Αναβολών συνέχεια στη δίκη της αναισθησιολόγου για το θάνατο της Μελίνας

Σύμφωνα με την υπεράσπιση η κατηγορούμενη νοσηλεύεται - Η αντίδραση του πατέρα της μικρής

Μια ακόμα αναβολή δόθηκε από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου στην εκδίκαση της υπόθεσης θανάτου της 4χρονης Μελίνας Παρασκάκη, η οποία είχε αφήσει την τελευταία της πνοή, τον Δεκέμβριο του 2015, αμέσως μετά τη χειρουργική επέμβαση ρουτίνας στην οποία είχε υποβληθεί.

Η αναβολή ζητήθηκε από την πλευρά της υπεράσπισης της αναισθησιολόγου, με το αιτιολογικό ότι η κατηγορούμενη λόγω άρσης μεγάλου βάρους υπέστη ισχυοσφυαλγια με σοβαρές νευρολογικές επιπτώσεις και νοσηλεύεται. Η δίκη αναβλήθηκε για τις 17 Σεπτεμβρίου 2020.

Η αναβολή προκάλεσε την αντίδραση του πατέρα της μικρής, που όλα αυτά τα χρόνια τονίζει ότι ζητά δικαίωση για το παιδί του. Ο ίδιος επεσήμανε ότι αναγνωρίζει το έννομο συμφέρον της πλευράς της κατηγορουμένης να ζητήσει αναβολή και εξέφρασε την ελπίδα τον Σεπτέμβριο "να γίνει επιτέλους η δίκη".

Ειδικότερα ο Μάνος Παρασκάκης δήλωσε: "Απ' ο, τι έμαθα η κατηγορούμενη είχε κάποιας μορφής οσφυαλγία - κι εγώ έχω οσφυαλγία. Άλλη μια ταλαιπωρία για την οικογένεια μου. Άλλοι 7-8 μήνες ταλαιπωρίας. Έχω όμως εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη και πιστεύω στη δικαίωση του παιδιού μου. Περιμένω.
Το θέμα δεν θα ξεχαστεί όσος καιρός κι αν περάσει. Ευχαριστώ πάρα πολύ όλο τον κόσμο που κρατά ασιγαστη την οργή του για τον άδικο θάνατο ενός παιδιού που θα μπορούσε να είναι δικό του παιδί. Σέβομαι την ελληνική Δικαιοσύνη και το έννομο δικαίωμα της κατηγορούμενης - με πολύ σεβασμό οφείλω να το δεχτώ. Προσδοκώ τη δικαίωση του παιδιού μου, τίποτε άλλο"


Υπενθυμίζεται ότι η αναισθησιολόγος που χειρίστηκε το περιστατικό οδηγήθηκε σε δίκη καθώς από την εισαγγελική έρευνα της καταλογίστηκε ότι δεν τήρησε αυστηρά το προβλεπόμενο πρωτόκολλο για την αντιμετώπιση σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης που παρουσίασε το κοριτσάκι με επιμένοντα βρογχόσπασμο, υπόταση και βραδυκαρδία.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο η αναισθησιολόγος χορήγησε στο παιδί υψηλότερες δόσεις ινοτρόπων ουσιών και αδρεναλίνης από τις συνιστώμενες, ενώ ούτε και ο τρόπος χορήγησης της φαρμακευτικής αγωγής ήταν σύμφωνες με τη διεθνώς αναγνωρισμένη πρακτική και τους ισχύοντες παιδιατρικούς αλγόριθμους.

"Υπήρξε αιφνίδιο πρόβλημα υγείας, λόγω άρσης βάρους που έκανε. Η κατάσταση της επηρεάστηκε νευρολογικά και νοσηλεύεται" ανέφερε σε δηλώσεις της η κ. Αλεξάνδρα Σπανακη, συνήγορος της αναισθησιολόγου.

Η ίδια συνέχισε λέγοντας: "Η εντολέας μου, εκφράζοντας εξαρχής τη βαθύτατη θλίψη της για το περιστατικό και την απώλεια ενός παιδιού - είναι άνθρωπος και γιατρός και έχει συναίσθηση του λειτουργηματος της- από την πρώτη στιγμή δήλωσε ότι ακολούθησε τα ιατρικώς ενδεδειγμένα. Από εκεί και πέρα, θέτει τον εαυτό της στην κρίση του δικαστηρίου κι εκείνο θα αποφασίσει σχετικά με την απόδοση ή όχι των ποινών.Πάντως επιστημονικά, θεωρεί ότι λειτούργησε άρτια"

Ο επίσης συνήγορος υπεράσπισης κ. Γιώργος Στειακακης ανέφερε:"Είναι η πρώτη φορά που η κατηγορούμενη ζητά αναβολή στο πρόσωπό της. Νομίζω ότι το αίτημα της είναι δικαιολογημενο και ανεκτό όταν υπάρχει πρόβλημα υγείας. Έτσι κι αλλιώς, το δικαστήριο θα γίνει. Οι ισχυρισμοι και των δύο πλευρών θα ακουστούν".

Σύμφωνα με τον κ. Στειακάκη, η πεποίθηση της υπεράσπισης είναι ότι δεν έχει υπάρξει ιατρικό σφάλμα. "Είναι τεκμηριωμένη η άποψη αυτή, την οποία και θα υποστηρίξουμε στο δικαστήριο. Αυτό θέλει και η κ. Πολακη, η οποία και στα πειθαρχικα της υπομνήματα στο πλαίσιο της διαδικασίας έχει εξηγήσει τι ακριβώς συνέβη, κι έχει ακολουθηθεί πρωτόκολλο το οποίο ιατρικώς είναι απολύτως ενδεδειγμένο.
Η τραγική αυτή κατάληξη, πράγματι δίνει την δυνατότητα και την απαίτηση από την πλευρά της κοινωνίας και της οικογένειας να ερευνηθεί το συμβάν αυτό. Ομως, η προσωπική μας άποψη είναι πως όταν το Δικαστήριο εξετάσει όλα τα στοιχεία, θα δει ότι δεν υπάρχει ευθύνη"

Από την πλευρά των συνηγόρων της οικογένειας της Μελίνας ο κ. Αντώνης Δαμανάκης υπογράμμισε: "Δεν ξέρω και δεν μπορώ να πω εάν η κατηγορούμενη είναι όντως ασθενής. Ξέρω όμως ότι οι άνθρωπο αυτοί (σ. σ η οικογένεια της μικρής Μελίνας) έχουν έρθει δύο φορές εδώ και ο πόνος τους γίνεται όλο και πιο μεγάλος. Είναι κάτι που δεν το έχουν ξεπεράσει (σ. σ. ο θάνατος της μικρής Μελίνας) και δεν πρόκειται να το ξεπεράσουν"

"Η αναβολή είναι ένα απαράβατο και σοβαρό για την υποστήριξη της κατηγορίας υπερασπιστικο δικαίωμα, που και σήμερα ακόμη γίνεται ανεκτό. Να είστε σίγουροι όμως, πως θα έρθει η ώρα της κρίσεως και θα απονεμηθεί Δικαιοσύνη", τόνισε ο κ. Γιώργος Κοκοσαλης, επίσης συνήγορος της οικογένειας και δήλωσε: "Η οικογένεια έχει δεδηλωμενη εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη. Πιστεύει ότι πράγματι κάποια στιγμή θα αναπαυθεί η ψυχή αυτού του παιδιού και θα γίνει ένα μνημόσυνο - γιατί αυτό θα γίνει - που θα δικαιώσει τη μνήμη του!"

Δηλώσεις έκανε και η κ. Ελπίδα Σπανουδακη, ιατροδικαστης και τεχνικός σύμβουλος της οικογένειας: "Περιμένουμε δικαίωση γιατί έχουν περάσει αρκετά χρόνια από το περιστατικό. Ελπίζουμε την επόμενη φορά να γίνει το Δικαστήριο. Το δικαίωμα της κατηγορούμενης είναι σεβαστό. Θα προχωρήσουμε όσον αφορά τα ιστολογικα πλακάκια* - επειδή τα έχω δει, απλά επιφυλασσομαστε. Αν χρειαστεί κατά τη διάρκεια του δικαστηρίου να αποδειχθεί κάτι νέο, θα έρθουν και στην Κρήτη. Μέχρι στιγμής, φτάνει η εξέταση που έχω κάνει στην Αθήνα"

*τα ιστολογικα πλακάκια δείχνουν τις βλάβες που έχει υποστεί το κάθε όργανο στο σώμα του νεκρού.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ