Ακόμη να οριοθετηθούν οι πληγείσες περιοχές, εδώ και 5 μήνες

Β.Κεγκέρογλου: «Πέντε μήνες τώρα δεν οριοθέτησαν τις πληγείσες περιοχές και μεταφέρουν την ευθύνη από την Κυβερνητική ανεπάρκεια, στους Δήμους και την Περιφέρεια»

Στην Ολομέλεια της Βουλής, συζητήθηκε σήμερα επίκαιρη ερώτηση του Γραμματέα της Κ.Ο και βουλευτή Ηρακλείου κ. Β. Κεγκέρογλου προς το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Ο κ. Κεγκέρογλου, με την επίκαιρη ερώτηση επεσήμανε στον Υπουργό Υποδομών ότι τα δυο συνεχόμενα κύματα ακραίων καιρικών φαινομένων στην Κρήτη τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο του 2020, προκάλεσαν  τεράστιες ζημιές σε υποδομές, σπίτια, επιχειρήσεις, φυτική και ζωική παραγωγή και σήμερα, πέντε (5) μήνες μετά δεν έχει γίνει ακόμη η οριοθέτηση των πληγείσων περιοχών, απαραίτητη προϋπόθεση για την προώθηση διαδικασιών  στήριξης και αποζημίωσης των πληγέντων.

Μάλιστα ο κ.Κεγκέρογλου, υπενθύμισε στον Υπουργό, ότι το Κίνημα Αλλαγής από τον Νοέμβριο κατέθεσε μαζί με άλλους βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής, συγκεκριμένη  Τροπολογία για την επέκταση ισχύος των νόμων 4728/20 και 4737/20 για τον Ιανό Θεσσαλία – Κρήτη προκειμένου να εφαρμοστούν οι συντομότερες διαδικασίες αποζημιώσεων και αποκαταστάσεων ζημιών και να οριοθετηθούν νομοθετικά οι πληγείσες περιοχές, την οποία η κυβέρνηση δυστυχώς απέρριψε  και μάλιστα δυο φορές.

Στη συνέχεια ο Βουλευτής ζήτησε από τον Υπουργό, άμεσες ενέργειες για τα θέματα της αρμοδιότητας του, ώστε να  οριοθετηθούν επιτέλους οι πληγείσες περιοχές και να καταβληθούν τα 5000 Ευρώ και τα 8000 Ευρώ, όπως προβλέπει ο νόμος για τις κατοικίες και τις επιχειρήσεις που επλήγησαν καθώς και την εκπόνηση ενιαίου θεσμικού πλαισίου για αποζημιώσεις, αφού εξαιτίας των κλιματικών κρίσεων, εφεξής χρειάζεται εντονότερα η συνδρομή της πολιτείας, η οποία πρέπει να είναι άμεση-και όχι όπως στη περίπτωση της Κρήτης- αργόσυρτη και γραφειοκρατική.

Ο Υπουργός με την απάντηση του, ενώ παραδέχθηκε τον μεγάλο αριθμό των ζημιών -ανέφερε μάλιστα ότι έχουν καταγραφεί ζημιές σε Ρέθυμνο, Ηράκλειο Λασίθι σε 874 σπίτια και επιχειρήσεις-, ήταν αινιγματικός σχετικά με την καταβολή των 5.000 Ευρώ σε σπίτια και 8.000 Ευρώ σε επιχειρήσεις, αφού όπως ανέφερε δίνονται σε έκτακτες καταστάσεις.

Στη συνέχεια, κρύφτηκε πίσω από την γραφειοκρατία, τονίζοντας ότι εμπλέκονται πολλοί φορείς για την έκδοση της Υπουργικής απόφασης, επιρρίπτοντας έμμεσα ευθύνες στην Περιφέρεια Κρήτης και στους πληγέντες Δήμους, οι οποίοι μόλις στις 26 Φεβρουαρίου και 5 Μαρτίου έστειλαν τα στοιχεία ενώ εκκρεμούν ακόμη αυτά που αφορούν το νομό Λασιθίου. Δεσμεύτηκε στον κ.Κεγκέρογλου ότι αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η αποστολή των στοιχείων θα εκδοθεί η σχετική ΚΥΑ, αφού υπάρχει ήδη σχέδιο αυτής αλλά για την εκπόνηση ενιαίου θεσμικού πλαισίου για αποζημιώσεις από έκτακτα καιρικά φαινόμενα, απέφυγε να δώσει απαντήσεις. Τέλος, αναφέρθηκε σε χρηματοδοτήσεις που έχουν λάβει οι Δήμοι για την αποκατάσταση των ζημιών σε Δημοτικές υποδομές.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ