Ιούνιος με 110.356, αλλά και οι μήνες από Σεπτέμβριο όπου αφίξεις και αναχωρήσεις ανήλθαν στις 121.119, ο Οκτώβριος με 113.737, ο Νοέμβριος με 107.483, αλλά και ο Δεκέμβριος με 109.603 αφίξεις/αναχωρήσεις.

«Νομίζω ότι σε αυτά τα επίπεδα θα κινηθεί ο τουρισμός και τα επόμενα χρόνια, μέχρι να λειτουργήσει το νέο Διεθνές Αεροδρόμιο στο Καστέλι» πρόσθεσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αερολιμενάρχης του Αεροδρομίου Ηρακλείου «Ν.Καζαντζάκης» Γιώργος Πλιάκας, ο οποίος επισήμανε ότι «τα νούμερα εκτιμώ ότι θα κινούνται στις αφίξεις εξωτερικού περίπου στα 3,5 εκατ. επιβάτες και 600-700 χιλιάδες επιβάτες εσωτερικού».

Πάντως ο κ. Πλιάκας ανέφερε ότι και τα σλοτς στο αεροδρόμιο Ηρακλείου για το 2023 έχουν ήδη εξαντληθεί.

«Οι αεροπορικές εταιρείες ως γνωστόν προτιμούν να έρχονται ένα τρίωρο τις πρωινές ώρες και ένα τρίωρο τις απογευματινές. Αν ονοματίσουμε αυτές τις ώρες τις πιο “εμπορικές” θα σας πω ότι όντως είναι γεμάτες από τώρα για όλο το 2023. Δεν υπάρχουν διαθέσιμα σλοτς σε αυτές τις ώρες, υπάρχουν μόνο σλοτς νωρίς το πρωί ή αργά το βράδυ» πρόσθεσε ο κ. Πλιάκας, ο οποίος επισήμανε ότι «το Αεροδρόμιο Ηρακλείου δεν έχει περισσότερες δυνατότητες για τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο, είμαστε οριακά». Πάντως σε ό,τι αφορά τα επόμενα χρόνια, ο αερολιμενάρχης του Αεροδρομίου Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης», εξέφρασε την αισιοδοξία του για τον τουρισμό στην Κρήτη, αναφέροντας ότι το νησί «συγκαταλέγεται ανάμεσα στους πέντε πρώτους ελληνικούς προορισμούς που είναι αναγνωρίσιμοι παγκοσμίως, κάτι που σημαίνει ότι είναι ανάμεσα στους προορισμούς που πάντα θα έχουν δυναμική κίνηση».

 

Δείτε επίσης:

Ουραγός στην Ευρώπη το αεροδρόμιο Ηρακλείου - Σε ποια θέση βρίσκεται

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ