Αγία Πελαγία: «Περιμέναμε παρεμβάσεις, μείναμε στις υποσχέσεις»

Μαρία Αγαπάκη
Μαρία Αγαπάκη

Κραυγή αγωνίας από τους εμπόρους της περιοχής, που εμφανίζονται όμως αποφασισμένοι να μην χάσουν τη νέα τουριστική σεζόν

Συνεχίζουν να μετρούν τις «πληγές» τους οι κάτοικοι και οι επιχειρηματίες στην Αγία Πελαγία μετά τη φονική κακοκαιρία που, σαν σήμερα πριν τρεις μήνες, στοίχισε τη ζωή σε δύο συνανθρώπους μας.

Με δειλά βήματα οι έμποροι της περιοχής έχουν ξεκινήσει διαδικασίες επισκευών στις επιχειρήσεις. Ωστόσο, παρότι ο καιρός στάθηκε σύμμαχος τους μέχρι και τις προηγούμενες ημέρες, αδυνατούν να προχωρήσουν σε βαψίματα των τοίχων καθώς εξακολουθούν να έχουν ακόμα υγρασία.

«Κάποιοι μάλιστα υπό το φόβο νέας καταστροφής έχουν κατασκευάσει και τοιχεία "επάνω" από τα μαγαζιά τους καθώς ζουν διαρκώς με το φόβο μιας νέας τόσο μεγάλης ζημιάς, μιας ολικής καταστροφής» τονίζει στο cretalive η πρόεδρος του Συλλόγου Εμπόρων Αγίας Πελαγίας Μαρίνα Καρούζου.

Με το βλέμμα στραμμένο στις κρατήσεις του 2023 οι έμποροι της Αγίας Πελαγίας προσπαθούν ώστε να μην χάσουν τη νέα τουριστική περίοδο «καθώς δε συμφέρει κανέναν να χάσει τη σεζόν» αναφέρει η ίδια.

Μάλιστα έχουν ήδη ξεκινήσει οι παραγγελίες για νέο εξοπλισμό και εμπορεύματα ενώ τα βαψίματα θα ξεκινήσουν περίπου τον Μάρτιο.

Παράπονα για την καθυστέρηση αποζημιώσεων

Σημειώνεται ότι 68 επιχειρήσεις έχουν υποβάλλει αίτηση για αποζημίωση από τις συνολικά 75 που καταστράφηκαν ολοσχερώς (επτά επιχειρήσεις καλύπτονται και αποζημιώνονται από ιδιωτική ασφάλεια).

«H διαδικασία, από την Περιφέρεια Κρήτης για τη συγκέντρωση των απαραίτητων στοιχείων των επιχειρήσεων ώστε να ολοκληρωθεί ο φάκελος και να σταλεί στη Διεύθυνση Κρατικής Αρωγής για την οριστική αποζημίωση, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη», ανέφερε στο cretalive ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης Νίκος Συριγωνάκης

Μέχρι και σήμερα έχει καταβληθεί στους πληγέντες το 25% της αποζημίωσης πάρα ταύτα τα παράπονα των κατοίκων δεν λείπουν για την γραφειοκρατία και τις αργές διαδικασίες του κράτους.

«Ξέρουμε ότι η γραφειοκρατία αργεί στην Ελλάδα. Αλλά θα έπρεπε να έχουν γίνει σύντομα κάποιες παρεμβάσεις αφού είναι η τρίτη φορά που πλημμυρίζει η περιοχή. Τουλάχιστον ένα σωστό αντιπλημμυρικό έπρεπε να είχε γίνει. Διότι το υφιστάμενο είναι για τα όμβρια ύδατα και δεν μπορεί να κρατήσει τα φερτά υλικά. Όπως είδαμε και στην περίπτωση της καταστροφικής πλημμύρας της 15ης Οκτωβρίου 2022 το αντιπλημμυρικό έργο μπάζωσε από τα φερτά υλικά και μετατράπηκε σε φράγμα γι’ αυτό πλημμύρισαν και τα μαγαζιά» επισημαίνει η πρόεδρος του Συλλόγου Εμπόρων Αγίας Πελαγίας.

«Δεν έχουν γίνει παρεμβάσεις από το κράτος. Περίμεναμε παρεμβάσεις που τις είχαν υποσχεθεί αλλά μείναμε στις υποσχέσεις. Επίσης υποστηρίζουν κάποιοι ότι οι κάτοικοι κτίσαμε μέσα στον ποταμό. Μα οι περισσότεροι κτίσαμε με άδεια και όλα τα νόμιμα μέσα. Δεν είμαστε παράνομοι» αναφέρει η Μαρίνα Καρούζου. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αγία Πελαγία έχει πλημμυρίσει τρεις φορές τα τελευταία 30 χρόνια: το 1994, το 2004 και το 2022 ενώ παλιότερα και συγκεκριμένα το 1962 είχε πλημμυρίσει ξανά και τότε είχε δυστυχώς είχε καταγραφεί ένας πνιγμός.

334556

Χώματα, λάσπες και φερτά υλικά έξω από τα καταστήματα και στην παραλία

776543

39990022

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ