Αγωνιστική Παρέμβαση Εκπαιδευτικών: Αναγκαίος ο ενωτικός εορτασμός της Πρωτομαγιάς

Αγωνιστική Παρέμβαση Εκπαιδευτικών: Αναγκαίος ο ενωτικός εορτασμός της Πρωτομαγιάς

Την κατηγορηματική αντίθεσή της στις χωριστές συγκεντρώσεις εκφράζει η εκπαιδευτική παράταξη

Κατηγορηματικά αντίθετα στις χωριστές συγκεντρώσεις για την εργατική πρωτομαγιά τάσσεται σε ανακοίνωσή της η εκπαιδευτική παράταξη "Αγωνιστική Παρέμβαση Εκπαιδευτικών". Σε σχετική της ανακοίνωση επισημαίνει τα εξής:

"Ενώ εντείνεται η επίθεση της κυβέρνησης της ΝΔ στα θεμελιώδη εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, με στόχο τον πλήρη ιδεολογικό, πολιτικό και οργανωτικό αφοπλισμό της εργατικής τάξης, του λαού και της νεολαίας και ενώ τώρα είναι αναγκαία, περισσότερο παρά ποτέ, η ΕΝΩΤΙΚΗ-ΜΑΖΙΚΗ και ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΗ ΔΡΑΣΗ των ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ, ωστόσο αυτήν την αναγκαιότητα την ΥΠΟΝΟΜΕΥΕΙ σταθερά η ΓΣΣΕ, ξεπουλώντας τους εργατικούς αγώνες και ορίζοντας ως μέρα Πρωτομαγιάτικης Συγκέντρωσης την επίσημη αργία(!) στις 4 Μάη, λειτουργώντας για πολλοστή φορά ως δεκανίκι της βάρβαρης και αντιλαϊκής επέλασης στις θεμελιώδεις εργασιακές και συνδικαλιστικές κατακτήσεις. Από την άλλη, αρκετές από τις δυνάμεις που αναφέρονται στην Αριστερά -αντί να αντιλαμβάνονται σε βάθος την αντιλαϊκή επέλαση και να δίνουν τον αγώνα της ΕΝΌΤΗΤΑΣ των εργαζομένων στα σωματεία- ανταγωνίζονται μεταξύ τους… σε ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΧΩΡΙΣΤΩΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΩΝ, επενδύοντας σε μικροκομματικές σκοπιμότητες, τη στιγμή που η κυβέρνηση, με το νομοθετικό έκτρωμα Βρούτση-Χατζηδάκη, σαρώνει τα θεμέλια των κατακτήσεων και των δικαιωμάτων μας: επιβάλλει ημερήσια 10ωρη και 12ωρη εργασία, απλήρωτες υπερωρίες (150) με αντάλλαγμα τα ρεπό, ατομικά σύμφωνα απασχολισιμότητας, κατάργηση των ΣΣΕ, ηλεκτρονική ψηφοφορία, κατάργηση, ουσιαστικά, της απεργίας, με προσωπικό ασφαλείας(!) στο 40%(!), ηλεκτρονικό φακέλωμα και διάλυση των σωματείων. Η κυβέρνηση της ΝΔ, αξιοποιώντας και εντείνοντας τα αντεργατικά και αντισυνδικαλιστικά μέτρα των προκατόχων της (ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ), θεσπίζει τον οδοστρωτήρα για τις λαϊκές κατακτήσεις, με στόχο την υλοποίηση των δεσμεύσεων της εν όψει της 10ης αξιολόγησης της ΕΕ για τσάκισμα κάθε εργατικού δικαιώματος. Ουσιαστικά, επιβάλλει το 4ο Μνημόνιο της λεηλασίας και των υπολειμμάτων των κατακτήσεων μας, αξιοποιώντας την πανδημία, διαλύοντας το ΕΣΥ και επιβάλλοντας την πολιτική των απαγορεύσεων και της λαϊκής τρομοκράτησης.

Απέναντι σε αυτή τη μαύρη αντιδραστική πολιτική που οδηγεί, ουσιαστικά, στη ΚΑΤΑΠΝΙΞΗ των εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και συνολικότερα της μαζικής δράσης, η ΜΟΝΗ συνεπής αριστερή και μαχητική στάση είναι: η ΕΝΟΤΗΤΑ των εργαζομένων μέσα στα σωματεία, η προάσπιση των συλλογικών λειτουργιών και η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΈΚΦΡΑΣΗ των ΑΝΤΙΘΕΣΩΝ μέσα στα όργανα και ανοιχτά στην ΚΟΙΝΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ. Η θέση αυτή αποτελεί ιστορική κατάκτηση του λαϊκού κινήματος και επιβεβαιώνεται στην πράξη αναγκαία για την ενότητα της βάσης, αφού συσπειρώνει τους εργαζόμενους έναντι της αντιλαϊκής πολιτικής και ταυτόχρονα επιτρέπει την έκφραση των υπαρκτών ΑΝΤΙΘΕΣΕΩΝ στο συνδικαλισμό ανάμεσα στη συνδ. γραμμή της λαϊκής διεκδίκησης και σε εκείνη της υποταγής, της συναίνεσης, Η ανοιχτή και δημόσια αντιπαράθεση των απόψεων στην ΚΟΙΝΉ ΠΛΑΤΈΙΑ ήταν και παραμένει η πεμπτουσία της δημοκρατίας του λαϊκού κινήματος και η βασική προϋπόθεση για την ωρίμανση της συνείδησης των εργαζομένων, την συμμετοχή τους στους αγώνες και τη μαχητική διεκδίκηση των αιτημάτων τους.

Από το χώρο της ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ υπηρετήσαμε και υπηρετούμε σταθερά αυτήν τη θέση και αυτήν υποστηρίξαμε μαχητικά στο Δ.Σ της ΕΛΜΕ πολύ πριν την Πρωτομαγιά, προκειμένου να διασφαλιστούν όροι ενός μαζικού ενωτικού ταξικού εορτασμού. Καταθέσαμε την ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΑΣ για ΜΙΑ ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΤΚΗ ΣΥΓΕΝΤΡΩΣΗ στην ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ στις 6 Μάη, αλλά έπεσε στο κενό. Πρώτο το ΠΑΜΕ-ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ δεν πήρε θέση, για να εξαγγείλει τρεις μέρες αργότερα… ΧΩΡΙΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ στην πλατεία Ελευθερίας(!), καταλαμβάνοντας το χώρο και, ουσιαστικά, αποκλείοντας άλλες συγκεντρώσεις. Στη συνέχεια, το ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ {ΑΝΤΑΡΣΥΑ-ΚΚΕ (μ-λ)-ΛΑΕ} εξαγγέλλει μια ΔΕΥΤΕΡΗ ΧΩΡΙΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ στο Άγαλμα Βενιζέλου, χώρος που θεωρούνταν μέχρι τώρα από αυτές τις δυνάμεις ως χώρος Προ-Συγκέντρωσης και ΟΧΙ συγκέντρωσης. Την ίδια θέση υιοθέτησαν και κάποια άλλα σωματεία με ανακοινώσεις τους. Στο χώρο της ΕΛΜΕ την Χωριστή Συγκέντρωση στο Άγαλμα Βενιζέλου υποστήριξαν οι παρατάξεις: ΑΡΙΣΤΕΡΉ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ-ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ και οι ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ.

Μπροστά σε αυτό το δεδομένο των πολυδιασπάσεων ως ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΕΠΙΜΕΙΝΑΜΕ στην πρόταση του ΚΟΙΝΟΥ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ, καλώντας τις προαναφερόμενες δυνάμεις να ορίσουν το χώρο του Αγάλματος Βενιζέλου ως χώρο Προ-συγκέντρωσης και να ενωθούν όλα τα υπόλοιπα σωματεία, οργανώσεις, συλλογικότητες και φορείς στα Λιοντάρια, με δεδομένη την επιμονή του ΠΑΜΕ στη διασπαστική λογική των χωριστών συγκεντρώσεων. Αυτή όμως η διασπαστική λογική φαίνεται ότι θεωρείται «πρωτοποριακή»(!) από τις προαναφερόμενες δυνάμεις που έκαναν το ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ. Ετσι, η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ έμεινε η ΜΟΝΗ παράταξη που επέμενε στην Ενότητα και χωρίς απήχηση. Στην ΕΛΜΕ, αλλά και στο ΣΕΠΕ (Δομίνικος Θεοτοκόπουλος) πλειοψήφησε η θέση για ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ στη συγκέντρωση στο Άγαλμα Βενιζέλου, θέση που στήριξε εκ των υστέρων και η ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ, σε συνθήκες μάλιστα τηλεφωνικής συνεννόησης, μιας και οι αρκετοί αρνήθηκαν τη σύγκληση του προαποφασισμένοι Δ.Σ της ΕΛΜΕ την Τρίτη (4/5). Τονίζουμε ότι η ΠΕΚ/ΠΑΣΚ σε όλη αυτή τη διαπάλη τήρησε τη στάση του… παρατηρητή, όπως πράττει σταθερά σε όλες τις πολύμορφες κινητοποιήσεις της περιόδου. Ωστόσο, παραμονή της Πρωτομαγιάς δημοσιοποιήθηκε μια απόφαση ενός σωματείου για «ανεπιθύμητους και μη»… σε αυτήν τη συγκέντρωση, γεγονός που οδήγησε σε μια ΤΡΙΤΗ(!) ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ στο κέντρο της Πλατείας Ελευθερίας και την ΑΠΟΣΥΡΣΗ των ΠΑΝΟ των εκπαιδευτικών σωματείων από αυτήν τη συγκέντρωση. Ετσι, ουσιαστικά, η ΕΛΜΕ ως σωματείο ΔΕΝ μπόρεσε να τιμήσει τη μεγαλύτερη κατάκτηση της εργατικής Τάξης(!).

Ως ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ δηλώσαμε την αντίθεσή μας σε αυτό το κλίμα των πολυδιασπάσεων και των μικροκομματικών σκοπιμοτήτων και καλέσαμε σε προσυγκέντρωση στο Καπετανάκειο, καταδικάσαμε με πανό, προκηρύξεις και τοποθετήσεις την αντιλαϊκή επέλαση και ενωθήκαμε στην πορεία που ακολούθησε. Δηλώνουμε την κατηγορηματική ΑΝΤΙΘΕΣΗ μας σε αυτή στη λογική των ΧΩΡΙΣΤΩΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΩΝ και τονίζουμε ότι τα ζητήματα των αντιθέσεων τα αναδεικνύουν και τα λύνουν οι ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΤΕΣ και ΣΤΑΘΕΡΕΣ ΑΡΧΕΣ της αντίστασης στις δυνάμεις του συναινετικού και γραφειοκρατικού συνδικαλισμού και ΟΧΙ η ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ της ΠΛΑΤΕΙΑΣ.

Θεωρούμε ότι η πολυδιάσπαση των συγκεντρώσεων τη φετινή Πρωτομαγιά, εν όψει μάλιστα της ψήφισης αυτών των αντεργατικών και αντισυνδικαλιστικών μέτρων, αντίκειται στη βασική αναγκαιότητα της μαζικοποίησης των αγώνων και της περιφρούρησης των βασικών συνδικαλιστικών δικαιωμάτων μας. Η αντιλαϊκή επέλαση αναδεικνύει μια συνολικότερη ανάγκη ΤΑΞΙΚΗΣ και ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ στα σωματεία με βασική αρχή την ενότητα και την αντίθεση στην κοινή πλατεία και στις συλλογικές διαδικασίες των σωματείων που σήμερα ακυρώνονται με τη λαίλαπα της δεξιάς κυβέρνησης.

Μπροστά σε αυτόν το εργασιακό και μορφωτικό Μεσαίωνα, ως συνεπής αριστερή δύναμη, δηλώνουμε ότι θα προασπιστούμε σε όλα τα επίπεδα αυτή την ενωτική, μαζική δράση και συλλογική πάλη των εργαζομένων και τις συνδ. κατακτήσεις και τα δικαιώματά μας".

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ